Main menu

header

949 9 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Unul dintre cele mai apreciate condimente, parfumatul cardamom, a vădit deja o serie de beneficii pentru organism și continuă să releve o putere terapeutică nebănuită. Alături de binecunoscutul efect de susținere a scăderii în greutate, delicioasa pulbere a demonstrat că poate scădea nivelul inflamațiilor și că echilibrează digestia.

Vine de hac crizelor de astm

Cercetătorii de la Texas A&M College of Agriculture and Life Sciences au numit cardamomul superaliment, după ce au descoperit, în cadrul unui studiu recent, faptul că acest condiment are proprietăți terapeutice care nu erau cunoscute. „Am descoperit că poate arde calorii, menține greutatea corporală, iar pe de altă parte crește apetitul și energizează organismul în convalescență”, explică specialistul Luis Cisneros-Zevallos. Potrivit oamenilor de știință, condimentul ajută la ameliorarea simptomelor unor boli digestive, atenuând disconfortul, greaţa şi vărsăturile și fiind benefic în protejarea stomacului de ulcere. În plus, Cisneros-Zevallos menționează faptul că acest condiment are proprietăți antiinflamatoare, ceea ce îl recomandă pentru prevenirea unei game extinse de boli care implică inflamații, de la astm la artrită. În general, recomandările de administrare a suplimentelor pe bază de cardamom menționează o doză de 400-500 mg plantă uscată per capsulă, dar utilizarea acestora se face la recomandarea și în dozele prescrise de un specialist.

Echilibrează pH-ul din cavitatea bucală

Potrivit unor serii de cercetări, cardamomul poate contribui la îmbunătăţirea sănătăţii orale, fiind capabil să omoare bacteriile de la acest nivel, să prevină cariile și să echilibreze pH-ul din cavitatea bucală. De asemenea, condimentul are un renume consolidat pe direcția acțiunii sale împotriva unei varietăţi de tulpini bacteriene care contribuie la infecţii fungice. Pe de altă parte, cardamonul ajută la creşterea fluxului de aer către plămâni şi la îmbunătăţirea respiraţiei, prin stimularea unei mai bune absorbţii de oxigen. În ceea ce privește sănătatea inimii, condimentul contribuie la scăderea tensiunii arteriale și are proprietăți antioxidante care elimină stresul oxidativ și radicalii liberi. Totodată, extractul de cardamom a demonstrat proprietatea de a scădea enzimele hepatice crescute, trigliceridele şi nivelul colesterolului.

„Echipa noastră a descoperit o oportunitate uimitoare de a utiliza cardamomul ca promotor al sănătății generale“ (Luis Cisneros-Zevallos, Texas A&M College of Agriculture and Life Sciences, SUA)

Ciocolată caldă cu cardamom

949 9 2Ingrediente: 2 căni cu lapte, 1 linguriță cu cacao, 50 g ciocolată, 2 lingurițe cu zahăr, 1/2 linguriță cu esență de vanilie, scorțișoară, nucșoară, cardamom, 1 vârf de cuțit cu piper, anason stelat, frișcă pentru decor.

Mod de preparare: se pune laptele la fiert într-un vas, se adaugă  scorțișoara, vanilia, nucșoara, cardamomul, piperul și anasonul. Separat, se topește ciocolata pe baie de aburi. Când laptele începe să fiarbă, se dizolvă cacaua în lichidul fierbinte, se oprește focul și se toarnă, câte puțin, peste ciocolata topită, amestecând până la omogenizare. La final se înlătură anasonul. Se servește caldă, ornată cu frișcă.