Main menu

header

924 6 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

„Rudă” cu soia, năutul, fasolea sau lintea, lupinul, care oferă boabe aurii delicoase și hrănitoare, este cultivat, consumat cu plăcere și apreciat de mii de ani. Și nu întâmplător: aceste semințe mari sunt adevărate tezaure de nutrienți, mențin starea generală de sănătate și previn un mare număr de afecțiuni.

Eficient în simptomele sindromului de colon iritabil

Lupinul a rămas mult timp departe de gastronomia rafinată, în primul rând din cauza conţinutului ridicat de alcaloizi, în special molecule amare, care pot deveni toxice în doze mari. Astăzi, speciile cultivate sunt sigure pentru consum, iar omul modern se întoarce la acele alimente întregi care și-au dovedit proprietățile de-a lungul secolelor și dintre care face parte și lupinul. Practic, potrivit filosofului și naturalistului Pliniu cel Bătrân, puține alte tipuri de boabe sunt mai ușor de digerat. Acestui avantaj i se alătură un altul, remarcat ca atare de literatura de specialitate: marele conținut de fibre al acestei leguminoase. Practic, boabele de lupin mențin alimentele și deșeurile în mișcare prin corp, asigurând sănătatea colonului. De asemenea, fibrele prebiotice din leguminoasă cresc numărul bifidobacteriilor din intestine, favorizând astfel echilibrul microflorei și prevenind constipația și sindromul de colon iritabil. „Aceste boabe bogate în nutrienți oferă antioxidanți antiinflamatori și ajută la promovarea bacteriilor intestinale sănătoase”, punctează nutriționistul vedetelor de la Hollywood Serena Poon.

Grăbeşte autovindecarea

O porție de doar 30 grame de lupin oferă aproximativ 10 grame de proteine de înaltă calitate din plante, ceea ce transformă această leguminoasă într-un superaliment ce oferă toți aminoacizii esențiali într-o formă foarte biodisponibilă. Revista Journal of Nutrition a publicat un studiu care a comparat biodisponibilitatea lupinului cu cea a proteinei din ou. Rezultatele au arătat că organismul uman a folosit proteina vegetală cu aproximativ 80% din rata utilizării proteinei din ou. Așadar, minunatele boabe susțin, prin proteine, mușchii, tendoanele, organele interne și pielea. De asemenea, sunt utile pentru echilibrul enzimelor, hormonilor și neurotransmițătorilor, ajutând și la procesele de autovindecare ale organismului. Totodată, lupinul face parte, la loc de cinste, din categoria alimentelor care prelungesc sațietatea, asigurând astfel o greutate corporală optimă sau scăderea în greutate, după caz.

Combate anemia

Extractele de lupin au stat la baza unor cercetări care au relevat faptul că reduc dezvoltarea plăcilor aterosclerotice în vasele de sânge coronariene și corectează disfuncția endotelială - anomalie în vasodilatația dependentă de endoteliu, organ complex, care asigură prima linie fiziologică de apărare împotriva aterosclerozei. Acest tip de acțiune a boabelor de lupin ajută la relaxarea vaselor de sânge, ceea ce, la rândul său, combate hipertensiunea. La toate acestea se adaugă bogăția de minerale bune pentru sistemul cardiovascular, de la magneziu la fosfor, pe care le poate aduce organismului fiecare porție de boabe de lupin. În același timp, prin vitaminele pe care le conține, această leguminoasă fortifică sistemul imunitar. Aceleași boabe aurii sunt creditate cu proprietatea de a furniza o cantitate semnificativă de fier, care ajută la formarea hemoglobinei, precum și de vitamina C, care promovează absorbția fierului. Prin acest mecanism de acțiune, lupinul combate anemia și elimină neplăcerile asociate cu acest tip de carență: oboseală, dificultăți de respirație, paloarea pielii etc.

Stimulează secreția de insulină în celule

Boabele de lupin conțin glicoproteina gamma-conglutină, care poate traversa eficient bariera intestinală și oferă efecte antidiabetice, de reducere a glucozei. Studiile de specialitate au arătat că acest aspect influențează genele legate de metabolismul zahărului din sânge. Potrivit experților de la Universitatea Curtin, din Australia, care au cercetat planta din această perspectivă, extractul din boabe de lupin ar putea fi folosit pentru a stimula secreția de insulină în celule. „Extractul de lupin ar putea fi pus într-o băutură sau un produs pe bază de iaurt care să fie luat chiar înainte de masă. Acest lucru ar scădea nivelurile maxime de glucoză din sânge care apar după o masă normală și este cunoscut faptul că tocmai acest vârf este deosebit de periculos pentru persoanele cu prediabet sau diabet”, explică specialistul Philip Newsholme.

Bogat în acid folic

Boabele de lupin sunt foarte bogate în acid folic, esențial pentru sănătatea sarcinii. Se recomandă ca femeile să consume cel puțin 600 mg din acest nutrient important în timpul sarcinii. Folatul este necesar pentru producerea de ADN nou, iar viața în creștere din uter este o diviziune celulară constantă. Cum viitoarea mămică trebuie să-și extindă aportul de sânge cu producția de noi celule roșii, folatul din lupin este recomandat, boabele oferind în plus și proteine și fibre vegetale de înaltă calitate, vitamine din complexul B și multe minerale, care, la un loc, contribuie la dezvoltarea unei sarcini sănătoase.

Ţine la distanţă osteoporoza

Boabele de lupin conțin de trei ori mai multe proteine de plante decât quinoa, de trei ori mai multe fibre decât ovăzul, de trei ori mai mulți antioxidanți decât fructele de pădure, de trei ori mai mult potasiu decât bananele și de trei ori mai mult fier decât varza kale. În același timp, acestea produc o făină cu o culoare galbenă plăcută, care nu conține gluten, dar în schimb se leagă, se emulsifiază şi se îngroaşă foarte bine, înlocuind cu succes ouăle. În ansamblu, lupinul este o sursă semnificativă de polifenoli și zeaxantină, care includ antioxidanți și fitosteroli. Ca urmare, consumul acestei leguminoase protejează celulele de efectele radicalilor liberi asupra organismului. Necontrolaţi, acești compuși produc degradare celulară, favorizând instalarea afecţiunilor şi îmbătrânirea prematură. Totodată, polifenolii din lupin reduc riscul de cancer, iar activitatea lor în organism are un efect benefic asupra sistemului osos, contribuind la prevenirea osteoporozei. În paralel, potrivit rezultatelor unor cercetări extinse, consumul de boabe de lupin are capacitatea de a scădea nivelul de colesterol LDL („rău”).

Boabele de lupin au un conţinut ridicat de proteine, de aceea sunt considerate un bun înlocuitor pentru carne şi lapte

Pulberea de lupin poate fi adăugată în apă, suc de fructe, lapte, smoothie sau shake, ca aport excelent de proteine înainte și după efort fizic intens

Humus cu boabe de lupin

924 6 2Ingrediente: 250 g boabe de lupin în saramură (160 g fără coajă), 1/2 avocado, 15 ml suc de lămâie, arpagic, busuioc, 1 căţel de usturoi, 1 lingură cu maioneză, 1/2 linguriţă cu pudră de chimen, 2 linguriţe cu capere în oţet, 2 linguri cu ulei de măsline.

Mod de preparare: se spală și se scurg boabele de lupin, li se îndepărtează coaja și se pun la mixat, împreună cu celelalte ingrediente până rezultă o compoziție cu textură cremoasă. Se stropește cu ulei de măsline, se presară cu condimente și se păstrează la rece până la servire, când se ornează după preferințe.