Main menu

header

962 9 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Plantă cu o istorie terapeutică bogată, gențiana face parte din categoria vindecătorilor naturali „specializați”, având renume pe direcția tratării cu succes a unor segmente de afecțiuni, iar aceste proprietăți au determinat oamenii de știință s-o studieze constant.

Atenuează simptomele artritei reumatoide

Genţiana a fost utilizată de secole în medicina tradiţională, pentru proprietăţile sale curative. În studiile care au analizat compoziţia plantei s-a identificat gentiopicrosid, substanță care a demonstrat proprietatea de a combate inflamaţia şi de a reduce durerea. Oamenii de știință pun aceste efecte pe seama modului în care acest compus afectează căile sinaptice corelate cu durerea din creier. Ca urmare, potrivit articolelor de specialitate, rădăcina de gențiană poate ajuta la tratarea artritei reumatoide, afecțiune inflamatorie cronică ce rezultă din atacul sistemului imunitar asupra celulelor sănătoase. Cercetările au evidențiat faptul că gentiopicrozidul din gențiană a redus semnificativ nivelurile de markeri inflamatori din sânge și a atenuat umflarea articulațiilor animalelor de laborator testate. De asemenea, rădăcina de gențiană are acțiune benefică în cazuri de infecții ale sinusurilor, atenuând simptome ca dureri de cap, congestie și dureri faciale. Ca urmare, planta este prezentă de zeci de ani în anumite formulări farmaceutice dedicate, iridoidele și flavonoidele din rădăcina de gențiană contribuind la beneficiile în combaterea infecției sinusurilor.

Facilitează absorbția nutrienților

Potrivit unei tradiții seculare, gențiana poate crește apetitul și oferă efecte protectoare pentru sistemul digestiv. Gentiopicrosidul, amarogentinul și amaroswerinul din plantă, care îi dau, de altfel, și gustul amar, stimulează organismului să secrete salivă și sucuri gastrice, promovând astfel o bună digestie. Un studiu clinic la care au participat copii cu anorexie a constatat că micuții care au luat zilnic extract de rădăcină de gențiană au înregistrat o creștere semnificativă a apetitului, greutății, precum și aportul de calorii, după două luni. Efecte de stimulare a poftei de mâncare ale rădăcinii de gențiană sunt unul dintre motivele pentru care planta este un ingredient comun în aperitive. Totodată, rădăcina de gențiană poate fi de ajutor în cazuri de dureri de stomac sau stări de greață. Există dovezi științifice ale faptului că planta poate stimula secreţia de enzime în intestinul subţire şi astfel facilitează descompunerea alimentelor şi absorbţia nutrienţilor.

Gențiana susţine funcţiile ficatului şi ale vezicii biliare

Genţiana conţine compuşi amari care stimulează producţia de enzime digestive şi secreţia de bilă, facilitând procesul de digestie

Indicată în ateroscleroză

Genţiana are proprietăţi antioxidante, care ajută la protejarea celulelor de deteriorarea indusă de radicalii liberi. Compuşii săi activi sunt, de asemenea, benefici pentru a susţine sănătatea arterelor şi a vaselor de sânge. Compuşii genţianei au efecte antiinflamatoare asupra sistemului cardiovascular și respirator. De exemplu, izovitexina creşte activitatea oxidului nitric, ceea ce este benefic pentru prevenirea arterosclerozei. Planta este, de asemenea, creditată cu proprietatea de a ajuta la protejarea organismului împotriva cancerului, datorită efectelor antiinflamatoare şi antitumorale. Gențiana se administrează la recomandarea unui specialist și este disponibilă sub formă de ceai, tinctură, extract, suplimente alimentare, capsule sau pulbere.