Main menu

header

de Claudia Stan

Iarba chanca piedra-saxifraga, denumită popular şi ochii-şoricelului, este o plantă originară din Valea Amazonului, dar poate fi întâlnită în toate regiunile de păduri tropicale. Planta este utilizată în fitoterapie, datorită proprietăţilor sale analgezice, calmând durerile.

De şapte ori mai puternică decât Aspirina
Cercetătorii din India au fost printre primii oameni de ştiinţă care au aprofundat studiile asupra plantei ochii-şoricelului, conştientizând valoarea acesteia în medicină. În anul 2002 au demonstrat că iarba chanca stimulează secreţia biliară prin creşterea sintezei acizilor biliari. Cercetătorii afirmă că substanţele conţinute de plantă sunt şi un fel de scut împotriva efectelor nocive ale consumului exagerat de alcool. Mai mult, copiilor care sufereau de hepatită acută şi cărora li se administra iarba chanca, în mai puţin de cinci zile li s-a normalizat funcţia hepatică. Totodată, planta „topeşte” pietrele de la rinchi şi inhibă dezvoltarea acestora. În plus, oamenii de ştiinţă au arătat că iarba chanca are un efect de şapte ori mai puternic decât Aspirina, fiind un analgezic deosebit de eficient. Planta poate fi procurată din farmacii sub formă de capsule, ce se beau cu multă apă.

Doctorul Wolfram Wiemann, din Germania, a tratat peste 100 de pacienţi care sufereau de litiază renală cu ajutorul plantei ochii-şoricelului, pe care a procurat-o din Peru. 94% dintre bolnavii care au urmat tratamentul au eliminat calculii renali în decurs de maximum două săptămâni.

Atenţie! Administrarea plantei este contraindicată femeilor însărcinate!