de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Mai veche sau mai nouă, tradiție sau descoperire științifică de ultimă oră, utilizarea ghimbirului este o garanție de „infuzare” a organismului cu compuși benefici, care au deopotrivă acțiune de prevenire și de tratare. Rădăcină magică a lumii vindecătorilor naturali, ghimbirul este pe cât de eficient, pe atât de popular.
Poate preveni virozele respiratorii
Ghimbirul este utilizat de secole pentru aroma sa proaspătă, de lămâie, pentru gustul ușor iute și pentru efectele benefice. Crud sau gătit în gastronomie, sub formă de suplimente alimentare, ceai, unguente sau tinctură în lumea medicinei naturiste, ghimbirul are multiple proprietăți curative. Fiind utilizată de sute de ani în medicina tradițională chineză pentru a îmbunătăți starea de sănătate, rădăcina și-a dovedit proprietățile pe parcursul a sute de studii. Ghimbirul își datorează eficiența extinsă compușilor pe care îi conține: vitamine (B6, C), minerale (calciu, fosfor, zinc, potasiu), fenoli, ulei volatil și gingerol. Ca urmare, condimentul are proprietăți antibacteriene și imunostimulatoare, datorită cărora poate fi utilizat pentru a ameliora răceala și gripa. Demn de remarcat este faptul că, pe lângă tratare, planta are și efect de prevenție - consumul de ceai de ghimbir poate preveni virozele respiratorii. De asemenea, ghimbirul este recomandat atât pentru a ameliora simptomele astmului, cât și pentru efectul expectorant, prin care poate ameliora bronșitele.
Combate răul de mișcare
Consumat în țările asiatice de sute de ani pentru a combate indigestia, ghimbirul a demonstrat și pe parcursul cercetărilor că poate stimula funcția digestivă, ceea ce a confirmat îndelungata tradiție de utilizare în acest scop. Consumul ghimbirului contribuie la reducerea balonării, la eliminarea gazelor intestinale și ajută la calmarea durerilor abdominale asociate cu toxiinfecția alimentară. Pentru a beneficia de efectele ghimbirului asupra sistemului digestiv se poate utiliza această rădăcină sub formă de supliment alimentar, recomandat și pentru detoxificarea organismului. Mai mult, ghimbirul oferă beneficii pentru organismul femeilor însărcinate, atât prin stimularea imunității, cât și prin reducerea stărilor de greață. De altfel, condimentul poate fi utilizat cu succes și împotriva răului de mișcare sau a vărsăturilor generate de chimioterapie.
Normalizează tensiunea arterială
Printre multiplele beneficii ale consumului de ghimbir se numără și normalizarea tensiunii arteriale. Condimentul sprijină funcționarea sistemului cardiovascular prin efectul de îmbunătățire a circulației sângelui și de stimulare a oxigenării organismului. Pe de altă parte, ghimbirul are un renume consolidat pe direcția ameliorării simptomelor asociate cu osteoporoza și ajută la reducerea dozei de tratament alopat. În același timp, această rădăcină încărcată de compuși benefici este de folos persoanelor care practică mult sport, întrucât are capacitatea de a susține sănătatea mușchilor și a articulațiilor - de altfel, uleiul de ghimbir este de mare ajutor după antrenamente, prin masaj, pentru reducerea inflamațiilor, refacerea mușchilor și a ligamentelor.
Linişteşte durerile menstruale
Datorită faptului că ghimbirul accelerează procesul de ardere a caloriilor și reduce inflamația, condimentul este de ajutor persoanelor care doresc să scadă în greutate. Pe de altă parte, mai multe studii au evidențiat faptul că utilizarea unei doze de două grame de pulbere de ghimbir pe zi poate reduce nivelul de zahăr din sânge cu 12 procente. Ca un efect de tip extensie, ghimbirul are și capacitatea de a reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare la pacienții cu diabet de tip II, care în general manifestă această predispoziție. Tot din galeria beneficiilor numeroase pe care le generează consumul de rădăcină de ghimbir se poate menționa și calmarea durerilor menstruale - beneficiile rădăcinii de condiment au fost atestate de un studiu clinic recent, care a evidențiat faptul că ghimbirul este la fel de eficient în reducerea dismenoreei precum medicamentele analgezice.
Reduce nivelul de colesterol
Ghimbirul este un ingredient ce nu poate lipsi din dieta persoanelor care doresc reducerea nivelului de colesterol. Administrarea unei doze de cinci grame de pulbere de condiment pe o perioadă de trei luni poate reduce colesterolul LDL („rău”) cu aproape 20%, au relevat rezultatele mai multor studii. Totodată, ghimbirul este recomandat și în scăderea valorilor trigliceridelor. În plus, datorită pro- prietăților antioxidante de excepție, această rădăcină poate fi utilizată pentru a îmbunătăți funcțiile cognitive, precum memorarea și concentrarea, previne declinul la acest nivel și susține funcțiile creierului. De altfel, condimentul este renumit pentru capacitatea de a încetini îmbătrânirea la nivelul întregului organism, de la piele până la ficat, întrucât aduce organismului antioxidanți importanți, cu rol major în anihilarea acumulării de radicali liberi (rădăcina de condiment conține 40 de compuși antioxidanți, care favorizează eliminarea masivă a toxinelor din organism).
Inhibă dezvoltarea bacteriilor care provoacă gingivita
Gingerolul din rădăcina de ghimbir poate inhiba dezvoltarea diferitelor tipuri de bacterii, precum cele responsabile de apariția gingivitei și parodontozei. Pe de altă parte, ghimbirul este un excelent energizant al organismului. Persoanele care doresc să renunțe la consumul de cafea pot consuma ceai de ghimbir, recunoscut pentru efectele de revitalizare a organismului, dar și pentru conținutul de substanțe nutritive. Pentru a beneficia de proprietățile terapeutice remarcabile, planta se poate administra sub formă de ceai, preparat prin felierea a trei centimetri de rădăcină de ghimbir, care se pune la fiert cu două felii de lămâie în 300 ml apă. Se lasă pe foc pentru zece minute, se strecoară și se poate îndulci cu miere. Se consumă cel mult trei căni cu ceai de ghimbir pe zi.
Supă-cremă de dovleac cu ghimbir
Ingrediente: 1 kg dovleac pentru plăcintă (pulpă), 2 morcovi mari, 3 cartofi medii, 1 ceapă mică, 3 căței de usturoi, 1 rădăcină de ghimbir, sare, piper, 1/4 linguriță cu nucșoară, 1/4 linguriță cu curry, 1/4 linguriță cu boia iute.
Mod de preparare: se curăță și se taie cuburi dovleacul, morcovii, cartofii și ceapa, cățeii de usturoi se curăță și se zdrobesc cu latul cuțitului. Se pun toate într-o oală înaltă. Se curăță ghimbirul și se mărunțește bine cu cuțitul, se adaugă în vas și se acoperă totul cu apă. Se pune la foc până când lichidul dă în fiert. După 20 de minute, se adaugă condimentele, se mai elimină din lichid, în funcție de preferința pentru o anume densitate, și se pasează supa-cremă cu blenderul vertical. Preparatul se poate servi simplu, cu crutoane, ornat cu o linguriță cu smântână și câteva felii subțiri de ardei iute.


