Main menu

header

962 8 1de Camelia Onciu

În medicina naturistă și alimentația vegană a pătruns o nouă superplantă: Perilla frutescens. Are o aromă puternic mentolată și o valoare medicinală uimitoare. Studiile recente au arătat că frunzele și semințele acestei plante asiatice au efecte terapeutice în tratarea bolilor inflamatorii, infecțioase și respiratorii și îmbunătățesc starea de spirit. În plus, perilla este un condiment deosebit. I se mai spune susan sălbatic și a început să fie cultivat și la noi de tot mai mulți fermieri.

Mai dulce decât zahărul

Perilla frutescens face parte din familia mentei (Lamiaceae). Planta are tulpini violet și frunze roșiatice sau verzi. În Japonia, frunzele de perilla (denumite „soyo”) sunt folosite ca garnitură la mâncăruri cu pește crud, fiind utile atât ca aromă, cât și ca antidot la eventuale intoxicații alimentare. Frunzele uscate au multe aplicații în fitoterapie, în special în tratamentul afecțiunilor respiratorii (astm, tuse, răceli) și pentru a tăia greața. Totodată, perilla este o specie meliferă, preferată de albine. Oxima de aldehidă extrasă din perilla este de 2.000 de ori mai dulce decât zahărul, fiind îndulcitor artificial în Japonia.

Cea mai bogată sursă de acizi grași nesaturați din natură

Conform cercetărilor biologice și farmacologice moderne, această plantă medicinală are proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene și antifungice, antidepresive, anticancerigene, antiobezitate, antioxidante, antiosteoporoză, antiulcer. Uleiul aromat e bogat în hidrocarburi, alcooli, aldehide. Față de alte uleiuri vegetale, cel de perilla conține o proporție mai mare de acizi grași nesaturați, în principal acid alfa-linolenic (50%-70% - cel mai mare procent găsit vreodată la plantele naturale descoperite până acum). Acidul alfa-linolenic este un acid gras Omega 3, care nu poate fi sintetizat de corpul uman și trebuie obținut din alimente.

Crește capacitatea pulmonară

962 8 2Frunzele de perilla conțin compuși care susțin funcția generală a sistemului imunitar. În lunile de iarnă, folosiți această plantă pentru o imunitate mai puternică împotriva febrei, frisoanelor, durerilor de cap, gripei și guturaiului. Cercetările sugerează că administrarea orală de 50 mg/zi de extract de perilla timp de trei săptămâni scade simptomele alergiilor sezoniere (rinoconjunctivită). Un studiu publicat în revista „Analele Internaționale de Alergie și Imunologie” raportează că tratamentul de patru săptămâni cu semințe de Perilla a crescut semnificativ capacitatea pulmonară la pacienții cu astm. Acest lucru se poate datora cantității generoase de quercetină, luteolină și acid rosmarinic din plantă. Extractul de frunze e util în boala pulmonară obstructivă cronică și inflamația alergică a căilor respiratorii, potrivit unui studiu din 2022. O altă cercetare, din 2019, a arătat că uleiul esențial ameliorează artrita.

Are activitate antimicrobiană puternică împotriva bacteriilor asociate cu cariile dentare

Uleiul esențial de frunze de perilla este eficient împotriva bacteriilor gram-pozitive și gram-negative. Extractul de tulpină și frunze de perilla are, de asemenea, efect inhibitor asupra bacteriilor comune (Enterococcus faecalis) și a fungilor (Candida). Luteolina extrasă din uleiul de semințe de perilla are activitate antimicrobiană puternică împotriva bacteriilor asociate cu cariile dentare. Într-un studiu din 2021, extractul de frunze de perilla a inhibat pătrunderea virusului SARS-CoV-2 în celulele alveolare pulmonare umane, prevenind astfel etapa inițială a replicării virale și a sintezei proteice virale. A fost demonstrată, de asemenea, acțiunea puternică a extractului de perilla împotriva virusului Ebola. 

Un ulei bun pentru piele și păr

962 8 3Uleiul acestei plante este bun pentru menținerea hidratată a pielii. Are proprietăți antiaging, reparatoroare, revitalizante şi antiseptice. În 2007, s-a constatat că extractul de frunze de perilla a inhibat sinteza tirozinazei și melaninei în celulele melanomului la șoareci, ceea ce sugerează aplicații potențiale ale acestei plante în vindecarea cancerului de piele la om. Într-un studiu din 2020 efectuat pe 30 de voluntari sănătoși (40 până la 60 de ani), aplicarea topică a unui extract de frunze de perilla într-o bază de cremă timp de opt săptămâni a condus la o elasticitate crescută a pielii și la o textură mai fină a pielii, în comparație cu baza de cremă. Aplicarea topică a extractului de P. frutescens a facilitat creșterea părului la persoanele cu alopecie, conform unui studiu din 2018.

Suprimă metastazele osoase

Împotriva cancerului de piele, extractul de frunze de perilla a demonstrat încă din 2004 că are efecte inhibitoare, atunci când este aplicat local. În 2007, în cadrul unui studiu chinez, uleiul din semințe de perilla a redus incidența tumorilor mamare și colonice. Extractele de frunze de P. frutescens au inhibat eficient creșterea celulelor, formarea coloniilor și metastaza cancerelor de colon și de plămâni, într-un studiu din 2015. S-a dovedit că suprimă proliferarea, invazia și migrarea celulelor canceroase de prostată PC-3 și inhibă metastazele osoase, potrivit unei cercetări din 2022. Într-un studiu anterior (2019), s-a constatat că perilla poate suprima dezvoltarea cancerului gastric.

Îmbunătățește starea de spirit

Perilla conține acid rosmarinic și acid cafeic, identificați ca având proprietăți antidepresive, ajutând în lupta cu stresul și anxietatea. Planta este folosită și în aromoterapie pentru efectul relaxant. Apigenina extrasă din perilla a indus efecte asemănătoare antidepresivelor, la șoareci. Un studiu randomizat, controlat, efectuat în 2017, realizat pe 180 de adulți de 55 de ani sau mai mult diagnosticați, cu depresie ușoară până la moderată, a demonstrat reducerea semnificativă (60%) a riscului de depresie la cei care au mâncat de cel puțin trei ori pe săptămână pește marinat cu ulei esențial de perilla. În cadrul unui studiu din 2022 asupra deficiențelor legate de vârstă în învățare și memorie, șoarecii hrăniți cu ulei de perilla au prezentat o performanță mai bună la învățare și un comportament mai puțin hiperactiv.

Ajută la reducerea disconfortului stomacal

Frunzele de perilla conțin flavonoide, care ajută la ameliorarea senzațiilor de balonare și greață, prin întărirea sfincterului esofagian inferior (care împiedică refluxul acid) și reducerea crampelor. Un studiu pilot dublu-orb, randomizat, controlat cu placebo, din 2022, a explorat efectele extractului de perilla (150 mg de două ori pe zi timp de patru săptămâni) la 50 de voluntari sănătoși, cu disconfort gastrointestinal și tranzit intestinal redus. Au fost observate îmbunătățiri semnificative la diminuarea simtomelor de balonare, senzație de plinătate și disconfort abdominal. Un studiu japonez din 2022 a arătat că sportivele care au luat zilnic 3 sau 9 g de ulei de perilla au înregistrat îmbunătățiri ale profilului microbiomului intestinal.

Perilla este sigură pentru majoritatea oamenilor. Aplicată pe piele, poate provoca o reacție alergică a pielii și erupții cutanate. Nu au fost identificate alte contraindicații. Dar este bine ca femeile însărcinate și cele care alăptează să evite utilizarea produselor pe bază de perilla

Mai puternică decât vitamina C

Acidul rosmarinic din Perilla frutescens are proprietăți antioxidante și efect inhibitor asupra daunelor oxidative mai puternice decât cele ale acidului ascorbic. Acidul alfa-lipoic din semințele de perilla combate radicalii liberi, reduce inflamația și protejează celulele creierului de afecțiuni precum Alzheimer, scleroză multiplă și accident vascular cerebral. Uleiul de perilla, prin grăsimile sănătoase conținute, ajută la prevenirea bolilor de inimă. Pulberea de frunze are un nivel ridicat de antioxidanți care reduc colesterolul, împiedicând arterele să acumuleze plăci. Extractul de frunze de perilla jută la formarea trombului plachetar, scurtând timpul de coagulare a sângelui. Încă din 1993, s-a constatat în cadrul cercetărilor că nivelurile serice ale colesterolului și trigliceridelor au scăzut la șobolanii hrăniți cu ulei de perilla.