Main menu

header

de Ana Trifan

Pentru mulţi oameni, călcâiele crăpate sunt o problemă dureroasă, cauzele fiind dintre cele mai diverse. Printre acestea amintim: o piele foarte subţire şi uscată, statul prelungit în picioare, încălţămintea incomodă, obezitatea, igiena necorespunzătoare, mersul desculţ, lipsa de minerale şi de vitamine din organism, a zincului, dar şi prezenţa unor boli ca diabetul, psoriazisul, eczemele. Din fericire, există remedii naturale şi pentru această neplăcere. Iată-le:

Lămâia regenerează pielea
Pentru hidratarea călcâielor crăpate aplicaţi seara unt sau ulei hidrogenat după ce aţi spălat şi uscat bine picioarele. După ce aţi uns bine zonele cu crăpături, încălţaţi-vă cu o pereche de şosete de bumbac foarte groase. Lăsaţi picioarele aşa pe tot timpul nopţii. Repetaţi procedura câteva zile la rând.
Striviţi o banană şi aplicaţi-o în zonele cu crăpături. Lăsaţi să acţioneze timp de zece minute, spălaţi-vă şi uscaţi picioarele. Veţi vedea rezultatele în câteva zile. Şi lămâile pot fi de folos în astfel de cazuri. Staţi cu călcâiele în suc de lămâie, pentru zece minute, măcar o dată pe săptămână. Vitamina C va ajuta la regenerarea ţesuturilor. Pentru a avea o piele sănătoasă trebuie să vă faceţi un ritual zilnic de curăţare şi de hidratare a picioarelor. Seara, înainte de culcare, băgaţi-vă călcâiele în apă caldă în care aţi pus săpun lichid şi ţineţi-le aşa un sfert de oră. Clătiţi şi uscaţi. Preparaţi-vă un balsam pentru picioare dintr-o linguriţă cu vasilină şi sucul de la o lămâie. Cu această compoziţie frecaţi-vă călcâiele până amestecul intră tot în piele. Încălţaţi o pereche de şosete groase şi staţi aşa cel puţin o oră.

Zincul, aliat de nădejde
În fiecare seară aplicaţi pe picioare parafină. Clătiţi călcâiele abia dimineaţa. Veţi ajunge la rezultatele dorite după două săptămâni de tratament. Un alt remediu eficient constă în ungerea zilnică a călcâielor cu un amestec de glicerină şi de apă de trandafiri. Crăpăturile pielii pot fi şi un semn al lipsei de vitamine şi de minerale din organism. De aceea trebuie să vă asiguraţi că mâncaţi destule alimente bogate în vitamina E (uleiuri vegetale, cereale, nuci). Nu trebuie să vă lipsească nici alimentele bogate în calciu - lapte, brânzeturi, iaurt, broccoli - şi cele care vă asigură fierul: ouă, pui, peşte. Zincul, ce previne crăparea călcâielor, poate fi luat din: iaurt, orez brun, paste integrale.