Main menu

header

de Ana Trifan

Sucul de lămâie, ceaiul de ghimbir, bicarbonatul de sodiu sunt doar câteva dintre remediile ce vă vor ajuta să treceţi mai uşor peste indigestie. Dispepsia, cunoscută în general sub numele de indigestie, este o boală funcţională în care organele gastrointestinale, în primul rând stomacul şi prima parte a intestinului subţire, funcţionează anormal. Indigestia provoacă arsuri, din cauza refluxului acidului din stomac. De asemenea, irită esofagul şi lasă în gură un gust acrişor sau amărui.

Beţi apă cu oţet de mere şi miere
Durere de stomac, greaţă, balonare, râgâit necontrolat, senzaţii de arsură, flatulenţă, regurgitare de acid gastric sunt principalele simptome ale indigestiei. Vinovate de aceste efecte nedorite sunt preparatele grele, mâncatul pe repezeală, fără a mesteca bine alimentele, consumul excesiv de alcool, fumatul, sarcina, ulcerul peptic, stresul şi anxietatea, medicamentele antiinflamatoare, dar şi bolile ce afectează sistemul digestiv. Pentru a preveni dispepsia există câteva remedii la îndemână, pe care vi le vom împărtăşi şi dumneavoastră. De exemplu, beţi înainte de masă un pahar cu apă în care aţi pus o lingură cu suc de lămâie sau cu oţet de mere şi miere.

Ghimbirul stimulează digestia
La fiecare trei-patru ore beţi un pahar cu apă în care aţi pus două-trei picături de ulei de mentă. Preparaţi o loţiune din două-trei picături de ulei de usturoi cu o jumătate de ceaşcă de ulei de soia. Masaţi stomacul cu această loţiune.
O ceaşcă de ceai de ghimbir băută după masă va stimula digestia.
Un ceai făcut dintr-un amestec de afine, zmeură, mentă şi muşeţel acţionează, de asemenea, ca un stimulent al digestiei. Un alt remediu îl puteţi prepara dacă amestecaţi o lingură cu miere şi o lingură cu suc de lămâie. Luaţi preparatul după fiecare masă. Pentru uşurarea simptomelor provocate de indigestie beţi un pahar cu apă în care aţi dizolvat o linguriţă cu bicarbonat de sodiu.

Meniul zilnic este esenţial

Dacă suferiţi de dispepsie, evitaţi mesele bogate, mâncaţi des, dar în porţii mici. Beţi mai multă apă şi consumaţi ceaiuri de plante. Excludeţi fumatul şi băuturile alcoolice, dar şi cafeaua şi băuturile ce conţin cofeină. Nu mâncaţi picant şi gras. Evitaţi să mâncaţi prea des ciocolată.