de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Semințele plantei kalonji sunt cunoscute pentru diversele utilizări culinare și numeroasele proprietăți medicinale. Folosit în mod tradițional pentru a trata o varietate de afecțiuni, acest condiment a fost asociat cu o gamă largă de beneficii pentru sănătate, studiile legate de virtuțile sale terapeutice fiind în desfășurare.
Neutralizează radicalii liberi nocivi
Kalonji este un condiment închis la culoare, aromat, denumit și nigella, care are proprietăți medicinale utilizate de secole. Prezent pe scară largă în gastronomia orientală în principal, condimentul poate fi administrat și sub formă de supliment alimentar sau poate fi de folos sub formă de ulei. Potrivit cercetărilor moderne, principalele proprietăți terapeutice ale condimentului derivă din bogăția de antioxidanți pe care îi aduce organismului, printre care timochinona, carvacrolul, t-anetolul și 4-terpineolul. Aceștia neutralizează radicalii liberi nocivi și previn deteriorarea oxidativă a celulelor.
Reglează colesterolul
Prezența kalonji în dietă este de natură să scadă nivelul colesterolului din sânge, arată rezultatele unor cercetări recente. O revizuire a 17 studii a constatat că suplimentele cu kalonji au fost asociate cu scăderi semnificative atât ale colesterolului total, cât și ale celui „rău” (LDL), precum și ale trigliceridelor din sânge. Aceste rezultate au fost constatate și în dreptul uleiului de kalonji. Pe de altă parte, o cercetare clinică la care au participat pacienți diagnosticați cu diabet a relevat faptul că suplimentele cu kalonji au contribuit la creșterea nivelului colesterolului „bun” (HDL), după un an de administrare a condimentului.
Induce moartea celulelor canceroase
Antioxidanții foarte puternici pe care îi conține kalonji sunt considerați principalii factori care stau la baza rezultatelor considerate impresionante ale unor cercetări de laborator, care au evidențiat faptul că acest condiment poate avea efecte anticancer, prin inducerea morții celulelor tumorale în cancer de sân, pancreatic, pulmonar, de col uterin, de prostată, de piele și de colon. De asemenea, unele cercetări pe animale de laborator au evidențiat că acest condiment ar putea ajuta la protejarea mucoasei stomacului și la prevenirea formării ulcerelor, vindecând boala la 83% dintre animalele testate și dovedindu-se la fel de eficient ca un medicament obișnuit folosit pentru a trata această afecțiune.
Un studiu clinic a relevat faptul că administrarea zilnică a 1.000 mg ulei de kalonji, timp de opt săptămâni, a redus markerii de inflamație la pacienți cu artrită reumatoidă
Contribuie la eliminarea bacteriilor
Bacteriile care cauzează boli sunt responsabile pentru o listă lungă de infecții periculoase, iar mai multe studii la care au participat voluntari umani au descoperit că există proprietăți antibacteriene certe ale kalonji, ce s-a dovedit eficient împotriva unor tulpini de patogeni dintre cei mai frecvent întâlniți. Totodată, mai multe cercetări au constatat faptul că acest condiment poate fi un aliat al sănătății ficatului, protejând împotriva leziunilor hepatice. În plus, kalonji a demonstrat, pe parcursul mai multor teste clinice, că poate ajuta la menținerea constantă a zahărului din sânge, îmbunătățind nivelurile glicemiei medii și scăzând rezistența la insulină.