Main menu

header

de Claudia Stan

Mantaua-doamnei sau Alchemilla xanthochlora este o plantă medicinală ce se găseşte des în livezi sau la marginea pădurilor. Cel mai rar întâlnită este cea de culoare argintie. În fitoterapie se folosesc doar funzele în formă de stea.

Spuneţi adio leucoreei!
Denumirea de mantaua-doamnei i-a fost dată plantei datorită aspectului catifelat, asemeni unei mantale, iar numele de „doamnă” arată că planta este destinată bolilor femeieşti. Infuzia se prepară din două linguriţe cu plantă uscată la 250 ml de apă fierbinte şi se îndulceşte cu miere de albine. Se beau cel puţin trei căni pe zi, ajutând în vindecarea tulburărilor menstruale, a durerilor din timpul ciclului sau a manifestărilor cauzate de menopauză. Încă din antichitate, femeile utilizau mantaua-doamnei pentru combaterea leucoreei şi a anexitei. Mai mult, infuzia calmează spasmele, durerile musculare şi vă scapă de anemie.

Comprese antireumatism
Tăieturile, înţepăturile de insecte sau arsurile de orice natură pot fi vindecate rapid cu ajutorul compreselor cu mantaua-doamnei. Frunzele plantei proaspăt culese se spală, după care se zdrobesc cu un făcăleţ şi se aplică pe locul afectat. După un minut puneţi comprese şi lăsaţi-le aproximativ un sfert de oră. Totodată, aceste comprese calmează durerile provocate de reumatism sau de arterioscleroză. Mai mult, femeilor care au avut parte de o naştere grea li se recomandă băile de şezut, pentru ameliorarea durerilor (se pun patru pumni cu frunze de mantaua-doamnei la cinci litri de apă, se încălzeşte amestecul, după care se adaugă în apa de baie), câte o jumătate de oră în fiecare zi.

Arde rapid grăsimile
De asemenea, planta este folosită ca tratament împotriva obezităţii, compoziţia ei chimică ajutând la arderea rapidă a grăsimilor.

Atenţie! Infuzia în vin (o linguriţă cu fructele plantei la o cană cu vin fierbinte), ce se bea înainte de masă, stimulează pofta de mâncare!