Main menu

header

de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Avantajele consumului de orez sălbatic sunt numeroase, ceea ce face din acesta unul dintre cele mai puternice alimente din lume. Cercetă- rile au evidențiat o serie de proprietăți unice ale acestor boabe delicioase, care pot face parte cu succes din orice meniu.

Întârzie îmbătrânirea prematură

Orezul sălbatic conține de zeci de ori mai mulți antioxidanți decât varianta albă. Acesta este un argument decisiv în favoarea orezului sălbatic, dat fiind faptul că studiile au legat prezența antioxidanților în organism de efecte de excepție, cum ar fi eliminarea radicalilor liberi și a stresului oxidativ, prevenirea deteriorării celulare, a degenerescenței maculare, a declinului cognitiv și a îmbătrânirii premature. De asemenea, orezul sălbatic este un aliment alcalin, care nu interferează cu pH-ul corpului, ceea ce îl recomandă pentru dietele speciale, cum ar fi cea fără gluten, precum și pentru meniul diabeticilor. De altfel, această legumă prelungește sațietatea și este indicată persoa- nelor care vor să scadă în greutate fără să piardă nutrienți esențiali.

Creşte densitatea osoasă

Vitaminele A, C și E se găsesc din belșug în orezul sălbatic, fiind esențiale pentru buna funcționare a sistemului imunitar și stimulează producția de celule albe din sânge, prima linie de apărare a corpului împotriva agenților patogeni. Prin aportul de fosfor, această legumă reduce riscul fracturilor și crește masa osoasă. În același timp, proteinele din orezul sălbatic susțin musculatura până la vârste înaintate. Plină de nutrienți foarte importanți, varianta sălbatică, neprelucrată, a orezului energizează organismul și previne anemia. Pe de altă parte, cantitatea impresionantă de fibre din această legumă o recomandă pentru o bună detoxificare naturală, pentru menținerea sănătății digestive și stimularea peristaltismului intestinal, precum și pentru scăderea nivelului colesterolului.

PONT. Orezul sălbatic nu conține sodiu, ceea ce ajută la reducerea tensiunii arteriale.