Main menu

header

962 7 2de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Ca una dintre primele leguminoase cultivate de om, ingredient de bază în reţetele de humus, năutul este folosit şi în salate, supe, mâncăruri sau transformat în făină. Sursă bogată de fibre şi proteine, acest deliciu pe care natura îl dăruiește oamenilor de mii de ani este și un aliat al sănătății.

Luptă cu kilogramele în plus

Năutul aduce organismului grăsimi sănătoase, numeroase vitamine şi minerale şi nu conține colesterol. Ca urmare, această leguminoasă delicioasă și extrem de versatilă conferă o senzaţie de saţietate pe termen lung, reduce pofta de mâncare şi caloriile ingerate și astfel poate fi un aliat de calibru în lupta cu kilogramele în plus. Pe de altă parte, prin intermediul numeroaselor minerale cu care energizează organismul (mangan, fosfor, calciu, fier, magneziu, zinc), năutul previne anemia, susține procesele metabolice și este extrem de hrănitor. În plus, vitaminele A şi K din această leguminoasă favorizează producţia de colagen, susținând astfel structura și forța corpului.

Diminuează pericolul de atac de cord

Fibrele şi proteinele din năut previn ridicarea bruscă a nivelului de zahăr în sânge, iar ca urmare, această leguminoasă este indicată în gestionarea diabetului, reducând, în paralel, și riscul instalării acestei boli. De altfel, amintitele fibre din năut tratează cu succes simptomele colonului iritabil, contribuind și la o bună detoxificare a sistemului digestiv, întrucât combat constipația. Pe de altă parte, magne- ziul şi potasiul din năut pot preveni hipertensiunea, dilatând vasele de sânge şi diminuând pericolul de atac de cord sau accident vascular cerebral. Totodată, un alt avantaj enorm al prezenței năutului în dietă este aportul de colină, un nutrient care contribuie la îmbunătăţirea performanţei cognitive, la o memorie mai bună şi la o procesare optimă a informaţiei, leguminoasa având un renume consolidat pe direcția îmbunătățirii funcțiilor cerebrale.

Menține sănătatea părului și a pielii

Vitaminele C, E şi K prezente în boabele de năut sunt foarte importante pentru sănătatea pielii. Prezenţa acestora în alimentaţia zilnică, în cantităţile recomandate de specialişti, previne apariţia ridurilor, uscarea și îmbătrânirea pielii, combate petele generate de expunerea excesivă la soare și accelerează vindecarea leziunilor superficiale. În același timp, consumul de năut asigură frumusețea părului și sănătatea scalpului.

Năutul conţine betacaroten, antioxidant al cărui efect contribuie la reducerea riscurilor de apariţie a bolilor oculare

Biscuiţi de năut cu fistic

962 7 3Ingrediente: 140 g făină de năut, 120 ml ulei de măsline, 150 g zahăr, 1 linguriţă cu cardamom râşnit fin, 1 lingură cu apă de trandafiri, 2 linguri cu fistic.

Mod de preparare: într-un vas adânc se amestecă uleiul, zahărul, cardamomul şi apa de trandafiri. Se mixează pe viteză medie aproximativ un minut, până când compoziţia devine omo- genă şi cremoasă. Se presară apoi făina de năut şi se bate până când coca nu mai este lipicioasă, după care se frământă manual, timp de minimum zece minute. Aluatul rezultat se lasă, în formă de bilă, acoperit cu folie din plastic, timp de zece minute să se odihnească, după care se întinde pe o suprafaţă presărată cu făină de năut, la o grosime de cinci milimetri. Se taie biscuiţi cu ajutorul unei forme, se aranjează pe o tavă de copt tapetată cu hârtie, se presară cu fisticul și se coc 25 de minute, în cuptorul încins la 180 de grade Celsius.