Main menu

header

de Ana Trifan

Cel mai adesea mirosul neplăcut al gurii este provocat de problemele pe care le aveţi cu dantura. Chiar şi cele mai mici carii oferă un loc ideal pentru ca germenii să se adune, să se înmulţească şi să dea un miros urât respiraţiei. Şi problemele netratate ale gingiei (răni, abcese) reprezintă o sursă de izuri respingătoare. Alte cauze ale mirosului neplăcut al gurii pot fi problemele cu nasul, gâtul sau stomacul. Halena, aşa cum este denumită în termeni medicali, poate fi provocată şi de o bronşită, o sinuzită sau o gastrită cronică. Tot la cauze putem înscrie şi problemele gastrointestinale sau constipaţia.

Apă de gură naturală
Mestecaţi pătrunjel după fiecare masă sau când aveţi nevoie să vă împrospătaţi respiraţia. Pătrunjelul este un bun antiseptic şi neutralizează mirosurile urâte ale gurii. De asemenea, înghiţind părunjelul mestecat veţi avea parte de o digestie mai bună şi de o reducere a gazelor intestinale, adică veţi scăpa de alte posibile cauze ale halenei. Puteţi, de asemenea, să folosiţi zilnic, dimineaţa şi seara, pe post de apă de gură, o infuzie preparată din două linguriţe cu pătrunjel la o cană cu apă. După preparare, infuzia trebuie strecurată şi răcită.

Gargară cu oţet de mere
Un alt tratament uşor de realizat are la bază oţetul de mere. Diluaţi o lingură cu oţet într-un pahar cu apă şi beţi înainte de fiecare masă sau faceţi gargară timp de zece secunde după masă. Oţetul de mere ajută la digestie, ştiut fiind că o digestie cu probleme poate fi chiar cauza halenei. De asemenea, oţetul de mere distruge bacteriile din cavitatea bucală ce provoacă mirosurile neplăcute.
Atenţie însă, nu trebuie să exageraţi cu oţetul, pentru că acesta atacă smalţul dinţilor şi esofagul. Consumat în catităţi mari şi pe perioade îndelungate poate duce la scăderea densităţii potasiului din oase şi poate afecta nivelul insulinei. Cei cu osteoporoză, diabet şi care au un nivel scăzut de potasiu nu trebuie să consume oţet de mere în cantităţi mari.

Avocado vă scapă de mirosurile neplăcute
Fructul de avocado este unul dintre cele mai bune remedii împotriva halenei. Acesta îndepărtează efectiv putrefacţiile sau descompunerile din instestin, care sunt una dintre cauzele respiraţiei urât mirositoare. Consumaţi avocado pe stomacul gol dimineaţa, dar şi pe parcursul zilei, între mese.

De reţinut!
Cei care suferă de halenă trebuie să includă în meniul lor zilnic multe legume, fructe, seminţe şi nuci. Trebuie evitate mâncărurile rafinate, zahărul alb, alimentele bogate în carbohidraţi, toate produsele pe bază de făină albă, ca şi carnea greu de digerat şi ouăle.

Avertisment!

Consumat în cantităţi mari, pătrunjelul poate duce la probleme cu rinichii şi ficatul, la hemoragii interne sau la reacţii alergice ale pielii şi ale mucoaselor. Femeile însărcinate trebuie să evite să consume cantităţi mari de pătrunjel