Main menu

header

de Elena Şerban

Durerea de gât este primul semn ce vă avertizează că vă dă târcoale o răceală. Pentru a vă menţine sănătoşi, fără a da buzna în cabinetele medicilor de familie, ar fi bine să aplicaţi câteva tratamente naturiste cu miere, zinc sau cimbru.

Mierea potoleşte tusea
Aurul stupului este arhicunoscut de milenii pentru proprietăţile sale curative. În ciuda acestui lucru, mierea a rămas neglijată de studiile ştiinţifice, lumea apelând, din nefericire, mult prea des la antibiotice. Efectul antiseptic al mierii provine dintr-o enzimă numită oxidaza din glucoză, produsă de albine. Această enzimă permite transformarea constantă a unor cantităţi mici de zahăr în peroxid de hidrogen, ce este un bun antiseptic.
Mierea calmează durerile în gât şi tusea, graţie proprietăţilor sale antiseptice. Pentru a scăpa de aceste dureri, beţi un suc preparat după următoarea reţetă: stoarceţi o lămâie mare şi adăugaţi cinci linguri cu miere de tei. Amestecaţi aceste ingrediente şi păstraţi produsul la temperatura camerei. Din acest preparat, pacientul trebuie să ia o linguriţă când tuşeşte, dar şi seara înainte de culcare.
Folosit mai mult pentru a condimenta măncărurile, cimbrul are reale calităţi terapeutice. Cercetările ştiinţifice arată că această plantă ce provine din zona Mării Mediterane are proprietăţi antiseptice (luptă cu microorganismele, cum ar fi ciuperci şi bacterii), dar şi antispastice. Cel mai bun preparat pe bază de cimbru care calmează durerile de gât este ceaiul. Acesta nu trebuie înghiţit, ci folosit ca apă de gură sau pentru gargară.
Infuzia de cimbru este bună pentru a fi înghiţită. Această infuzie se prepară opărind o linguriţă cu cimbru cu o cană cu apă fiartă. Pentru mai multă eficienţă, adăugaţi miere şi lămâie.

Zincul întăreşte sistemul imunitar
Zincul, oligoelement esenţial pentru organismul uman, joacă un rol important în sistemul imunitar. După ce au studiat ani în şir persoane cărora li se administrau suplimente cu zinc, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că acestea au fost eficiente în reducerea duratei răcelii, gripei şi împotriva durerilor în gât. Zincul nu poate fi asimilat doar din suplimentele alimentare, ci şi din stridii, carne, nuci, legume şi cereale integrale.