Main menu

header

997 9 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Plin de electroliți, de apă și de antioxidanți, pepenele roșu este un mare aliat al sănătății, poate preveni anumite carențe nutriționale sau afecțiuni și, în plus, este un deliciu.

Un pahar cu suc are 43 de calorii și zero grăsimi

Calităţile excepţionale ale pepenelui roşu recomandă acest fruct pentru consumul zilnic - cercetătorii care l-au studiat arată că un pahar cu suc de pepene conţine 43 de calorii și zero grăsimi, plus minerale (fier și calciu în principal, alături de magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan, seleniu), vitamine (A și C fiind printre cele mai importante), fibre, precum și antioxidanți într-o proporție suficient de mare încât să plaseze acest fruct printre campioanele prevenirii unui mare număr de afecțiuni generate de stresul oxidativ și de acumularea radicalilor liberi. De asemenea, compuși vegetali ca licopenul și cucurbitacina E din pepenele roșu pot avea efecte anticancerigene, dând rezultate promițătoare împotriva cancerului de prostată și colorectal.

Poate întârzia debutul și progresia bolii Alzheimer

O serie de cercetări au evidențiat faptul că licopenul din pepenele roșu este un compus care poate ajuta la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale, ambele fiind repere-cheie pentru sănătatea cardiovasculară. Fructul aduce organismului și citrulină, un aminoacid care poate crește nivelul de oxid nitric și ajută vasele de sânge să se relaxeze. Licopenul din pepenele roșu poate întârzia debutul și progresia bolii Alzheimer. Și tot în dreptul acestui fruct minunat, cercetătorii au descoperit și capacitatea de a susține dezvoltarea și sănătatea oaselor și de a atenua suferințele articulare, prin intermediul acțiunii sale antiinflamatoare. Pigmentul natural numit betacriptoxantină protejează articulațiile și previne osteoporoza sau artrita reumatoidă.

Infuzează organismul cu electroliți

Atunci când un aliment aduce organismului vitamina A, așa cum este cazul pepenelui roșu, se poate vorbi despre o protecție masivă a sănătății oculare și despre prevenirea degenerescenței maculare, declin al vederii care poate surveni odată cu înaintarea în vârstă. Totodată, grație aportului de citrulină, acest fruct poate îmbunătăți performanța fizică a persoanelor care practică sport și reduce durerile musculare generate de cârcei. Sub formă de supliment sau consumat ca atare, pepenele roșu hidratează, infuzează organismul cu electroliți și accelerează recuperarea. Pe de altă parte, prin intermediul amintitelor vitamine A și C, pepenele roșu este creditat cu proprietatea de a menține sănătatea pielii, ajutând corpul să producă o proteină esențială pentru aceasta și pentru întregul organism: colagenul. Mai mult, vitamina C este un renumit agent de fortificare a sistemului imunitar, pepenele roșu ținând astfel organismul la adăpost de infecții și boli.

Prin intermediul colinei pe care o conţine, pepenele roşu favorizează învăţarea, susţine memoria şi combate insomnia

Prelungeşte saţietatea

Fibrele prezente în pepenele roșu sunt binecunoscute pentru efectele benefice majore: susțin echilibrul digestiv, previn problemele gastrice și constipația, detoxifică, favorizează bacteriile „bune” din colon și scad colesterolul. În plus, aceleași fibre sunt creditate cu proprietatea de a prelungi sațietatea și, astfel, fructul contribuie la menținerea unei greutăți normale. Pe de altă parte, potrivit specialiștilor în nutriție și rezultatelor unui mare număr de cercetări, consumul regulat de pepene roșu previne anemia, grație bogăției de nutrienți.