Main menu

header

de Ana Trifan

Hemoroizii sunt excrescenţe cărnoase la nivelul anusului, determinate de inflamarea şi dilatarea venelor ce se găsesc în mod normal în zonă. Hemoroizii se dezvoltă cel mai des din cauza presiunii exercitate asupra acelor vene. Pot reprezenta un risc, în cazul anumitor complicaţii, dar pot fi şi un simptom ce arată prezenţa altor boli.

Semnele bolii
Hemoroizii pot fi de două feluri: externi sau interni. Simptomele diferă, mai ales că aceia interni pot să nu dea foarte multe semne, deoarece nu cauzează iritaţii şi nici nu sunt vizibili. Cele mai prezente manifestări sunt următoarele:
- sângerare neînsoţită de durere în momentul eliminării scaunelor;
- mâncărime, iritaţie, disconfort în zona anală;
- scaune dureroase;
- ieşirea hemoroizilor din anus sau senzaţia existenţei unei umflături dureroase în zonă.

Stresul, factor de risc
Apariţia hemoroizilor este determinată de presiunea exercitată asupra venelor din zona anală, iar printre cauzele acestei presiuni sunt: dificultate în evacuarea scaunelor, statul pe toaletă pe perioade lungi, prezenţa constipaţiei cronice sau a diareii, schimbări fizice cum ar fi obezitatea sau sarcina, practicarea sexului anal, slăbirea ţesuturilor ce susţin venele din regiunea anală, ca urmare a îmbătrânirii, lipsa de fibre în alimentaţie, stresul, lipsa exerciţiilor fizice, excesul de băuturi pe bază de cofeină. La anumite persoane, prezenţa hemoroizilor este moştenită genetic.

Smochine şi unguente pe bază de gălbenele
Tratamentele naturiste sunt considerate mult mai viabile în tratarea hemoroizilor, pentru că presupun mai puţine riscuri în ceea ce priveşte complicaţiile pe termen lung, comparativ cu medicaţia farmaceutică. Iată câteva modalităţi ce vă vor ajuta să scăpaţi de supărătorii hemorozi:
1. Cojile de rodie pot fi preparate ca un remediu împotriva hemoroizilor, prin simpla fierbere într-un ibric cu apă. Lichidul rezultat trebuie consumat de cel puţin două ori pe zi;
2. O altă reţetă eficientă este consumarea de smochine, lăsate la hidratat peste noapte în apă;
3. Laptele bătut, amestecat cu un vârf de cuţit de sare şi cu ghimbir, din care să beţi câte o cană de două ori pe zi, va calma simptomele neplăcute determinate de hemoroizi;
4. Faceţi băi de şezut cu infuzie de coada-şoricelului, nalbă şi păpădie;
5. Folosiţi supozitoare pe bază de propolis;
6. Spălaţi-vă în zona anală cu o infuzie preparată dintr-o mână de frunze de stejar la o cană cu apă clocotită. Tot infuzia de frunze de stejar poate fi folosită în comprese ce se aplică pe zona dureroasă;
7. Folosiţi unguente pe bază de aloe vera sau de gălbenele.

Schimbaţi-vă obiceiurile alimentare

Pentru a fi siguri că scăpaţi de hemoroizi şi că aceştia nu vor reveni, trebuie în primul rând să vă schimbaţi obiceiurile alimentare! Aşadar:
- aveţi grijă să beţi cel puţin doi litri de lichide pe zi şi să aveţi o alimentaţie echilibrată;
- mâncaţi multe fructe şi legume proaspete, căci acestea sunt o sursă importantă de fibre;
- evitaţi mâncărurile procesate;
- mâncaţi de patru-cinci ori pe zi, porţii mici, în loc de două mese consistente;
- faceţi mişcare!;
- păstraţi igiena în zona anală. Nu folosiţi săpunuri dure pentru a curăţa zona!