Main menu

header

de Elena Şerban

Popâlnicul iepuresc, numit şi trei-răi, are un rizom orizontal din care se dezvoltă multe frunze trilobate (ca o treflă), pieloase, lucitoare. Deşi seamănă cu crucea-voinicului, se deosebeşte de aceasta prin faptul că frunzele sunt trilobate şi nepubescente. Planta creşte frecvent în pădurile de foiose de deal şi de munte. Folosit mai ales cu rol decorativ, popâlnicul iepuresc are şi beneficii terapeutice. În acest scop se utilizează partea aeriană, ce se recoltează prin smulgere în lunile martie-aprilie.

Reduce crampele intestinale
Popâlnicul iepuresc se foloseşte diferit, în funcţie de preparat. Astfel, dacă o vreţi pentru tinctură, planta trebuie să fie proaspătă, iar dacă aveţi nevoie pentru ceai, cea mai bună este planta uscată. Datorită conţinutului de hepatolobină şi de anemonină, dar şi de tanin, popâlnicul iepuresc este astringent, antiinflamator şi antiseptic de contact, uşor expectorant şi hepatoprotector.
Intern se foloseşte doar în compoziţia unor amestecuri de ceaiuri, în boli hepatice, gastrită însoţită de meteorism, crampe intestinale, retenţie hidrică de natură hepatică, ascită, bronşită şi traheită cronică.
Extern se utilizează pentru a se face gargară în caz de stomatite, de faringite cronice, de dureri de gât sau ca aplicaţii pe plăgile inflamate nepurulente.

Reţete
Infuzia de popâlnic iepuresc se obţine prin opărirea a patru linguri cu plantă cu un sfert de litru de apă;
Tinctura. Lăsaţi la macerat 20 g de popâlnic iepuresc în 100 ml de alcool de 70 de grade. Pentru gargară, tinctura se foloseşte diluată cu apă;
Dacă sunt utilizate în afecţiunile prezentate mai sus, tinctura se ia într-o cantitate de o jumătate de linguriţă la o cană cu apă, iar  ceaiul se bea de două ori pe zi.

Avertisment!

- Dacă sunt depăşite dozele recomandate, pot interveni reacţii adverse: vomă, hemoragii digestive, cefalee, colici, aritmii cardiace, perturbări respiratorii;
- Persoanele care suferă de constipaţii rebele, bronşite, dar şi de colecistopatii acute nu trebuie să consume preparate din popâlnic iepuresc!