Main menu

header

de Anda Postolache

Tremurul membrelor, un simptom binecunoscut al bolii  Parkinson - o afecţiune neurologică frecventă, a beneficiat, de la descoperirea sa şi până azi, de cercetări şi de tratamente sofisticate, dar s-a constatat că şi acţiunea anumitor plante conferă rezulate mulţumitoare în ameliorarea simptomelor.

Tinctură împotriva tremuratului
Un prim remediu se obţine pe baza unei tincturi realizate dintr-un amestec de 50 g de sunătoare, 20 g de untul-vacii, 20 g de ciuboţica-cucului, zece boabe de ienupăr ce se pun într-o jumătate de litru de rachiu tare de 38º-40º. Sticla se ţine lângă calorifer, la căldură, vreme de 14 zile. Se iau 15-20 de picături din oră în oră, dar nu simple, ci puse într-un ceai de plante. Ceaiul se prepară astfel: câte 20 g din frunze de frasin, sunătoare, coada-şoricelului, salvie şi coada-calului se opăresc 15 minute în 250 ml de apă clocotită.

Băi cu plante
Se mai pot face şi băi de şezut, la două săptămâni, trei seri la rând, în apa de baie punându-se un decoct din următoarele plante: vârfuri proaspete de molid, coada-şoricelului, flori de sunătoare, cimbru, în total 100 g de plante la opt litri de apă rece, ce se lasă la macerat peste noapte. A doua zi dimineaţa se încălzeşte lichidul obţinut până la punctul de fierbere, se strecoară şi se toarnă în apa caldă din cadă (cada nu este umplută decât pe jumătate). Baia trebuie să dureze 20 de minute, se iese direct în halat, fără a se şterge corpul, pentru a transpira.