Main menu

header

de Cristina Tache

Este dur ca piatra şi totuşi flexibil, este elastic, dar foarte greu de îndoit. Bambusul este un simbol al milenarei înţelepciuni chinezeşti, reprezentând duritatea, rezistenţa, dar şi capacitatea de a ceda şi de a rămâne totuşi pe poziţie. E folosit ca material de construcţie pentru case şi poduri, la confecţionarea armelor, ca hrană şi chiar în medicină. Bambusul este o materie primă universală, iar calităţile sale terapeutice sunt recunoscute de medicina tradiţională chineză.

Absoarbe substanţele toxice
Medicamentul misterios Tabaschir se utilizează de câteva secole împotriva otrăvirilor. Recent, s-a descoperit că acest efect se obţine într-adevăr datorită acidului silicic din bambus. Medicamentul obţinut din bambus este folosit în întreaga lume pentru a absorbi substanţele toxice din stomac. Roca silicioasă, obţinută tot din acidul conţinut de bambus, este utilizată din vechime împotriva căderii părului, a unghiilor moi, a ţesuturilor slăbite şi a problemelor dermatologice. Această rocă se găseşte în comerţ.

Detensionează muşchii
O experienţă încântătoare pentru toate simţurile este masajul cu bambus, care, de ani buni, a pătruns şi în Europa şi chiar în România. Acest tip de masaj se realizează cu câteva beţe de bambus, de diferite dimensiuni, care se rulează pe corp, în zone bine stabilite, pentru a îndepărta tensiunea musculară şi pentru a elibera energia. Puteţi practica şi acasă acest masaj, achiziţionând câteva beţe de bambus şi masându-vă corpul cu ele, acolo unde simţiţi tensiunea cea mai mare.

Ceai în loc de cafea
Alături de infuziile din ierburi, ceaiul de bambus poate fi un excelent substitut pentru cafea. Îndepărtează senzaţia de sete şi nu conţine teină, fiind bun şi pentru copii. De asemenea, ceaiul de bambus ajută ficatul să elimine toxinele şi echilibrează sistemul nervos. Se prepară din frunze tinere, crude sau uscate, care se infuzează în apă fierbinte. Se consumă câte o cană de ceai pe zi, pentru efecte benefice. În plus, ingredienţii activi din bambus remineralizează organismul şi redau elasticitatea pielii.

- Materialele confecţionate din fir de bambus sunt de patru ori mai absorbante decât bumbacul
- Din bambusul atât de dur se obţine un fir moale şi delicat, strălucitor ca o mătase, folosit în special la confecţionarea prosoapelor şi a şosetelor
- Bambusul este şi o plantă care aduce noroc, conform principiilor feng shui. În China se spune că prezenţa unui bambus în casă sporeşte puterea rugăciunilor

Mlădiţe de bambus cu file de porc

Lujerii de bambus sunt comestibili şi se folosesc frecvent în bucătăria asiatică. Dacă sunteţi curioşi să gustaţi un preparat cu bambus, puteţi încerca următoarea reţetă:
Ingrediente: 600 g de file de porc, 20 g de ghimbir, şapte linguri cu ulei de măsline, o linguriţă cu ulei de susan, 200 g de mazăre, 150 g de paste din orez, cinci linguri cu sos de soia, 130 g de mlădiţe de bambus (se găsesc la cutie, în supermarketuri).
Mod de preparare: se taie carnea de porc în fâşii subţiri. Se curăţă ghimbirul şi se toacă mărunt. Amestecaţi ghimbirul cu carnea de porc, cu şase linguri cu ulei de măsline şi uleiul de susan. Se fierb pastele conform instrucţiunilor de pe pachet, apoi se lasă să se scurgă de apă. Carnea se prăjeşte în vasul wok, într-o lingură cu ulei, apoi se scoate pe o farfurie. Mazărea se căleşte tot în wok, peste ea se adaugă mlădiţele de bambus, se încorporează carnea şi pastele şi se amestecă bine. Mâncarea se serveşte caldă, ornată cu puţin coriandru.