de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
La prima vedere, lauki pare o… clepsidră sau un dovleac de formă ciudată; în interior, pe lângă gustul minunat al miezului există o serie întreagă de nutrienți care fac din această legumă una dintre cele mai consumate și mai hrănitoare.
Micşorează nivelul colesterolului „rău”
Verde, cu un aspect dungat și o formă plăcută ochiului, lauki este consumat cu plăcere în America de Nord, America Centrală și Marea Britanie, fiind disponibil pe scară largă și în magazinele din întreaga lume, datorită numeroaselor sale aplicații culinare și compoziției bogate în nutrienți. Leguma este de o versatilitate uimitoare, are zeci de utilizări gastronomice, ca adaos în supe, tocane și ca garnitură de sine stătătoare, ci și o varietate de aplicații care țin de medicina tradițională. Practic, lauki este o sursă semnificativă de vitamina A și C, de antioxidanți, calciu și fier. De asemenea, leguma aduce organismului fibre alimentare, binecunoscute pentru beneficiile pe care le are asupra sistemului digestiv (combat balonarea, constipația și acumularea de toxine), colonului, precum și pentru capacitatea de a regla nivelul colesterolului, în principal prin scăderea celui „rău” (LDL). Ca urmare, consumul acestei legume este de natură să prevină infarctul, ateroscleroza și chiar accidentul vascular cerebral.
Evită formarea calculilor biliari
Potrivit articolelor de specialitate, lauki este considerat un aliment care poate susține secreția hormonală normală în organism. Pe de altă parte, grație vitaminei C pe care o conține, această legumă susține producerea de colagen, „materialul de construcție” fundamental al tuturor componentelor din organism, de la vasele de sânge până la mușchi. De asemenea, nutrienții din lauki sunt binecunoscuți pentru proprietăți cum sunt reglarea funcției rinichilor și prevenirea formării calculilor la acest nivel. În același timp, amintiții antioxidanți din această legumă, în frunte cu vitamina E, ajută la combaterea radicalilor liberi din organism, ținând astfel la distanță diverse boli cronice, inclusiv cancerul.
Prin aportul însemnat de fier, lauki combate anemia și favorizează transportul oxigenului la organe și țesuturi
Stimulează memoria şi capacitatea de concentrare
Datorită prezenței diferiților compuși antiinflamatori, lauki este creditat cu proprietatea de a fi un aliat în lupta cu suferințele generate de artrită sau de gută, iar prin intermediul acizilor grași Omega 3, al zeaxantinei, betacarotenului și polizaharidelelor, această legumă ajută la prevenirea inflamației la nivelul inimii. Totodată, datorită faptului că aduce organismului toate vitaminele și mineralele esențiale și este un adevărat tezaur de compuși foarte importanți, lauki menține sănătatea și buna funcționare a creierului și a neuronilor, stimulând memoria și capacitatea de concentrare. Pe de altă parte, potrivit rezultatelor unei cercetări publicate în Journal of the Formosan Medical Association, publicație de specialitate din Taiwan care apare neîntrerupt din 1902, există dovezi științifice care situează lauki pe lista alimentelor care pot acționa ca agenți de reducere a nivelului de zahăr din sânge.