Main menu

header

926 6 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Legumă cu frunze verzi care se distinge prin gustul înțepător, ce scoate din anonimat orice salată de crudități, rucola este nu doar foarte savuroasă, ci și în topul celor mai sănătoase alimente, campioană a vitaminelor și antioxidanților.

Combate substanțele care atacă ADN

Cruciferă cu aromă puternică, ușor amăruie și picantă, rucola a fost folosită încă din Antichitate. Consumată în stare crudă, în salate, este un bun exemplu de aliment care respectă recomandarea faimosului Hipocrate, care spunea că hrana trebuie să fie tratament. Într-adevăr, oamenii de știință plasează rucola între primele zece cele mai benefice alimente pentru sănătate, iar tradiția utilizării acestor frunze minunate în medicina tradițională a fost confirmată de nenumărate studii științifice. Un prim exemplu este capacitatea acestei legume bogate în clorofilă de a combate aflatoxinele, substanțe care pot ataca ADN şi ficatul. De asemenea, prin aportul de fier, acid folic, calciu, proteine, vitaminele A, B și C, magneziu și zinc, rucola este ideală încă din primele săptămâni de sarcină, asigurând dezvoltarea fătului și prevenind defectele de tub neural la nou-născuți. De altfel, leguma poate fi consumată cu nenumărate beneficii și în perioada de alăptare.

Induce moartea celulelor tumorale

Săracă în calorii, rucola are o compoziţie complexă din punct de vedere nutriţional. În calitate de cruciferă, planta este studiată intens din perspectiva combaterii cancerului. Prin glucozinolaţii pe care îi conține, rucola reduce riscul apariţiei tumorilor la plămâni, prostată, sân şi pancreas. În același timp, leguma a demonstrat proprietatea de a inhiba cancerul și de a induce moartea celulelor tumorale. De asemenea, rucola conţine izotiocianate, substanțe despre care s-a dovedit că suprimă producerea inflamaţiilor în organism. Pe lângă faptul că previne apariția unor boli cronice legate de procesul inflamator, acțiunea declanșată de rucola energizează organismul și îl fortifică. Un exemplu relevant al beneficiilor antiinflamatoare ale consumului acestei legume este prevenirea bolilor neurodegenerative, care au devenit o problemă de sănătate publică pe plan mondial, cu efecte pe termen mediu și lung. Totodată, prin inhibarea enzimelor și mediatorilor inflamatori, rucola reduce durerile asociate cu bolile inflamatorii și contribuie la atenuarea semnalelor de durere trimise la creier.

Scade riscul de diverticulită

Din punct de vedere nutrițional, rucola este o vedetă. Într-o cană cu frunze proaspete și aromate există doar 25 de calorii, dar o adevărată bogăție de proteine și fibre alimentare. În aceste condiții, consumul de rucola detoxifică organismul, curăță colonul, îmbunătățește digestia, scade riscul de colită ulceroasă sau diverticulită. De altfel, studii științifice recente au descoperit că rucola poate reduce rata mortalității cu 17 până la 19% prin faptul că aduce organismului, pe lângă fibre, o mulțime de nutrienți care cresc longevitatea. De asemenea, fiind un aliment alcalin, rucola menține nivelul optim al pH-ului în organism. Pe de altă parte, rucola este recomandată în diete, datorită aportului mare de nutrienţi. În condițiile în care obezitatea este pe cale să devină o pandemie, cu aproape jumătate din populația lumii ajungând la obezitate în următorii ani, consumul acestor frunze cu gust special este de natură să susțină orice efort de scădere în greutate. În același timp, rucola asigură o excelentă hidratare (conține 90% apă), un alt aspect important în orice cură de slăbire.

Utilă în recuperarea după leziuni osoase

Rucola conține o cantitate bună de nutrienți asociați de oamenii de știință cu menținerea sănătății inimii. Unul dintre numeroasele studii care au avut în centru această conexiune a relevat faptul că voluntarii care au primit un plus de vitamina C, prezentă în rucola, au înregistrat o scădere cu 24% a nivelurilor plasmatice ale proteinei C-reactive, un indicator precis al riscului de afecțiuni cardiovasculare. Totodată, această legumă susține reducerea colesterolului și trigliceridelor, iar cercetările au pus în lumină proprietatea frunzelor de rucola de a diminua tensiunea arterială, un factor de risc important pentru boli de inimă. Pe de altă parte, vitamina K din rucola este necesară pentru sănătatea oaselor și pentru absorbţia calciului. Trei căni cu frunze proaspete de plantă consumate zilnic furnizează corpului 100% din necesarul zilnic de vitamina K. Prin urmare, delicioasele frunze sunt recomandate persoanelor care se recuperează după leziuni osoase și pacienților cu osteoporoză, întrucât rucola conţine, de asemenea, de opt ori mai mult calciu decât salata iceberg.

Menține sănătatea vederii

Campioană la conținutul de antioxidanți, rucola se distinge prin aportul de carotenoizi. Aceşti compuşi au fost îndelung studiaţi pentru rolul pe care-l au în prevenirea degenerării maculare, una dintre principalele cauze ale orbirii la vârstnici. Frunzele plantei oferă un sprijin important în prevenirea acestui declin datorită betacarotenului, luteinei şi zeaxantinei, compuși binecunoscuţi pentru susținerea pe care o oferă retinei, corneei şi altor părţi delicate ale ochilor împotriva efectelor nocive ale razelor UV. Potrivit rezultatelor unor studii de anvergură, consumul de rucola întărește capacitatea ochilor de a se proteja în fața daunelor generate de lumina albastră, omniprezentă în societatea modernă prin intermediul surselor luminoase artificiale, precum becurile LED, ecranele calculatoarelor etc., la care oamenii sunt expuși ore la rând, zilnic. Betacarotenul elimină radicalii liberi, iar luteina și zeaxantina protejează ochii de iluminarea de mare intensitate și de razele UV. În plus, acizii grași Omega 3 din rucola reduc riscul de cataractă.

Salata de rucola este săracă în calorii, având o compoziţie complexă din punct de vedere nutriţional

Extractul de rucola are o istorie îndelungată în tratarea eczemelor și acneei. Planta acționează și din interior asupra sănătății pielii - consumul de frunze de rucola și de ulei din semințe de plantă protejează pielea de razele UV și de efectele acestora

Nutrienții din rucola joacă un rol-cheie în reglarea enzimelor care elimină radicalii liberi

Asigură protecţie în faţa diabetului

Un studiu clinic a descoperit faptul că uleiul de semințe de rucola poate scădea eficient nivelul de insulină și hiperglicemia. În aceste condiții, frunzele savuroasei legume sunt recomandate pentru protecția pe care o oferă în fața diabetului. Potrivit nutriționiștilor, dat fiind faptul că rucola conține puțin zahăr și carbohidrați, este o alternativă excelentă la alimentele care cresc riscul de a dezvolta această boală. În același timp, rucola este o sursă excelentă de nitrați, pe care corpul îi folosește pentru a facilita fluxul de oxigen către mușchi. Cercetările oamenilor de știință au pus în evidență faptul că rucola poate fi un aliat al performanței atletice de vârf, care implică rezistență ridicată. În plus, planta poate îmbunătăți viața de fiecare zi a pacienților cu probleme respiratorii.