de Georgiana Mihalcea
Oricine a încercat să slăbească știe că, pentru a-și atinge obiectivele, trebuie să-și schimbe obiceiurile alimentare. Din fericire, există multe plante care au proprietăți medicinale puternice, unul dintre ele fiind chiar stimularea scăderii în greutate. Incluse în dieta zilnică sub formă de ceaiuri ori ca ingredient în unele preparate acestea vor stimula organismul să ardă caloriile și să vă ajute să slăbiți. Iată-le pe cele mai importante.
Yerba Mate stimulează organismul să utilizeze depozitele de grăsime ca sursă de energie
Yerba Mate este una dintre cele mai populare și îndrăgite plante din America de Sud. Marele său beneficiu este efectul asupra arderii grăsimilor. Cercetătorii au descoperit că ceaiul Mate, care este o băutură stimulantă, preparată prin infuzarea frunzelor uscate de yerba mate, stimulează organismul să utilizeze depozitele de grăsime ca sursă de energie, în special în timpul exercițiilor aerobe de intensitate ușoară până la moderată. Sportivii se pot bucura de ea, deoarece conține cofeină și antioxidanți, astfel că primesc un plus de energie și grăsimile sunt arse în timpul activităților sportive. Consmulul de Mate elimină oboseala și îmbunătățește performanța. Are, de asemenea, un efect termogenic asupra metabolismului organismului, adică asupra cantității de energie pe care corpul o arde pentru a produce căldură.
Ceaiul verde influențează pierderea în greutate cu ajutorul termogenezei
Ceaiul verde este recunoscut de mulți ani ca o plantă care poate contribui la procesul de slăbire, datorită efectului său asupra ratei metabolice asociată cu combinația sinergică de cofeină și catechine găsite în planta Camellia sinensis. Mecanismul prin care ceaiul verde influențează pierderea în greutate este cu ajutorul termogenezei crescute, deoarece căldura arde caloriile. Un studiu a fost realizat pe 14 tineri sănătoși care au primit ceai verde sau un extract placebo timp de patru săptămâni în care au făcut trei antrenamente de ciclism (de aproximativ o oră) pe săptămână. În lotul care a băut ceai verde, rezultatele au arătat că rata de oxidare a grăsimilor a crescut cu 25% și s-a înregistrat o scădere a procentului de grăsime corporală de aproximativ 1,63% față de lotul martor, unde nu a existat nicio modificare în datele subiecților. În același studiu, consumatorii de ceai verde au ajuns la o distanță mai mare în testul final efectuat la sfârșitul celor patru săptămâni. Acest efect este atribuit catechinei (EGCG) care se găsește în cantități mari în ceaiul verde, împreună cu cofeina, al cărei efect asupra utilizării grăsimilor pentru producerea de energie, în detrimentul folosirii glicogenului, a fost testat și dovedit în studii. Efectul combinat este probabil mai semnificativ în timpul efortului, dar în unele studii s-au observat rezultate bune după sesiunile de exerciții. Apa cu care se prepară ceaiul verde trebuie să aibă o temperatură între 60-75 de grade Celsius. Dacă temperatura apei este prea ridicată, gustul ceaiului va fi amar și aroma delicată se va pierde. Pe de altă parte, o temperatură prea scăzută nu va extrage pe deplin, aroma din ceai. Dacă se dorește obținerea unei arome puternice, se vor lăsa frunzele să infuzeze o perioadă mai lungă în apa cu temperatură scăzută.
Ardeiul iute accelerează metabolismul
Ardeiul iute, cum ar fi ardeiul cayenne, chili și înlocuitorii săi, conțin un ingredient activ puternic numit capsaicină, aceeași substanță care vă face să simțiți căldura. Studiile care examinează efectul capsaicinei asupra metabolismului au descoperit că ardeiul iute accelerează metabolismul în cele 30 de minute după masă. Efectul a fost testat în repaus. Ardeiul iute pare să motiveze organismul să folosească mai multă energie și să ardă mai multe calorii. Aceste acțiuni sunt legate de activarea receptorilor de adrenalină și de creșterea temperaturii corpului.
Feniculul suprimă pofta de mâncare
Utilizarea semințelor de fenicul este populară în multe culturi din întreaga lume de mii de ani. Este cunoscut pentru efectele benefice asupra sistemului digestiv, ameliorând balonarea și gazele. Potrivit medicinei tradiționale, semințele de fenicul sunt considerate un suprimant al apetitului. Gustul dulce al semințelor provine dintr-o substanță numită antol (Trans-Anethole) care scade pofta de mâncare. Oamenii se simt sătui după ce au băut o infuzie de fenicul sau au mestecat semințe de fenicul. Aceasta poate fi folosită cu succes ca înlocuitor al gustărilor dintre mese, deoarece dă senzația de sațietate și reduce balonarea. Frunzele pot fi utilizate întregi, ca ornament, dar pot fi, de asemenea, tocate și adăugate în preparate coapte, prăjite, supe sau salate. Feniculul este crocant, iar pentru a vă bucura de textura sa este bine să nu pregătiți salata cu mult timp înainte de a o consuma.
Scorţişoara topeşte celulele adipoase
Scorțișoara este cunoscută pentru faptul că ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Un alt efect mai puțin cunoscut al scorțișoarei este legat de un compus găsit în ea numit cinamaldehidă, care îi conferă și aroma sa deosebită. Aceasta are efect termogenic, generând căldură în organism care pot contribui la procesul de slăbire. Un studiu realizat la Universitatea din Michigan a examinat efectul elementului găsit în scorțișoară asupra celulelor adipoase și au observat un efect direct asupra acestora ajungând la concluzia că aceeași cinamaldehidă găsită în scorțișoară determină utilizarea grăsimii din depozitele adipoase pentru producerea de energie. Aceasta se poate adăuga și în unele băuturi calde precum cele pe bază de cacao, ceaiuri, lapte, dar și în unele reci, de exemplu, cocteiluri. Se poate presăra peste fructe sau pâine prăjită, sau se poate integra în unele sosuri.