Main menu

header

de Elena Şerban

Hemoragiile, întâlnite din diverse motive, pot fi de mai multe feluri: externe - cum ar fi: epistaxisul (hemoragii nazale), hemoptizia (eliminarea orală de sânge în urma unui acces de tuse), hematemeza (voma cu sânge de origine digestivă), melena (scaune de culoarea păcurii), sângerări rectale - şi interne. Acestea din urmă apar când, din cauza ruperii vaselor de sânge, sângele se adună într-o cavitate naturală (de obicei peroneu). Pentru aceste hemoragii au efect bun afinele, cătina, gutuile, lămâile, portocalele, porumbele ş.a.

Portocalele, utile în epistaxis
Afinele. Datorită taninilor din compoziţie, afinele au un mare efect antihemoragic. Pentru cine nu găseşte afine crude se poate prepara şi un decoct dintr-o linguriţă cu afine uscate, fierte într-o cană cu apă. Se beau două căni pe zi;

Cătina. Opăriţi două linguriţe cu fructe cu 250 ml de apă. Beţi trei căni pe zi;

Gutui. Fierbeţi o gutuie mare, rasă, într-un litru de apă. Când lichidul scade la jumătate, se ia de pe foc. Cantitatea obţinută se bea în cursul unei zile, după ce se îndulceşte cu 50 g de zahăr;

Lămâile/portocalele. Foarte utile în epistaxis, în hemoragiile gingiilor, în hemoragii subcutanate, dar şi în hemoragii digestive, în care apar scaune cu melenă, aceste citrice se consumă sub formă de suc îndulcit cu miere. De asemenea, hemoragiile nazale se opresc dacă puneţi în nara sângerândă un tampon îmbibat cu suc de lămâie;

Porumbele. Aceste mici fructe mustesc de tanin, motiv pentru care sunt recomandate a fi consumate în orice fel de hemoragii.