de Camelia Onciu
Pierderea vocii este o afecțiune comună. Cel mai adesea este o inflamație benignă, dar poate avea și cauze serioase care nu trebuie ignorate. Pierderea vocii n-ar trebui să dureze mai mult de trei zile. Tratamentele, în special cele naturale, vă pot ajuta să vă recuperați glasul mai repede.
Cauze infecțioase sau psihologice
Vocea poate să dispară de tot (afonie) sau să devină răgușită (disfonie). Această tulburare presupune o disfuncție a coardelor vocale, cauzată de o afecțiune care le împiedică să se miște normal: paralizie, leziuni (chisturi, polipi, tumori), infecții virale (laringite), inflamații sau suprasolici- tarea coardelor vocale. Profesiile care necesită o utilizare semnificativă a vocii (cântăreți, politicieni, speakeri, profesori, avocați, actori) sunt asociate cu un risc crescut de dispariție totală a vocii. Atunci când pierderea vocii durează sau când vocea devine răgușită și anormal de profundă, cauza poate fi consumul de tutun. Refluxul gastroesofagian poate provoca, de asemenea, anomalii ale vocii (mai rar dispariții totale). Uneori, dispariția vocii poate fi consecința șocului, tracului sau a traumei psiho- logice (afonie psihogenă). În acest caz, laringele și coardele vocale nu sunt afectate.
Odihniți-vă glasul timp de câteva zile
Dacă pierderea vocii durează mai mult de şapte zile, este imperativ să mergeți la medic (ORL). Tratamentul depinde de cauză. În laringită acută, antiinflamatoarele sunt suficiente pentru a rezolva problema în câteva zile. Dacă nu mai puteți vorbi, atunci nu mai vorbiți nici măcar în șoaptă. Este imperativ să vă odihniți vocea timp de câteva zile. Stați la căldură pentru relaxarea mușchilor laringelui. Pentru a evita agravarea inflamației, renunțați la tutun și alcool, cafea și alimente picante, beți multă apă și băuturi călduțe pentru a lubrifia gâtul și coardele vocale, odihniți-vă. Folosiți un umidificator, mai ales pe timpul nopții. Vara, aveți grijă la aer condiționat, care este uscat și, prin urmare, trebuie evitat.
Evitați alimentele care declanșează simptomele de reflux
Cercetările sugerează că ghimbirul are proprietăți antimicrobiene, poate ajuta la ameliorarea laringitei dintr-o cauză infecțioasă. Dar poate provoca iritarea gurii sau a gâtului, în cantități mari. Adăugați usturoi la sosuri. Dacă laringita este rezultatul bolii de reflux gastroesofagian, ar trebui să luați în considerare modificarea dietei. Evitați alimentele care declanșează simptomele de reflux: menta, alcoolul, ciocolata, alimentele picante și cele bogate în grăsimi. Mâncați cu cel puțin trei ore înainte de culcare.
Erysimum, planta antirăgușeală
Erysimum (micsandre sălbatice) conține mai mulți compuși (glucozinolați, izotiocianați și lactone) cu proprietăți antirăgușeală. Facilitează expectorația prin subțierea secrețiilor, dar mai ales oprește tusea neproductivă. Antiinflamator al laringelui și coardelor vocale, este indicată pentru refacerea vocii în cazurile de răgușeală și tuse iritativă. Se pun 10 până la 15 g plantă uscată la 1 litru de apă clocotită, se lasă la infuzat zece minute înainte de a se filtra și a se bea în timpul zilei. Tot cu această plantă faimoasă se prepară un sirop bun la răgușeală: se fierb 30 g plantă cu 10 g lemn dulce într-un litru de apă, până când lichidul se reduce cu o treime. Adăugați 200 g miere, încălziți din nou până obțineți un sirop. Înghițiți patru sau cinci linguri în timpul zilei.
Infuzii care curăţă căile respiratorii
În general, toate infuziile calde vor calma gâtul, iar cele fierbinți îl vor irita. Beți ceai de cimbru sau de frunze uscate de salvie cu lămâie și o lingură cu miere, un remediu casnic binecunoscut pentru pierderea vocii. Echinacea are acțiune antiinfecțioasă foarte eficientă. Mușețelul, pe lângă efectele antiinflamatorii și antiseptice, are și proprietăți digestive. Mucilagiile conținute de nalbă reduc iritațiile, eucaliptul curăță căile respiratorii. Ceaiul de lemn dulce are efect de catifelare rapid. Se scufundă 3 g rădăcini tăiate fin într-o cană cu apă clocotită și se lasă la infuzat timp de zece minute. Strecurați și beți două până la trei căni pe zi, dacă nu aveți probleme cu tensiunea.
Aburi cu uleiuri esențiale
O modalitate simplă și eficientă de a vă recupera vocea este să faceți un duș fierbinte. Sau puteți face inhalații. Uleiul esențial de chiparos calmează reflexul tusei, fără a fi sedativ, și favorizează respirația. Turnați într-un vas cu apă fierbinte o picătură de ulei esențial de chiparos și o picătură de cimbru. Respirați deasupra vasului timp de zece minute, de trei ori pe zi. Uleiurile și vaporii de apă hidratează coardele vocale. Uleiul esențial de Ravintsara este adesea folosit pentru durerile de gât însoțite de pierderea vocii. Uleiurile de eucalipt, cimbru, levănțică sau mentă calmează inflamația locală, iar vaporii de apă hidratează coardele vocale.
Spray cu propolis
Propolisul este un remediu natural împotriva infecțiilor. Conține substanțe vegetale rășinoase, ceară, polen, flavonoide, uleiuri esențiale și vitamine. Este un puternic antiinfecțios, antiinflamator și imunostimulant, anestezic și hidratant. Spray-ul cu propolis depune o peliculă calmantă pe mucoase. Pulverizați de până la şase ori pe zi, evitând să beți sau să mâncați imediat după aceea, pentru a nu se pierde efectul. Se poate folosi ca tratament timp de cinci zile. Mierea are proprietăți antioxidante și antimicrobiene, deci poate ajuta la ameliorarea laringitei dintr-o cauză infecțioasă. În plus, poate fi utilă la calmarea tusei la oricine cu vârsta peste 1 an.
Gargară cu sare și miere
Gargara este o metodă veche și eficientă pentru recâștigarea vocii. Se poate face cu bicarbonat, sare și miere (amestecați câte o lingură din fiecare ingredient într-un pahar cu apă călduță). Sau folosiți sucul a două lămâi proaspăt stoarse. Mierea este un aliat al coardelor vocale, le lubrifiază și le dezinfectează în același timp. Fierbeți o lingură cu miere în o cană cu apă, timp de cinci minute. Se lasă să se răcească înainte de a face gargară. Repetați de mai multe ori pe zi. Pregătiți o infuzie din salvie și pătlagină și clătiți-vă gâtul. O altă infuzie eficientă: de micsandre sălbatice și miere.
Suc de varză sau de ananas
O altă opțiune bună pentru tratarea disfoniei este consumul regulat de suc. Se recomandă să beți două pahare pe zi dimineața. Sucurile ar trebui să fie naturale și proaspăt preparate, deoarece astfel evitați adăugarea de zahăr și maximizați proprietățile vindecătoare. Cele mai recomandate sucuri sunt: ananas (ajută la revita- lizarea țesuturilor coardelor vocale), morcov (pentru tratarea oricărei afecțiuni respiratorii), varza (contra iritațiilor gâtului). Amestecul de ulei de măsline și suc de lămâie este un bun aliat pentru recuperarea vocii. Se amestecă o lingură cu ulei de măsline, o lingură cu suc de lămâie și două linguri cu miere. Se ia pe tot parcursul zilei până când observați o îmbunătățire.
Un truc mai puțin cunoscut
Foarte popular este remediul cu ouă crude. Nu a fost demonstrat științific că ar avea vreun beneficiu pentru voce, dar puteți încerca: frecați două gălbenușuri cu miere și înghițiți. Ca tehnică de respirație pentru tratarea disfoniei: inspirați timp de 10 secunde, țineți aerul încă 10 secunde, apoi eliberați ușor aerul pentru încă 10 secunde. Acest exercițiu trebuie făcut încet, de cel puțin cinci ori la rând. Un exercițiu curios și surprinzător care dezumflă rapid coardele vocale: apucați-vă limba (cu o cârpă curată) și trageți ușor, făcând-o să se miște în toate direcțiile. Veți putea observa o îmbunătățire dacă repetați operațiunea de trei ori pe zi, câte 10 secunde.
Grog de casă fără alcool
Acest remediu uşurează şi revigorează. Se prepară din lămâie, cuișoare și scorțișoară, dar fără alcool. Are efect antiinflamator și antiseptic datorită eugenolului din cuișoare, care ajută la calmarea durerii. Se fierbe o cană mare cu apă. Scufundați în apă șapte cuișoare și unul sau două bețișoare de scorțișoară. Adăugați sucul a două lămâi stoarse, răzuind și pulpa albă cu o lingură. Se lasă la macerat, acoperit cu o farfurie, timp de zece minute. Se filtrează totul și se îndulcește cu o lingură cu miere. Se beau trei până la patru căni pe zi de la primele simptome. Îmbunătățirea se simte din a doua zi.