Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Una dintre cele mai interesante plante aromatice din perspectiva gustului deosebit este papalo, folosită de secole în bucătăria tradițională din America Centrală și de Sud. În același timp, studiile derulate pe aceste frunze delicioase au scos la iveală proprietăți care au generat intrarea papalo printre alimentele care asigură un stil sănătos de viață.

Atenuează crizele de gută

Papalo are o aromă unică, descrisă ca un amestec de coriandru, rucola și mentă. Omniprezente în gastronomia sud-americană din acest motiv, frunzele plantei au demonstrat proprietăți și compuși de excepție. Astfel, papalo este încărcat de antioxidanți, binecunoscuți pentru capacitatea de a elimina efectele radicalilor liberi și astfel de a feri organismul de instalarea unor boli cronice grave, precum și pentru capacitatea de a fortifica sistemul imunitar, care astfel luptă mai bine împotriva bolilor. Acești compuși ajută la reducerea inflamației, consumul de papalo fiind astfel creditat cu proprietatea de a atenua crizele de gută, astmul sau durerile articulare, toate acestea fiind asociate cu inflamațiile.

Reduce balonarea

Ca sursă bună de vitamine, precum și de minerale (fier, calciu, magneziu), papalo contribuie la menținerea sănătății ochilor și acuității vederii, fortifică oasele și dinții, favorizează transportul oxigenului în organism și previne anemia. Această plantă aromatică este un aliat certificat al sistemului cardiovascular, întrucât furnizează metabolismului potasiu, care contribuie la reglarea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. Acest efect ține organismul la adăpost de accidentul vascular cerebral și de atacul de cord. În același timp, prezența papalo în dietă este de natură să stimuleze enzimele digestive și astfel planta este utilă pentru menținerea echilibrului gastrointestinal, descompunerea eficientă a alimentelor, reducerea balonării și a disconfortului stomacal.

PONT. Cu un un aport însemnat de fibre, papalo prelungeşte saţietatea şi poate fi de folos persoanelor care doresc să scadă în greutate.