Main menu

header

de Elena Şerban

Activitatea insuficientă a cordului, cu consecinţă directă în imposibilitatea îndeplinirii funcţiei sale de pompă circulatorie, poartă numele de insuficienţă cardiacă. Astfel, cordul nu mai poate asigura debitul sangvin adecvat necesităţilor normale ale organismului, din cauza unei contracţii cardiace deficitare. În acest caz, tratamentul trebuie efectuat de medicul de familie sau de cel de specialitate. Totuşi, în afara acestui tratament, un rol adjuvant îl pot avea anumite produse naturale, printre care se numără: cătina, lămâia, cartoful, fasolea verde, hreanul, morcovul, spanacul şi usturoiul.

Cătina măreşte contracţiile miocardului
Micuţele fructe galben-portocalii de cătină măresc forţa de contracţie a miocardului. Cătina poate fi consumată fie crudă, ca atare, fie sub formă de infuzie (două linguriţe cu fructe opărite cu o cană cu apă) sau ca gem ori marmeladă. În cazul în care este preferată infuzia, trebuie administrate două-trei căni pe zi.
Lămâia este şi ea de folos în insuficienţa cardiacă. Este indicat să fie consumată crudă sau sub formă de suc, într-o cantitate de 200 ml pe zi, neîndulcit sau îndulcit cu o linguriţă cu miere.

Combătută cu usturoi
Urât din cauza gustului, dar mai ales a mirosului său, usturoiul este bun a fi consumat crud (doi-trei căţei pe zi). De asemenea, tot din usturoi se prepară o tinctură din suc de mere (sau alte fructe) şi alcool de 40 de grade, în proporţii egale. Pentru a combate insuficienţa cardiacă, beţi timp de zece zile dintr-o lună trei linguriţe pe zi.
Morcovul. Fie că se mănâncă nepreparat (în salate sau pur şi simplu ronţăit pe post de covrigei), morcovul este excelent în afecţiunile cardiace. Pentru cei care nu îl agrează crud, morcovul poate fi consumat şi sub formă de suc, într-o cantitate de 100 ml pe zi.

Regimul alimentar furnizează material energetic pentru refacerea inimii
Rolul regimului alimentar în insuficienţa cardiacă este extrem de important, el putând interveni, evitând sau întârziind instalarea bolii, poate corecta unele tulburări după ce ele s-au instalat, furnizând materialul energetic pentru refacerea rezervelor secătuite ale inimii, poate cruţa întregul organism de eforturi digestive suplimentare.
Hreanul. Excelent în numeroase afecţiuni, face bine şi inimii dumneavoastră. Totul este să-l mâncaţi sub formă de pastă, amestecat cu miere. Pentru un efect bun, luaţi dimineaţa, înainte de micul dejun cu o oră. Sfat! Cura se ţine de patru ori pe an, timp de o lună, cu pauza de 60 de zile între cure.
Apreciată pentru gustul bun, fasolea verde este excelentă dacă se consumă în mâncăruri.
Cartoful. Leguma nu trebuie preparată într-un fel anume, ci este suficient să o consumaţi pur şi simplu în mâncăruri.