Main menu

header

de Anda Postolache

Când avem carii, parodontoză sau gingivită, durerile de dinţi sunt inevitabile. Din fericire, natura a proiectat suficiente remedii pentru a ne scăpa de suferinţele fizice, şi tot ce rămâne de făcut este să profităm de experienţa din bătrâni în ceea ce priveşte leacurile pentru diverse boli.

Zerul previne cariile
Când aveţi gingiile umflate, puneţi pe locul afectat comprese mici, înmuiate în piatră acră, infuzie de stejar sau de smirnă. Toate acestea au rol antiinfecţios şi antiinflamator.
Din bătrâni este cunoscută reţeta ce previne formarea cariilor: se bea câte un pahar cu zer timp de o săptămână-două în fiecare anotimp, dacă este posibil, dacă nu, mai ales primăvara şi vara.
Când gingiile sângerează, este de mare folos un pahar cu suc de portocale sau cu suc de lămâie diluat cu apă. De asemenea, util mai este şi pepenele galben mâncat pe stomacul gol dimineaţa. Este important să îl mestecăm foarte bine.

Sucul de pătlagină întăreşte ţesutul
Când durerea de dinţi s-a instalat pe neaşteptate şi nu aveţi cum să ajungeţi la medicul stomatolog imediat, este indicat să puneţi pe locul dureros un tampon înmuiat în ulei de cuişoare sau în tinctură de propolis, deşi aceasta din urmă va păta dintele.
Puteţi să aveţi nişte gingii sănătoase şi rezistente ungându-le cu suc de pătlagină obţinut prin strivirea frunzelor proaspete, atunci când se poate face acest lucru. Gingiile, chiar sănătoase, trebuie să fie masate, din când în când, cu ulei de susan negru, iar după ce se face şi gargară cu acesta se scuipă, nu se înghite!
Ca metodă de profilaxie nu mai menţionăm şi spălatul pe dinţi după fiecare masă, pentru că este de la sine înţeles.

Gargară cu infuzie de sunătoare
În cazul în care suferiţi de gingivită, puteţi face o gargară cu apă în care aţi dizolvat 0,5% bicarbonat de sodiu sau puteţi clăti gura cu infuzie de salvie sau cu ceai din scoarţă de copac ori de sunătoare.
Dacă aveţi hiperaciditate gastrică este bine să luaţi măsuri în acest sens, deoarece aceasta vă va afecta şi dinţii. Urmaţi deci o dietă din care să scoateţi mâncărurile grase, picante, alimentele fermentate şi citricele. Preventiv este bine să vă asiguraţi că organismul are necesarul de calciu, magneziu şi zinc, consumând cât mai multă soia şi alte produse ce conţin aceste elemente, la nevoie luând suplimente alimentare. În fiecare dimineaţă este indicat să mâncaţi câteva grame de seminţe de susan pe stomacul gol. Calciul din acestea va fi asimilat mai repede, deoarece se găseşte în cantităţi mai mari decât în lapte. Vara, consumaţi între mese cât mai multă zmeură, fară a o asocia cu lactate în aceeaşi zi.