de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Fruct exotic al unui arbore care crește în condiții deosebit de vitrege, în zone africane sau asiatice foarte aride, portocala amară, consumată crudă, sau în băuturi, gemuri ori jeleuri, este renumită pentru gustul său distinct, dublat de proprietăți medicinale remarcabile.
Accelerează metabolismul
Utilizată de secole în scopuri medicinale, cultivată în multe părți ale lumii pentru virtuțile sale terapeutice, portocala amară a demonstrat, în cadrul mai multor studii, că are capacitatea de a stimula sistemul digestiv, aducând organismului o substanță numită sinefrină, care combate constipația și echilibrează digestia. De altfel, sinefrina este creditată și cu proprietatea de a accelera metabolismul, ceea ce recomandă portocala amară pentru menținerea greutății corporale optime, fructul fiind prezent în formulări naturiste (suplimente și băuturi) destinate scăderii în greutate. Pe de altă parte, portocala amară conține compuși cu acțiune antiinflamatoare și antioxidanți. În aceste condiții, consumul fructului este de natură să combată anumite afecțiuni și simptome asociate inflamațiilor, de la cancer la suferințele generate de artrită.
Fortifică sistemul imunitar
Portocala amară aduce organismului o cantitate importantă de vitamina C, antioxidant de calibru, care fortifică sistemul imunitar și ajută organismul să producă mai multe celule albe, care luptă cu bolile și infecțiile. De asemenea, potrivit rezultatelor unor studii recente, hesperidina și naringina din portocala amară pot ajuta la scăderea colesterolului, la îmbunătățirea fluxului sangvin și la reglarea tensiunii arteriale, toate acestea fiind de natură să prevină instalarea afecțiunilor cardiovasculare. Pe de altă parte, calitățile expectorante ale uleiului esențial de portocală amară ajută la diluarea secrețiilor din tractul respirator, ceea ce facilitează respirația în cazuri de bronșită sau de astm. De asemenea, hesperidina și nobiletina din portocala amară reglează eliberarea de histamină și astfel pot reduce severitatea simptomelor alergiilor. În plus, minerale precum calciul și magneziul, care se găsesc din abundență în portocala amară, sunt importante pentru sănătatea sistemului osos pe termen lung.
Fructul exotic conţine din abundenţă vitamina C, calciu şi magneziu
Antioxidanții din portocala amară contribuie la menținerea sănătății creierului și previn instalarea bolilor neurodegenerative
Susţine buna funcţionare a ficatului
Unele dintre substanțele din portocala amară, cum ar fi naringina, sunt studiate în prezent pe direcția controlului zahărului din sânge și rezistenței la insulină. Pe de altă parte, este binecunoscut faptul că acest fruct contribuie la sănătatea și buna funcționare a ficatului și a sutelor de funcții pe care le îndeplinește acest organ. Mai mult, aromoterapia folosește frecvent uleiul esențial de portocală amară pentru diminuarea anxietății și stresului, întrucât are efect calmant asupra sistemului nervos și îmbunătățește starea de spirit. Nu în ultimul rând, extern, uleiul esențial de portocală amară are un bun renume din perspectiva acțiunii antimicrobiene, fiind folosit ca remediu naturist pentru stoparea infecțiilor după răniri ușoare și pentru accelerarea vindecării.