Main menu

header

de Elena Şerban

Frunzele proaspete ale câtorva varietăţi de busuioc sunt la fel de eficiente ca şi medicamentele antiinflamatorii administrate pacienţilor suferinzi de artrită, se arată într-un nou studiu.

Benefic împotriva artritei
Concluziile acestor cercetări au relevat faptul că, administrat pe cale orală, extractul obţinut din frunzele a două varietăţi de busuioc - Ocimum americanum şi Ocimum tenuiflorum - au redus inflamaţiile articulaţiilor cu până la 73% în mai puţin de 24 de ore!
„Am analizat capacităţile antiinflamatorii ale ambelor varietăţi de plante şi am descoperit că acestea erau similare celor oferite de Diclofenac, un medicament antiinflamator folosit pe cale largă în tratamentul contra artritei”, a declarat Vaibhav Shinde, de la Poona College of Pharmacy din India, coordonatorul acestui studiu.

Fără efecte secundare
Spre deosebire de Diclofenac şi de celelalte medicamente din grupa acestuia, frunzele proaspete de busuioc nu produc efecte secundare, precum iritarea mucoasei gastrointestinale, arsuri şi dureri stomacale. Aceste simptome reprezintă o problemă majoră pentru suferinzii de artrită, care trebuie să ia zilnic aceste medicamente.
Diferite varietăţi de busuioc au fost folosite de multe secole în medicina tradiţională din India şi din Europa. Consumată sub forma unei infuzii herbale sau prin adăugarea frunzelor pe alimente sau în salate, această plantă a fost folosită pentru a trata diverse boli inflamatorii, precum bronşita, astmul, maladiile de piele sau artrita.

Este antiinflamator!
Busuiocul poate preveni, totodată, apariţia diabetului, prin reducerea concentraţiei de glucoză din sânge. O pastilă care să conţină extract de busuioc nu există deocamdată pe piaţă, însă o cantitate mărită de busuioc în dieta zilnică ar putea avea un efect antiinflamator sporit. Acest efect depinde însă şi de tipul de busuioc folosit în alimentaţie!
Busuiocul folosit în acest studiu este cultivat în special în India şi în Asia de Sud-Est. Frunzele acestei plante sunt mai mici decât cele ale varietăţii europene - Ocimum basilicum sau busuiocul dulce -, iar aroma lor este mai puternică, având o concentraţie mai mare de eugenol.