Main menu

header

949 6 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Mulți oameni folosesc coriandrul pentru a da gust mâncării, însă acest condiment poate fi consumat și în scop terapeutic. Oamenii de știință au descoperit de-a lungul timpului că atât frunzele, cât și semințele plantei conțin numeroase substanțe nutritive care previn și combat diverse probleme de sănătate.

Reduce colesterolul „rău”

Frunzele de coriandru sunt o sursă bună de fibre, calciu, magneziu, mangan și fier. Totodată, conțin peste zece componente din uleiuri esențiale și șase tipuri de acizi, fiecare având mai multe proprietăți benefice asupra organismului. Semințele de coriandru sunt bogate în fitonutrienți și au un profil nutritiv similar cu cel al frunzelor. Toate acestea contribuie la o bună stare de sănătate. Semințele de coriandru conțin acizi benefici cu acțiune directă asupra colesterolului - îl reduc pe cel „rău” (LDL) și îl cresc pe cel „bun” (HDL), prevenind astfel înfundarea arterelor și vaselor de sânge și, implicit, apariția bolilor cardiovasculare. În compoziția semințelor de coriandru se găsesc și antioxidanți care luptă împotriva inflamațiilor din corp. Studiile efectuate pe animale arată că terpinele, quercitina și tocoferolii din aceste semințe stimulează imunitatea și au efecte neuroprotective, potrivit cercetătorilor americani. În plus, datorită conținutului de vitamina C, aceste semințe țin la distanță răcelile și gripa. Pe de altă parte, fibrele dietetice din aceste semințe le fac un remediu bun împotriva problemelor digestive, întrucât stimulează enzimele la acest nivel și sunt de folos persoanelor cu tranzit intestinal lent.

Are acţiune diuretică

Intern, coriandrul acționează ca un diuretic, ajutând organismul să elimine excesul de sare și de apă. De asemenea, datorită conținutului de calciu, coriandrul este indicat pentru menținerea sănătății sistemului osos. Calciul joacă un rol important în prevenirea osteoporozei și a altor afecțiuni articulare. Totodată, această plantă aromatică este indicată și în menținerea sănătății oculare, deoarece abundă în vitaminele A și C, minerale și antioxidanți care susțin vederea și ajută la reducerea oboselii oculare. În plus, frunzele de coriandru conțin și betacaroten, esențial pentru prevenirea cataractei și degenerescenței maculare.

Elimină metalele grele din sânge

Uleiul de coriandru, extras din semițele acestui condiment, este considerat un bun detoxifiant al sistemului sangvin, întrucât elimină acidul uric și metalele grele, dar și alte toxine străine care pătrund în sânge în mod accidental. În același timp, compuși precum terpineolul și terpinolenul fac din uleiul de coriandru un bun analgezic. S-a dovedit că acest tip de ulei ajută la atenuarea durerilor de dinți, a migrenelor și a suferințelor articulare și musculare, precum și a durerilor ce apar în urma unor accidentări ușoare. Pe de altă parte, uleiul de coriandru poate înlocui deodorantul sau apa de gură, deoarece împiedică apariția mirosurilor neplăcute, prin inhibarea bacteriilor. Poate fi amestecat cu apă, apoi aplicat extern. Un alt rol important al uleiului de coriandru este acela de a stimula funcțiile creierului și activitatea sistemului nervos, prevenind apariția depresiei.

Aliat împotriva acumulării grăsimii abdominale

Un sistem digestiv sănătos este cheia pierderii în greutate. Un mod simplu de a stimula metabolismul este consumul apei în care au stat la infuzat peste noapte șase frunze de coriandru. De asemenea, un suc de coriandru obținut din mixarea câtorva frunze și completarea cu 250 ml apă este o excelentă modalitate de a beneficia de toate proprietățile terapeutice ale plantei. Acest suc mineralizează, energizează și curăță organismul, dacă este consumat în fiecare dimineață. La rândul lor, semințele de coriandru pot fi utilizate împotriva acumulării grăsimii, mai ales în zona abdominală, în jurul organelor interne. Se fierbe o lingură cu semințe de plantă în 300 ml apă, se lasă să clocotească două minute, apoi se ia vasul de pe foc, se lasă la infuzat peste noapte, iar a doua zi, dimineața se strecoară și se consumă semințele.

Ţine sub control glicemia

Nivelul ridicat de zahăr din sânge este un factor de risc pentru diabetul de tip II. Potrivit rezultatelor unor cercetări extinse, semințele, extractul și uleiurile de coriandru pot ajuta la scăderea nivelului zahărului din sânge. Studiile pe animale de laborator sugerează că semințele de coriandru stimulează activitatea enzimelor care ajută la eliminarea glucozei. Astfel, s-a demonstrat că o singură doză (9,1 ml pe kilogram de greutate corporală) de extract de semințe de coriandru a scăzut glicemia exemplarelor testate în șase ore, efectul fiind similar cu al unor medicamente. În același timp, o altă cercetare a pus în evidență faptul că aceeași doză de extract de semințe de coriandru a scăzut zahărul din sânge și a crescut eliberarea de insulină la animalele cu diabet.

Vă scapă de acnee

949 6 2Coriandrul în combinație cu sucul de lămâie contribuie la combaterea acneei și a punctelor negre. Se amestecă o linguriță cu pastă de coriandru obținută prin mixarea câtorva frunze cu aceeași cantitate de suc de lămâie. Loțiunea obținută se aplică direct pe zonele afectate, se lasă să acționeze o oră, după care se clătește fața cu apă rece. Efectele sunt remarcabile, întrucât planta are și capacitatea de a absorbi excesul de sebum de la nivelul tenului. În plus, frunzele de coriandru au și proprietăți antioxidante, antifungice și antiseptice, menținând pielea curată și sănătoasă. Iar vitamina C din coriandru catifelează tenul, prin simpla aplicare a pastei obținute prin mixarea a zece frunze de condiment cu 150 ml apă sau lapte.  Preparatul se lasă să acționeze pe față 15 minute, după care se îndepărtează cu apă călduță. În plus, datorită conținutului de vitamina A, coriandrul luptă împotriva radicalilor liberi care pot duce la îmbătrânirea prematură a pielii. Una dintre formulele cu cel mai bun efect este combinația dintre o linguriță cu pulbere de coriandru și o linguriță cu gel de aloe vera. Pasta se aplică pe fața curată și se lasă să acționeze în jur de 15 minute, după care se îndepărtează cu apă călduță.

Extractul de seminţe de coriandru scade zahărul din sânge şi creşte eliberarea de insulină

Proprietățile antiinflamatoare ale coriandrului sunt studiate din perspectiva ținerii sub control a sclerozei multiple

Harira (supă marocană)

949 6 3Ingrediente: 1 ceapă, 150 g carne de vită, 1 tulpină de ţelină, 80 g linte, 600 g roşii decojite, 400 g năut, 40 g tăiţei, 1 cub de concentrat de supă, 1 legătură de pătrunjel, 1 legătură de coriandru, 1 linguriţă cu pastă de roşii, sare, piper, curcuma, ghimbir pudră, ulei de măsline, zeamă de lămâie, 50 g făină, 100 ml apă.

Mod de preparare: într-un vas se încălzeşte uleiul de măsline. Se taie ceapa şi carnea în cuburi mici şi se pun în vas, apoi se adaugă lintea, ţelina tocată mărunt, roşiile decojite şi tocate şi se acoperă cu apă. După două minute se pun năutul scurs, concentratul de supă, pasta de roșii şi condimente după gust. Se toacă mărunt coriandrul şi pătrunjelul şi se adaugă la supă. Se fierbe timp de o oră, la foc mediu. Între timp, se amestecă bine făina cu puțină apă, până devine un sos potrivit, care se toarnă în vas. Se adaugă și tăiţeii, se amestecă şi se mai fierbe zece minute. Harira se servește cu coriandru proaspăt tocat şi suc de lămâie.