Main menu

header

962 7 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Vindecător natural recunoscut în medicina tradițională din Asia și America de Sud pentru o varietate de proprietăți terapeutice, spilanthes este o plantă medicinală studiată intens de oamenii de știință, care i-au confirmat un segment important de beneficii pentru sănătate.

De folos în ulcerele bucale

Spilanthes a fost folosită secole la rând ca analgezic, în special pentru durerile de dinți. Dar în timp, grație cercetărilor specialiștilor, planta și-a vădit arealul de beneficii terapeutice și acum există disponibilă sub formă de tinctură și ceai. Proprietățile sale se datorează spilantholului, principalul compus fitochimic din plantă, care reduce senzația de durere și creează o senzație de amorțeală locală precum cea produsă de novocaină. De asemenea, în special în timpul sezonului rece, spilanthes este extrem de utilă în lupta cu virușii de sezon. Testată în condiții de laborator, planta a demonstrat proprietăți antimicrobiene și antifungice puternice, fiind eficientă împotriva bolilor transmisibile prin aer. În medicina tradițională, extractele de spilanthes sunt considerate utile în tratamentul cariilor dentare, ulcerelor bucale, infecțiilor gâtului și inflamațiilor gingiilor.

Are proprietăţi de relaxare a muşchilor

Ca antioxidant, spilanthes poate elimina radicalii liberi naturali produși de organism, responsabili, atunci când se acumulează în exces, de leziuni și boli cronice. Dat fiind faptul că organismul uman nu este programat biologic să producă toți antioxidanții necesari creșterii constante a agenților agresori, de la stres până la poluare, aportul de spilanthes, care aduce organismului compuși fenolici și cumarinici, este de natură să diminueze nivelul radicalilor liberi. Planta se poate administra sub formă de ceai, preparat conform indicațiilor de pe ambalaj, două reprize zilnic, sau ca tinctură, câte 20 de picături pe stomacul gol, de maximum patru ori pe zi, la recomandarea specialistului. Pe de altă parte, spilanthes are proprietăți de relaxare musculară atunci când este aplicată pe piele sub formă de unguent, ceea ce face din produsele cosmetice care conțin această plantă modalități excelente de a reduce microcontracțiile care provoacă linii fine și riduri.

Spilanthes este considerată o plantă cu proprietăți afrodiziace