Main menu

header

926 8 1de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie

Leguminoasele au căpătat în ultimele decenii un binemeritat prim-plan nutrițional, grație cercetărilor care le evidențiază proprietăți și beneficii majore pentru sănătatea umană. Năutul este un astfel de aliment, tot mai popular în dietele moderne, după milenii în care a fost apreciat prin tradiție.

Întârzie îmbătrânirea pielii

Năutul este una dintre primele leguminoase cultivate de om, în Orientul Mijlociu descoperindu-se boabe vechi de 7.500 de ani. Ceea ce s-a perpetuat din generație în generație - tabloul extins de nutrienți pe care îl conține această leguminoasă de excepție - a fost confirmat de știință: năutul este o sursă bogată de fibre şi proteine, conţine grăsimi sănătoase, numeroase vitamine şi minerale şi zero colesterol. În acest fel, boabele delicioase și foarte ușor de digerat conferă o senzaţie de saţietate pe termen lung, reduc pofta de mâncare şi sunt un ajutor de nădejde în lupta împotriva kilogramelor în plus. Cumulul de nutrienţi din năut asigură creşterea şi mineralizarea osoasă şi stimulează producerea de colagen. Ca urmare, consumul de năut întârzie îmbătrânirea pielii și accelerează vindecarea leziunilor la acest nivel. Boabele de năut conţin colină, un nutrient care contribuie la îmbunătăţirea performanţei cognitive, la o memorie mai bună şi la o procesare optimă a informaţiei la nivelul creierului.

Ţine la distanţă infarctul

Fibrele şi proteinele din năut previn ridicarea bruscă a nivelului de zahăr în sânge după masă, leguminoasa fiind astfel recomandată în gestionarea diabetului. Mai mult, persoanele predispuse la această afecțiune pot beneficia de proprietățile leguminoasei, care, prin conținutul de magneziu şi zinc, reduce riscul instalării bolii. În același timp, delicioasele boabe sunt faimoase din cele mai vechi timpuri pentru capacitatea de a combate constipația, de a curăța sistemul digestiv și de a atenua simptomele colonului iritabil. Potrivit specialiștilor, o cană cu boabe de năut în fiecare zi este o bună modalitate de a menține sănătatea întregului tract digestiv. Totodată, mineralele din năut au capacitatea de a preveni hipertensiunea, dilatând vasele de sânge şi diminuând astfel pericolul de atac de cord sau accident vascular cerebral. Pe de altă parte, năutul aduce organismului betacaroten, compus al cărui efect antiinflamator contribuie la reducerea riscurilor de apariţie a bolilor oculare.

Potrivit unor cercetări recente, anumiți compuși din năut reduc riscul unor tipuri de cancer

Chifteluţe de năut cu rozmarin

926 8 2Ingrediente: 800 g năut fiert, 1 legătură cu pătrunjel proaspăt, tocat, 1 ceapă medie, mărunţită, 4 linguri cu tărâțe de psyllium (sau 1 ou mare, bătut), 4 linguri cu fulgi de drojdie inactivă, 60 g făină, 4 linguri cu rozmarin proaspăt, tocat, sare şi piper măcinat, după gust, ulei pentru prăjit.

Mod de preparare: se pasează năutul folosind o furculiţă sau un mixer vertical, se adaugă restul ingredientelor și se amestecă bine. Din compoziția răcită 30 de minute în frigider și care trebuie să fie ușor de modelat se formează chifteluțe care se trec prin făină și se prăjesc, câte trei minute pe fiecare parte, în puțin ulei încins.