Main menu

header

948 7 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Unul dintre arborii-vedetă ai medicinei tradiționale este arjuna, care crește în Asia și se află în centrul unor cercetări care îi confirmă proprietățile terapeutice apreciate de secole.

Preîntâmpină insuficiența cardiacă

Arbore impozant, bogat, arjuna furnizează o scoarță interioară de culoare roșie, care a devenit faimoasă în toată lumea pentru proprietățile cardioprotectoare. Disponibilă sub formă de pulbere, scoarța de arjuna îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, reglând fluxul de sânge în artere și vene, prevenind insuficiența cardiacă și scăzând tensiunea arterială. De asemenea, planta întărește inima, ferind-o de efectele stresului și fricii. Pe de altă parte, arjuna are proprietăți antioxidante semnificative, jucând un rol în reducerea stresului oxidativ la care este supus organismul, pe care astfel îl ține la distanță de bolile cronice generate de acumularea radicalilor liberi. Potrivit lucrărilor de specialitate, acțiunea antioxidantă a plantei este comparabilă cu cea a vitaminei E.

Ameliorează producția de insulină

Utilizată pe scară largă în medicina Ayurveda, scoarța de arjuna este faimoasă pentru capacitatea de a scădea nivelul colesterolului LDL („rău”) și al trigliceridelor și de a crește nivelul colesterolului „bun” (HDL). De asemenea, arjuna prezintă puternice proprietăți hepatoprotectoare. Un studiu recent a demonstrat faptul că acidul arjunolic din plantă poate reduce steatoza (boala ficatului gras). Suplimentele hepatice pe bază de plantă sunt cunoscute pentru capacitatea de a susține detoxificarea ficatului și îmbunătățirea metabolismului grăsimilor. Totodată, extractul de scoarță de arjuna a confirmat, în cadrul unor cercetări, proprietatea de a ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, de a îmbunătăți producția de insulină și de a reduce descompunerea carbohidraților.

Pentru a consuma pulbere de arjuna, se amestecă aproximativ o lingură cu produs la două căni cu apă și se fierbe până când lichidul scade la jumătate, după care se filtrează și se bea fierbinte