Main menu

header

961 7 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Una dintre cele mai studiate plante medicinale din perspectiva întârzierii îmbătrânirii, o preocupare majoră în rândul cercetătorilor din toată lumea, este rădăcina de fo-ti, utilizată în acest scop de milenii în tabloul vast al terapiilor tradiționale chineze.

Luptă cu efectele îmbătrânirii

Rădăcina de fo-ti este recunoscută de 3.000 de ani în China, fiind folosită ca sprijin semnificativ pentru organism în lupta cu efectele îmbătrânirii. De altfel, studiile derulate până în prezent arată că reputația acestei plante este binemeritată, întrucât a încetinit semnificativ îmbătrânirea organelor animalelor de laborator studiate. Potrivit terapeuților naturiști asiatici, această rădăcină crește nivelul de energie în tot organismul, stimulează memoria, concentrarea și atenția, reface și reîncarcă sistemul nervos și menține sănătatea și buna funcționare a neuronilor. Renumele acestei plante a depășit granițele Chinei în ultimele decenii, fo-ti ajungând inclusiv la consumatorii americani, sub formă de supliment.

Previne formarea plăcii în vasele sangvine

Supranumită „elixirul tinereții”, rădăcina de fo-ti are un renume bine consolidat pe direcția stimulării fertilității, restabilirii vitalității și energiei sexuale, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Pe de altă parte, în forma sa procesată, modernă, fo-ti conține molecule de lectine, care ajută la reducerea nivelului de grăsime din sânge, previn formarea plăcii în vasele sangvine și astfel țin la distanță bolile de inimă. Totodată, experții consemnează în dreptul rădăcinii de fo-ti creșterea numărului de celule roșii din sânge și capacitatea de a diminua nivelul de colesterol. Pe de altă parte, deopotrivă în medicina tradițională chineză și în Ayurveda, rădăcina de fo-ti este utilizată pentru stimularea funcționării ficatului și rinichilor, precum și pentru curățarea sângelui de toxine. Potrivit lucrării Chinese Pharmacopoeia, doza standard recomandată de rădăcină de fo-ti este de maximum 12 grame pe zi.

Rădăcina de fo-ti este creditată cu proprietatea de a reface ciclul de activitate-somn în concordanță cu ritmul biologic