Main menu

header

996 6 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Crudă, gătită, fermentată, adăugată la o varietate de feluri de mâncare, varza roșie este atât de populară, încât se poate spune că întreaga lume o consumă cu plăcere. Dincolo de gust și culoare, această legumă unică este un tezaur de compuși de care organismul beneficiază din plin, pentru sănătate și vitalitate.

Combate deteriorarea celulară generată de radicalii liberi

Beneficiile consumului de varză roșie sunt cu adevărat impresionante, la tradiția prezenței acestei legume crucifere în dietele din toată lumea adăugându-se constatările studiilor, care au relevat un tezaur de compuși cu care această legumă vine spre sănătatea oamenilor. Doar 100 de grame de varză roșie înseamnă pentru organism aport de proteine, carbohidrați, fibre, vitamine (C, K, B6, A), minerale (în special potasiu, alături de fier, calciu, magneziu, fosfor, cupru și zinc), antioxidanți. Ca urmare a acestui tezaur nutrițional, varza roșie hrănește, previne și vindecă, fiind un adevărat aliment-tratament. Prin intermediul antioxidanților, această cruciferă ține organismul la adăpost de daunele provocate de radicalii liberi, care generează stres oxidativ, predispun la boli cronice grave și deteriorează celulele.

Conţine mai mulţi antioxidanţi decât cea albă

Dat fiind faptul că, potrivit oamenilor de știință, varza roșie conține de aproximativ cinci ori mai mulți antioxidanți decât varietatea albă (vitamina C, carotenoide, antocianine, kaempferol), prezența acestei legume în mod regulat în dietă este de natură să combată eficient inflamația din organism. De pildă, unul dintre studiile care au folosit un model artificial al intestinului uman a constatat că această legumă a redus markerii inflamației intestinale cu până la 40%. De asemenea, cercetările pe animale de laborator au relevat faptul că sulforafanul, un compus benefic, specific cruciferelor și implicit verzei roșii, are certe efecte antiinflamatoare. Mai departe, un studiu clinic a demonstrat faptul că voluntarii cu artrită care și-au înfășurat genunchii în frunze de varză roșie o dată pe zi au resimțit semnificativ mai puțină durere până la sfârșitul perioadei de testare. Totodată, potrivit articolelor de specialitate, efectul antiinflamator al verzei roșii se resimte și în cazurile de dureri de sâni în perioada postpartum timpurie.

Scade tensiunea arterială

Un studiu amplu a constatat că femeile care mănâncă în mod regulat varză roșie au un risc cu peste 30% mai redus de atac de cord. Acesta este încă unul dintre efectele benefice ale delicioasei legume, care, prin intermediul celor 36 de tipuri de antociani care îi conferă culoarea caracteristică, favorizează scăderea tensiunii arteriale crescute. Pe de altă parte, cercetările actuale se concentrează pe potențialul verzei roșii de a combate cancerul. Experții evaluează acțiunea sulforafanului și antocianilor din această legumă asupra celulelor tumorale. În același timp, este de notorietate faptul că un consum regulat de crucifere - familie din care face parte varza roșie - poate scădea riscul de cancer de colon și de sân. Mai mult, există dovezi care sugerează că sulforafanul din varza roșie are capacitatea de a determina moartea celulelor canceroase și le blochează răspândirea.

Eficientă în mucozita intestinală

Varza roșie are capacitatea de a îmbunătăți major funcția intestinului - oamenii de știință au descoperit recent că această legumă reduce inflamația în intestin și tratează eficient mucozita intestinală, o afecțiune care presupune dezvoltarea de leziuni, adesea ca efect secundar al tratamentului pentru cancer. În același timp, această cruciferă este o sursă bună de fibre, care mențin intestinul curat și în bună stare de funcționare, reglează tranzitul intestinal, susțin digerarea mai eficientă a alimentelor și combat constipația. În plus, varza roșie alimentează bacteriile benefice care trăiesc în intestine, iar acestea produc acizi grași cu lanț scurt, care hrănesc celulele intestinale, reduc simptomele bolii Crohn, ale colonului iritabil și ale colitei ulceroase. Există, de asemenea, unele dovezi că un consum de aproximativ un litru de suc de varză roșie pe zi poate ajuta la vindecarea ulcerelor intestinale, efect care a atras atenția oamenilor de știință, ce studiază în prezent acest tip de acțiune.

Varianta „microplante” ține la distanță bolile neurodegenerative

Microplantele proaspete de varză roșie au intrat recent în atenție, grație concentrării mai mari de nutrienți prin care se disting. Potrivit unor cercetări recente, aceste microplante cresc imunitatea, prin conţinutul foarte mare de vitamina C (concentrația este de 40 de ori mai mare decât în cazul legumei adulte), scad riscul de boli oculare, sporesc producerea de colagen, componentă esențială a țesuturilor, mențin sănătatea articulațiilor și a pielii și au capa- citatea de a inhiba substanțele cancerigene care sunt introduse în organism prin fumul de tutun sau prin poluarea aerului. Deoarece microplantele de varză roșie pot proteja împotriva afectării ADN, reduc inflamațiile și promovează moartea celulelor tumorale, acestea sunt considerate printre cei mai puternici agenți naturali de combatere a cancerului. În același timp, concentrația mult mai mare de antioxidanți din microplantele de varză roșie poate preveni bolile neurodegenerative, întrucât studiile au arătat că, dincolo de predispoziția genetică, dieta este o parte importantă în lupta pentru ținerea la distanță a acestui tip de afecțiuni, a căror incidență a explodat la nivel mondial. O serie de teste de laborator au evidențiat faptul că extractele de microplante de varză roșie pot reduce cu un procent semnificativ concentrația plăcii de amiloid care se acumulează la nivelul creierului.

Varza roșie conține o serie de nutrienți cu rol major în formarea oaselor și în protejarea celulelor osoase

Blaukraut (varză roşie în stil nemţesc)

996 6 2Ingrediente: 1 varză roşie (2 kg), 1 ceapă roșie, 4 linguri cu ulei, 2 mere acrişoare, de culoare roşie, 2 linguri cu zahăr, 300 ml vin roşu, 1 foaie de dafin, 1 linguriţă cu scorţişoară măcinată, 1 linguriţă cu chimen măcinat, 1 linguriţă cu piper negru măcinat, 4 cuişoare, 2 linguri cu oţet balsamic, sare după gust, supă de legume.

Mod de preparare: varza roşie se curăţă de foile exterioare, se îndepărtează cotorul şi se toacă, iar ceapa se taie solzi. Într-o cratiţă încăpătoare se încinge pe foc mediu uleiul şi se adaugă ceapa împreună cu o linguriţă cu sare - se căleşte amestecând des, să se înmoaie fără să se ardă, apoi se pune zahărul şi se mai gătesc împreună trei minute. Se adaugă imediat varza, oțetul, vinul și condimentele, se toarnă supă fierbinte câtă este nevoie pentru ca varza să aibă lichid, dar fără să fie acoperită de acesta și se lasă preparatul la gătit, pe flacără mică, acoperit cu capac, până când se înmoaie. În acest moment se adaugă merele curăţate de căsuţa seminţelor şi tăiate cubuleţe şi se mai găteşte totul câteva minute, fără capac, până când mâncarea este suficient de scăzută. Se potriveşte gustul cu sare şi piper și se servește, ca atare sau ca garnitură pentru fripturi de porc.