Main menu

header

924 7 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Vechi leac din vremea dacilor, calomfirul a ieșit din prim-planul terapeuticii moderne, dar nu și-a pierdut niciodată proprietățile vindecătoare, care sunt apreciate și astăzi de cei care nu recurg exclusiv la medicamente atunci când au o problemă de sănătate.

Calmează tusea convulsivă

Cunoscut și apreciat încă din Evul Mediu, calomfirul a fost folosit secole la rând în bucătărie, pentru asezonarea preparatelor culinare și pentru aromatizarea băuturilor, grație aromei sale de mentă, dar și ca plantă medicinală, pentru vindecarea unor afecțiuni, precum și în ritualuri religioase. Generație după generație, de la terapeuți ca Leclerc sau Culpeper mai departe, planta a fost utilizată contra bronşitelor şi tusei convulsive, ca și pentru scăderea febrei intense. Cercetări moderne au evidențiat proprietățile antispasmodice, carminative și cicatrizante ale plantei, care calmează accesele de astenie și tensiune nervoasă, atenuând anxietatea și depresia. 

Bun împotriva retenţiei de apă

Potrivit unor cercetări riguroase, calomfirul are certe proprietăți diuretice, ceea ce recomandă planta, în formulele și dozele prescrise de un specialist, împotriva retenției de apă, precum și pentru buna funcționare a rinichilor și detoxificarea organismului. Pe de altă parte, calomfirul are un renume secular de aliat al sistemului digestiv, întrucât poate elimina paraziții intestinali și tratează eficient caşexia, stare de slăbiciune profundă a organismului, legată de o denutriție foarte importantă, prin stimularea poftei de mâncare. De regulă, planta se poate administra sub formă de infuzie, preparată din o linguriță cu frunze uscate de calomfir la o cană cu apă fierbinte, în maximum două reprize pe zi.

Util în crize de gută

Tonic fizic, calomfirul a fost recomandat de-a lungul timpului pentru eliminarea eficientă a toxinelor de la nivelul ficatului. Mai multe cercetări moderne au confirmat faptul că animalele de laborator tratate cu extract etanolic de plantă au înregistrat o detoxificare hepatică semnificativă. De asemenea, infuzia de calomfir este de folos pentru descongestionarea căilor respiratorii înfundate. Totodată, grație proprietăților antiinflamatoare, planta este de ajutor în cazuri de migrene, episoade acute de sinuzită și crize de gută. 

Calomfirul este eficient extern, utilizat sub formă de balsam, pentru tratarea arsurilor și rănilor superficiale