Main menu

header

924 7 3de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Floarea-soarelui este atât de populară în toată lumea, încât s-ar putea crede că se știe totul despre minunata plantă cultivată pe scară largă. Dar, ca orice altă minune a lumii naturale, acest furnizor de semințe care sunt campioane la nutrienți și la beneficii pentru sănătate relevă constant noi proprietăți.

Previn atacul de cord

Semințele de floarea-soarelui au fost utilizate de mii de ani în America de Nord, unde vechile populații le cunoșteau foarte bine proprietățile nutriționale și le apreciau pentru gustul deosebit. Mai mult, americanii nativi utilizau și florile, rădăcinile şi tulpinile plantei, pentru diverse scopuri. Astăzi, semințele de floarea-soarelui sunt produse naturale populare în toată lumea. Nu întâmplător. Cercetările confirmă de zeci de ani valoarea acestora nu doar pentru uleiul pe care îl furnizează, ci și pentru calitățile lor atunci când sunt consumate ca şi gustare. Potrivit nutriționiștilor, aceste semințe sunt foarte bogate în prețioasa vitamină E (conțin mai multă chiar decât migdalele), un antioxidant puternic, benefic pentru sănătatea inimii, consumul acestora prevenind atacul de cord și atenuând simptomele aritmiei. În același timp, acest nutrient de excepție este binecunoscut și confirmat de știință ca având un impact pozitiv major în perioada prenatală, vitamina E ajutând la dezvoltarea optimă a fătului și menținând sănătatea viitoarei mămici.

Elimină stresul oxidativ

Prin aportul de vitamina B1, semințele de floarea-soarelui sunt un remediu benefic în tulburările nervoase. Potrivit lucrărilor de specialitate, consumul regulat al acestor gustări delicioase îmbunătățește concentrarea și memoria. Mai mult, semințele de floarea-soarelui ameliorează starea de spirit, întrucât eliberează hormonii plăcerii. O altă proprietate demnă de menționat a acestor semințe este capacitatea de a fi tolerate de persoanele care suferă de diabet de tip II, tot mai multe în toată lumea. În același timp, compușii pe care îi conțin aceste semințe fac din ele adevărați aliați ai sistemului imunitar, întrucât au acțiune antioxidantă, care contribuie la eliminarea radicalilor liberi și a stresului oxidativ, ținând organismul la adăpost de infecții și de agresiunea agenților patogeni. În plus, grație conținutului mare de nutrienți pe fiecare porție, semințele de floarea-soarelui sunt recomandate persoanelor care suferă de anemie și sportivilor de performanță.

Prin acțiunea antiinflamatoare, semințele de floarea-soarelui reduc simptomele de astm, osteoartrită şi artrită reumatoidă

Prin acţiunea lor antioxidantă, seminţele de floarea-soarelui inhibă proliferarea celulelor canceroase

Scad dimensiunea tumorilor de sân

Una dintre direcțiile majore de studiu al semințelor de floarea-soarelui este combaterea cancerului. Grație amintitei acțiuni antioxidante, precum și prezenței seleniului, aceste semințe au demonstrat capacitatea de a induce repararea şi sinteza ADN-ului în celulele deteriorate, de a inhiba proliferarea celulelor canceroase şi de a induce apoptoza acestora, secvenţa de autodistrugere utilizată de organism pentru a elimina celulele anormale. Iar prin beta-sitosterol, un fitosterol prezent în semințele de floarea-soarelui, acestea ajută la prevenirea cancerului de sân, scad dimensiunea tumorii și previn metastazele. Totodată, consumul acestor semințe reduce riscul de cancer de colon, nu doar prin acțiunea antioxidantă, ci și prin prezența fibrelor în aceste gustări sănătoase. De altfel, aceleași fibre sunt cunoscute și pentru controlul nivelului colesterolului, pentru efectul de detoxificare naturală, pentru reglarea digestiei și prelungirea sațietății.