Main menu

header

952 8 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Comunitatea științifică internațională a plasat din nou dieta mediteraneană în fruntea regimurilor care prelungesc sănătatea și viața. În centrul acestui tip de alimentație stă uleiul de măsline, adevărată „sevă de aur” pentru buna funcționare a metabolismului și pentru longevitate. Cercetările legate de popularul ingredient gastronomic îl plasează în categoria medicamentelor naturii.  

Antioxidanții acţionează direct asupra creierului

Primul studiu care a evaluat importanța uleiului de măsline pentru una dintre cele mai grave boli contemporane, adevărată alertă globală de sănătate publică, demența, a relevat că prezența regulată în meniu a acestui ingredient este de natură să reducă riscul de mortalitate din cauza afecțiunilor degenerative cu un uluitor procent de 28%. Cercetarea condusă de specialiștii de la Universitatea Harvard, din SUA, arată că simpla înlocuire a margarinei și maionezei comerciale cu ulei de măsline schimbă semnificativ șansele de supraviețuire pentru cei diagnosticați cu oricare dintre formele temutei boli, de la pierderi de memorie la Alzheimer. Oamenii de știință au analizat chestionarele alimentare și înregistrările de deces pentru zeci de mii de cetățeni americani, pe parcursul a trei decenii. S-a descoperit că aceia care consumau mai mult de jumătate de lingură cu ulei de măsline în fiecare zi au înregistrat un risc cu aproape o treime mai mic de a muri din cauza bolii. „Studiul nostru întărește orientările dietetice care recomandă uleiul de măsline și sugerează că aceste propuneri susțin sănătatea creierului. Unii compuși antioxidanți din uleiul de măsline pot traversa bariera hemato-encefalică, având un efect direct asupra creierului”, punctează cercetătorul Anne-Julie Tessier.

Echilibrează coagularea sângelui

Uleiul de măsline este de ani buni un star al recomandărilor nutriționiștilor și medicilor pentru o viață sănătoasă. Nu întâmplător. Cercetări de amploare au pus în evidență capacitatea acestui ulei de a menține sănătatea cardiovasculară. Uleiul de măsline extravirgin, nerafinat, obţinut prin procese care nu dăunează compuşilor pe care îi conţine, aduce organismului macronutrienți importanți, cum ar fi grăsimile polinesaturate, un aport extraordinar de polifenoli şi antioxidanţi, de grăsimi sănătoase şi acizi graşi esenţiali, toate acestea făcând din uleiul de măsline un așa-numit „aliment minune”, extrem de benefic pentru inimă și întregul sistem cardiovascular. Concret, acest tip de ulei reduce oxidarea colesterolului, îmbunătăţeşte sănătatea vaselor de sânge, ajută la gestionarea coagulării sângelui, scade tensiunea arterială și implicit nevoia de medicamente. Efectul antiinflamator al consumului de ulei de măsline se datorează unui antioxidant puternic, numit oleocanthal, pe care îl conține. Studiile Asociaţiei Americane de Diabet au indicat că acest tip de ulei are efect cardioprotector, scade inflamațiile și, de asemenea, poate fi eficient inclusiv în reglarea glicemiei. Acest beneficiu este esenţial în gestionarea diabetului de tip II, cu atât mai mult cu cât numeroase studii au relevat faptul că uleiul de măsline poate îmbunătăţi sensibilitatea la insulină.

Eficientizează procesul de digestie

Foarte multe cercetări au evidențiat beneficiile pe care consumul de ulei de măsline le aduce digestiei. Cu tot mai multe dovezi științifice că sănătatea digestivă este direct legată de buna funcționare a tuturor celorlalte sisteme ale organismului, uleiul de măsline s-a dovedit un aliat al stomacului. De exemplu, consumul acestui tip de ulei dimineaţa poate regla producţia de acid gastric, aspect benefic în cazul persoanelor care suferă de gastrită. Având şi un efect antiinflamator, uleiul de măsline ameliorează simptomele arsurilor la stomac sau refluxului gastro-esofagian. De asemenea, formează un strat care protejează stomacul de acţiunea sucului gastric. Mai departe, uleiul de măsline eficientizează procesul de digestie şi combate cu succes constipația, accelerând tranzitul intestinal și astfel asigurând un bun echilibru al florei intestinale, cu efectele cunoscute - o mai bună absorbție a nutrienților și fortificarea sistemului imunitar. Potrivit rezultatelor mai multor studii, un aport zilnic de ulei de măsline poate ajuta microbiomul intestinal prin reducerea numărului de bacterii patogene, stimularea şi susţinerea dezvoltării bacteriilor bune. Se recomandă maximum două lingurițe cu ulei de măsline dimineaţa, pe stomacul gol. Pe de altă parte, consumul acestui tip de ulei asigură un aport optim de grăsimi şi calorii sănătoase, întrucât nu furnizează „calorii goale”, lipsite de valoare nutriţională, iar ca urmare, poate reduce senzaţia falsă de foame resimţită peste zi, precum şi poftele alimentare, dovedindu-se un aliat de nădejde în lupta împotriva obezităţii. Mai mult, efectele nocive ale alimentelor grase pot fi combătute cu ajutorul unui ceai fierbinte, preparat din 500 ml apă plată, două linguri cu ulei de măsline şi trei linguriţe cu usturoi pisat. Se bea din acest amestec de trei ori zi, cu efect rapid și benefic de scădere a nivelului colesterolului.

Vindecă parodontoza

Uleiul de măsline este un mare aliat al sănătății ficatului, susținând multiplele funcții ale acestui organ complex. În cazuri de afecțiuni hepatice, se poate administra, ca adjuvant, o lingură cu ulei de măsline dimineața, pe stomacul gol. Pacientul stă apoi culcat 15 minute pe partea dreaptă, apoi poate lua micul dejun. În același timp, uleiul de măsline are un renume milenar de vindecător al unor afecțiuni externe, precum și pentru menținerea și prelungirea frumuseții - în vremurile străvechi, atleţii îl foloseau pentru a-şi masa muşchii şi a le conferi astfel mai multă elasticitate, iar femeile din vechea Romă îl foloseau ca tratament cosmetic, pentru menţinerea unui aspect tânăr şi sănătos al pielii. Uleiul de măsline este foarte bogat în vitamina K şi E, având capacitatea de a hrăni, hidrata și combate radicalii liberi care accelerează îmbătrânirea, făcând parte și azi din nenumărate formule de înfrumusețare. Totodată, contra căderii părului se pot face fricționări cu ulei de măsline timp de zece zile (în timpul nopții, capul se acoperă cu un prosop), iar masarea gingiilor de trei ori pe zi cu acest tip de ulei este o bună modalitate de combatere a parodontozei.

„Uleiul de măsline este o alegere alimentară sigură și reduce riscul de demență fatală“ Anne-Julie Tessier, Harvard School of Public Health

Tartă cu brânză sărată şi ulei de măsline

952 8 2Ingrediente: 30 g unt, 200 g făină, 4 linguri cu apă rece, 1 praf de sare, 1 ceapă roșie, 100 g roşii cherry conservate, 50 g brânză telemea, busuioc verde, ulei de măsline.

Mod de preparare: se încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Din făină, unt şi apă se face un aluat de tartă, sfărâmicios, care se întinde într-o tavă unsă cu unt. Se dă la cuptor pentru șapte minute. Între timp, se feliază ceapa, care se pune, împreună cu brânza și roșiile, peste aluatul copt, ferbinte. Se presară preparatul cu busuioc verde rupt în bucăţi şi se stropește cu ulei de măsline.