Main menu

header

de Ana Trifan

Plantele asigură de multe ori un tratament mai eficient, mai puţin costisitor şi mai puţin periculos decât medicamentele clasice. Cercetătorii americani de la centrul medical „Cedars-Sinai”, din Los Angeles, au făcut un clasament al celor mai eficiente remedii naturiste descoperite şi confirmate de oameni de ştiinţă din întreaga lume. „Plantele nu vor înlocui medicamentele clasice, dar cercetările au arătat că, în cazul multor boli, pot fi la fel de eficiente, sunt mai ieftine decât pilulele şi dau mai puţine reacţii adverse”, a declarat Mary Hardy, director medical al programului de medicină integrativă al respectivei unităţi spitaliceşti. Iată şi topul celor mai bune remedii naturiste ce s-au dovedit eficiente, potrivit cercetărilor:

1. Aloe vera vindecă arsurile

Aloe vera este ideală când avem de-a face cu arsuri minore, un fapt confirmat recent şi de specialiştii thailandezi. Este simplu să creşteţi o plantă într-un ghiveci din bucătăria dumneavoastră. E nevoie doar să o udaţi o dată pe săptămână. În cazul unor arsuri minore, rupeţi o frunză şi lăsaţi lichidul ce iese din ea să se scurgă pe rană, iar efectele se vor simţi rapid.

2. Muşeţelul, remediu digestiv

„Ceaiul de muşeţel este folosit ca un remediu digestiv în toată Europa, iar calităţile sale terapeutice au fost foarte bine documentate”, spune David Hoffman, autorul lucrării „Herbalismul Medical”. Muşeţelul are proprietatea de a calma spasmele şi acţionează ca un excelent antiinflamator, antiseptic şi vasodilatator.

3. Cafeaua, izvor de energie

Cofeina pe care o găsim în cafea şi în ceaiul negru nu numai că ne ajută să alungăm somnul şi să fim mai atenţi, dar îmbunătăţeşte şi rezistenţa fizică. Cercetătorii coreeni de la „Institute for Elderly Health” din Seul au pus câţiva atleţi, înainte şi după ce au băut o cană cu cafea, să facă mai multe tururi de pistă până se vor simţi extenuaţi. După ce au luat „pauza” de cafea, atleţii au putut să alerge mai mult decât o făceau în mod obişnuit.

Calmează durerile
Dacă citiţi prospectele unor calmante scumpe şi puternice din farmacii, veţi vedea că au un „superingredient” ce asigură îndepărtarea durerilor. Care este acesta? Cofeina (cafeina). Multe cercetări, inclusiv cele din Arhivele pentru Medicină Internă din SUA, au arătat că, adăugând 65 mg de cofeină la Aspirină sau Ibuprofen, capacitatea de calmare a durerilor creşte cu 40%! Cofeina blochează receptorii de durere şi creşte buna dispoziţie, ceea ce ajută la minimalizarea durerii. Aşa că, data viitoare când vă doare capul, înghiţiţi pastila preferată cu cafea sau ceai negru, pentru a scăpa mai repede de chin.

Decongestionant în răceli, gripă şi astm
Cafeaua mai are şi capacitatea de a stimula tuburile bronhice. Potrivit unui raport din Analele de Epidemiologie americane, simptomele caracteristice astmului bronşic sunt reduse cu 29% la pacienţii care obişnuiesc să bea cafea, comparativ cu cei care nu sunt consumatori de băuturi cu cofeină.

4. Afinele combat infecţiile urinare

Afinele au proprietatea de a împiedica bacteriile să ajungă în uretră şi să provoace infecţii. Cercetătorii finlandezi au împărţit 150 de pacienţi, care tocmai fuseseră trataţi medicamentos pentru probleme ale tractului urinar, în trei grupuri. Unul dintre grupuri a băut suc de afine (un pahar pe zi), altul a primit lactobacillus (una dintre bacteriile bune din iaurt), iar al treilea grup n-a primit nimic. După şase luni s-a constatat că 36% din cei din grupul care nu primise niciun remediu naturist şi din cel care primise lactobacillus avuseseră cel puţin o revenire a problemelor urinare. Din grupul care primise suc de afine, doar la 16% a revenit problema urinară. Cercetătorii au mai concluzionat că este ideal să consumi afine uscate sau capsule cu afine, pentru ca efectul să fie mai rapid. În caz că alegeţi varianta sucului sau a infuziei de afine, consumaţi cel puţin jumătate de litru pe zi.

5. Echinacea accelerează vindecarea

Rădăcina de echinacea are calitatea de a fi un excelent stimulator al sistemului imunitar. Potrivit unei analize a cercetătorilor de la Universitatea din Wisconsin, opt din nouă studii ce au evaluat proprietăţile echinacei în cazul infecţiilor respiratorii au arătat că planta accelerează semnificativ vindecarea şi reduce din simptomele neplăcute. Echinacea poate fi găsită sub formă de ceaiuri şi de capsule, dar oamenii de ştiinţă susţin că e de preferat folosirea tincturii. Echinacea lichidă poate da însă o senzaţie uşoară de mâncărime sau de gâdilat pe limbă şi în partea superioară a sistemului digestiv, dar aceasta este temporară.

6. Uleiul de primule scade colesterolul

Seminţele de primule conţin, într-o concentraţie mare, acizi graşi esenţiali şi acidul gamma-linoleic. Cercetări publicate în „Review of Natural Products” arată că 79 de persoane care aveau colesterolul crescut şi au luat zilnic, timp de trei luni, capsule cu ulei de primule au observat o scădere cu 31,5% a colesterolului.

Tratează artrita reumatoidă
Uleiul de primule este şi un puternic antiinflamator. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Pennsylvania au dat unui grup de pacienţi capsule pe bază de ulei de primule, respectiv placebo. La grupul tratat cu ulei de primule s-a observat o scădere cu 45% a durerilor provocate de artrită!

7. Seminţe de in, contra menopauzei

Seminţele de in sunt bogate în fitoestrogeni ce vă ajută să scăpaţi de bufeuri şi de alte neplăceri cauzate de menopauză. Cercetătorii de la Universitatea Laval, din Quebec, Canada, au arătat că la un grup de 25 de femei aflate la menopauză, care au primit un tratament bazat pe seminţe de in, simptomele neplăcute au fost semnificativ reduse.

Versus osteoporoză
Seminţele de in reprezintă o alternativă naturală la terapia cu hormoni pentru susţinerea densităţii oaselor. Cercetătorii din Oklahoma au făcut un experiment, în care au fost implicate 38 de femei ajunse la menopauză. Acestea au fost împărţite în două grupuri. Primul grup a primit, timp de 14 săptămâni, un preparat placebo, iar celălalt, seminţe de in. La final, cercetătorii au arătat că în grupul care primise seminţe de in reducerea densităţii osoase fusese semnificativ mai mică.

8. Usturoiul omoară Heliobacter Pylori

Din timpuri îndepărtate şi până la primul război mondial, usturoiul a fost folosit pentru tratarea soldaţilor răniţi. În jurul anului 1920, cercetătorii elveţieni de la Sandoz Pharmaceuticals au izolat în laborator compusul antibiotic din usturoi, ce se numeşte aliin şi care nu are nicio valoare medicinală până când nu este mestecat, tăiat sau zdrobit. Apoi, o enzimă transformă aliinul într-un antibiotic puternic numit alicin. Antibioticele moderne sunt mai puternice şi mai uşor de luat (dacă ne gândim că alternativa e să mestecăm câteva zeci de căţei de usturoi), dar dacă sunteţi îngrijoraţi din cauza ulcerului pe care-l aveţi sau sunteţi ameninţat de aşa ceva, introduceţi usturoiul în meniul zilnic. Cercetătorii de la Universitatea din Washington au arătat că usturoiul omoară Heliobacter Pylori, bacteria ce provoacă ulcerul. Usturoiul crud are cele mai multe calităţi antibiotice, iar o parte dintre acestea se păstrează chiar dacă este gătit.

Ţine în frâu colesterolul
Cercetătorii de la New York Medical College din Valhalla au descoperit că se reduce cu 9% colesterolul la cei care consumă un căţel de usturoi pe zi.

Previne apariţia cancerului
Cercetătorii de la Iowa Women’s Health Study au studiat nu mai puţin de 42.000 de femei adulte, cu vârste cuprinse între 35 şi 55 de ani. La cele care consumau cele mai mari cantităţi de usturoi s-a dovedit că există cel mai mic risc de apariţie a cancerului la colon! Câţiva căţei de usturoi consumaţi săptămânal scad riscul apariţiei unui cancer de colon cu 32%. În cadrul aceluiaşi studiu s-a mai demonstrat că legumele şi fructele consumate regulat ajută şi ele la prevenirea apariţiei cancerului. Însă dintre toate plantele şi alimentele studiate, usturoiul s-a dovedit cel mai eficient în lupta de prevenire a apariţiei cancerului.

9. Ghimbirul, împotriva răului de maşină

Din vremurile cele mai îndepărtate, marinarii chinezi obişnuiau să mestece rădăcină de ghimbir, pentru a preveni răul de mare, iar studiile din epoca noastră au confirmat că această plantă previne greţurile şi vărsăturile. Doctorii danezi de la Spitalul Svendborg au concluzionat, în urma unui studiu făcut pe 80 de cadeţi din marină, că la cei care luau ghimbir, răul de mare era redus cu până la 72%, comparativ cu cei care nu luau nimic. Dacă aveţi rău de mare, de avion sau de maşină, luaţi cu o oră înainte de începerea călătoriei o capsulă de un gram de ghimbir. La fiecare două ore mai luaţi câte o capsulă, dar având grijă să nu depăşiţi, per total, zece grame de ghimbir pe zi.

Estompează greţurile matinale
Un studiu efectuat de specialiştii de la Universitatea Chiang Mai din Thailanda a arătat că greţurile matinale scad cu 88% la femeile însărcinate cărora li se administrează un gram de pudră de rădăcină de ghimbir zilnic sau cărora li se dă să bea o infuzie la care au fost folosite două linguriţe cu plantă proaspătă la o cană cu apă fierbinte.

10. Ginkgo biloba... pune la zid Alzheimerul

Un studiu efectuat pe 202 persoane şi publicat în 1997 în revista Asociaţiei Medicale Americane a arătat că după un an de tratament cu ginkgo biloba (120 mg pe zi), bolnavii de Alzheimer îşi păstraseră mult mai multe funcţii mentale decât cei care nu primiseră acest tratament. Explicaţia? Ginkgo biloba îmbunătăţeşte circulaţia sângelui în tot corpul, inclusiv în creier.

Îmbunătăţeşte memoria
Cercetări recente au demonstrat că ginkgo biloba îmbunătăţeşte funcţiile mentale. În urma unui studiu făcut pe persoane adulte, cu vârste cuprinse între 30 şi 59 de ani, s-a demonstrat că această plantă îmbunătăţeşte semnificativ mai multe aspecte ale memoriei. Pentru acest lucru, trebuie să luaţi 120 până la 240 mg de extract de ginkgo biloba pe zi.

Creşte performanţele sexuale
Ginkgo biloba îmbunătăţeşte circulaţia sângelui în zonele genitale. Potrivit unui studiu publicat în „Journal of Urology”, 60 de bărbaţi cu probleme de erecţie, cauzate de circulaţia deficitară a sângelui în zona genitală, au primit câte 60 mg de ginkgo biloba pe zi timp de şase luni. După această perioadă s-a concluzionat că jumătate dintre ei au redevenit „bărbaţi”. Cercetătorii de la Universitatea din Hawaii şi de la Stanford au testat un supliment pe bază de ginkgo biloba şi de arginină, numit ArginMax. 80% dintre bărbaţii care au luat acest supliment şi-au îmbunătăţit performanţele sexuale, în timp ce 74% dintre femeile care l-au luat au raportat un libidou mai crescut, un vagin mai puţin uscat şi o frecvenţă mai mare a orgasmelor.

Reglează libidoul scăzut în urma tratamentului cu antidepresive
Tot mai multe persoane ajung să ia tratamente antidepresive. Printre efectele adverse ale acestora se numără şi scăderea libidoului şi a capacităţii de erecţie, uscăciunea vaginală, incapacitatea de a atinge orgasmul. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea California din San Francisco au dat unui număr de 63 de persoane afectate de tratamentul cu antidepresive câte 209 mg de ginkgo biloba pe zi. Planta a ajutat 91% dintre femei şi 76% dintre bărbaţi să revină la funcţiile lor sexuale normale.

Diminuează răul de altitudine
Atunci când urcăm de la o altitudine normală până în vârful munţilor ne putem confrunta cu aşa-numitul rău de altitudine, ce se manifestă prin dureri de cap, încetineală şi sete excesivă, din cauza reducerii oxigenului. Doctorii de la Spitalul Chamonix (Franţa) au făcut un test pe 44 de persoane care urcau pe munte. Jumătate dintre ele au primit zilnic câte 80 mg de ginkgo biloba, iar celelalte, un preparat placebo. În timp ce în grupul „tratat” cu placebo 82% dintre persoane au raportat probleme de respiraţie, din cauza altitudinii, în grupul care a primit ginkgo biloba doar 14% dintre persoane au suferit de aceste neplăceri.

11. Ginseng pentru imunitate

Foarte mulţi atleţi iau ginseng pentru a-i ajuta la antrenamente. Într-un studiu publicat de revista „Terapia Clinică”, cercetătorii italieni au împărţit un grup de profesori de sport în două părţi egale. Un grup a primit ginseng, iar altul placebo, apoi sportivii au fost puşi să alerge pe stadion. Plămânii şi inima au funcţionat mult mai eficient la cei care luaseră ginseng, iar rezistenţa lor la efort a fost mai mare. Atenţie însă! Ginsengul are şi proprietatea de a fi anticoagulant, deci nu trebuie să exageraţi cu el!

Amplifică rezistenţa organismului
Mai multe studii au arătat că ginsengul acţionează ca un mobilizator al sistemului imunitar. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Milano au dat ginseng (100 mg pe zi) unui număr de 227 de persoane, iar altui grup, la fel de numeros, un preparat placebo. O lună mai târziu, participanţii la experiment au primit un vaccin antigripal. În grupul ce fusese tratat cu placebo, 42 de persoane au făcut gripă, pe când în grupul care luase ginseng, doar 15 persoane s-au îmbolnăvit, ceea ce demonstrează că ginsengul crescuse capacitatea de răspuns al sistemului imunitar la vaccin.

Reduce nivelul de zahăr din sânge
Ginsengul are proprietatea de a reduce nivelul de zahăr din sânge. Într-un studiu publicat de revista „Diabetes Care”, 30 de pacienţi care fuseseră diagnosticaţi de curând cu diabet au primit extract de ginseng (100 sau 200 mg pe zi). Comparaţi cu un alt grup de diabetici care nu primiseră ginseng, s-a constatat că pacienţii care fuseseră trataţi cu acest remediu naturist aveau nivelul de zahăr din sânge mult scăzut. Pentru că diabetul este o boală ce presupune tratament de specialitate, va trebui să cereţi opinia medicului înainte de a lua ginseng.

Pentru disfuncţii erectile
Un studiu făcut la Universitatea Yale a arătat că ginsengul stimulează corpul să sintetizeze oxid nitric. Capacitatea de erecţie creşte o dată cu nivelul de oxid nitric din organism. Cercetătorii coreeni au făcut un studiu pe un grup de 45 de bărbaţi cu probleme de erecţie. Unii dintre ei au primit ginseng (câte 300 mg de trei ori pe zi), iar celorlalţi nu li s-a dat niciun tratament. Capacitatea de erecţie s-a dovedit a fi mult îmbunătăţită la cei care luaseră ginseng, comparativ cu restul.

Sporeşte numărul de spermatozoizi
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Roma au dat unui grup de 30 de bărbaţi diagnosticaţi ca având un număr mic de spermatozoizi un tratament constând în patru grame de ginseng pe zi. După trei luni s-a constatat că numărul de spermatozoizi secretaţi aproape se dublase, crescând de la circa 15 milioane per mililitru de spermă la nu mai puţin de 29 de milioane.

12. Gherghinele, benefice pentru cardiaci

Numeroase studii au demonstrat că extractul de gherghine stimulează inimile ce obosesc uşor la efort şi le face să bată normal. Cercetătorii germani au demonstrat că bolnavii de inimă care au luat timp de trei luni extract de gherghine (240 mg pe zi) erau mult mai rezistenţi la efort decât pacienţii care nu primiseră acest produs.

13. Hibiscusul micşorează presiunea sângelui

Un raport publicat în „Journal of Ethnopharmacology” arată că infuzia de hibiscus (două linguriţe la o cană cu apă clocotită), consumată de trei-patru ori pe zi, timp de 12 zile, scade presiunea sistolică şi cea diastolică a sângelui cu până la 11%.

14. Castanul sălbatic, eficient în venele varicoase

Soluţia oferită de medicina clasică în cazul venelor varicoase este cea chirurgicală. Studiile efectuate de cercetătorii germani de la Universitatea Heidelberg pe 240 de pacienţi care prezentau vene varicoase au arătat că, după trei luni în care au fost trataţi de două ori pe zi cu comprese ce conţineau extract de castan sălbatic, starea venelor afectate s-a îmbunătăţit simţitor.

15. Coada-calului cicatrizează rănile

Coada-calului este utilizată în tratamentul afecţiunilor pielii. Un studiu publicat în revista spaniolă „Enfermeria” arată că rănile se vindecă mai uşor cu ajutorul acestei plante, ce poate fi deseori regăsită în produsele pentru îngrijirea pielii (creme, loţiuni etc.).

16. Levănţica învinge anxietatea

Florile de levănţică reprezintă unul dintre cele mai vechi remedii utilizate pentru tratarea anxietăţii. Un studiu făcut de britanicii de la Universitatea Wolverhampton a demonstrat că adăugarea uleiului de lavandă în apa de baie reduce semnificativ nervozitatea, furia, frustrarea şi sentimentele negative, în special în cazul femeilor. Pentru a scăpa de anxietate, adăugaţi în apa de baie o mână de flori de levănţică sau câteva picături de ulei esenţial.

17. Roiniţa vă oferă clipe de relaxare

În secolul al XVII-lea, botanistul englez Nicholas Culpeper scria că roiniţa alungă stările de melancolie. Ştiinţa modernă a arătat că roiniţa acţionează ca un tranchilizant uşor. Planta ca atare şi extractul de roiniţă au fost folosite în centrele pentru bolnavii Alzheimer, pentru a-i calma pe cei agitaţi. Pentru a vă relaxa după o zi grea beţi o cană cu ceai de roiniţă. Ca să fie şi mai eficient, adăugaţi puţin muşeţel.

„Arde” herpesul
Roiniţa are şi o acţiune antivirală. Cercetătorii germani au dovedit că persoanele cărora abia le-a apărut un herpes pe buze s-au vindecat mai repede folosind o cremă pe bază de roiniţă, comparativ cu persoanele care nu au primit acest tratament naturist.

18. Armurariul, prietenul ficatului

Silimarina din armurariu are abilitatea remarcabilă de a proteja ficatul. S-a demonstrat că această plantă este de mare ajutor în tratamentul hepatitelor şi al cirozelor alcoolice. De asemenea, planta s-a arătat a fi mult mai rapidă şi mai de efect decât medicaţia clasică în tratarea otrăvirilor cu ciuperci!

19. Menta alungă indigestia

Cercetătorii germani au împărţit în două un grup de 118 adulţi cu probleme persistente de digestie. O parte dintre ei au primit zilnic un medicament clasic, iar ceilalţi au luat capsule cu ulei de mentă. După patru săptămâni s-a constatat că remediul naturist funcţionase la fel de bine ca medicaţia clasică în tratarea indigestiei. În loc de capsule cu ulei de mentă puteţi mesteca frunze proaspete din această plantă sau vă puteţi prepara o infuzie, pe care să o beţi după masă.

Tratează sindromul colonului iritabil
Sindromul colonului iritabil presupune crampe abdominale, balonări, flatulenţă, diaree sau constipaţie. Oamenii de ştiinţă  britanici de la Universitatea Exter au demonstrat că tratamentul cu ulei de mentă e foarte eficient în tratarea acestui sindrom.

20. Ardeiul iute, anestezicul perfect

Capsaicina, una dintre componentele ardeilor iuţi, are o aromă înţepătoare, însă acţionează ca un anestezic local puternic. Când este frecat pe piele poate da o iritaţie uşoară, însă „arsura” desensibilizează centrii nervoşi şi calmează durerea. De altfel, capsaicina este unul dintre ingredientele cel mai întâlnite dintre medicamentele contra durerii pe care le găsiţi în farmacii.

21. Ceaiul verde, anticancerigen

Cercetătorii de la Universitatea din „Southern California” au monitorizat 501 femei asiatice care sufereau de cancer la sân şi 594 de femei sănătoase. La cele care erau sănătoase s-a observat că, pe măsură ce consumau mai mult ceai verde, cu atât prezentau un risc diminuat de apariţie a cancerului. De asemenea, cercetătorii japonezi au arătat că la pacienţii care scăpaseră de cancer şi îşi făcuseră o obişnuinţă din a bea două-trei căni cu ceai pe zi, riscul reapariţiei bolii era cu mult scăzut. Multe cercetări au demonstrat, de altfel, că ceaiul verde protejează împotriva apariţiei cancerului de colon, de rect sau de pancreas.

În război cu halena
Uitaţi de guma de mestecat şi de bomboanele mentolate! Doctorii de la Colegiul de Stomatologie de la Universitatea din Illinois vă sfătuiesc să beţi o cană cu ceai (verde sau negru) ale cărui componente stopează dezvoltarea bacteriilor ce provoacă mirosul neplăcut al gurii (halena). Mai mult decât atât, ceaiul previne afecţiunile gingiei, una dintre principalele cauze ce determină căderea dinţilor.

22. Valeriana, duşmanul insomniei

O serie de studii ştiinţifice au arătat nu numai să valeriana te ajută să dormi, ci şi că uneori poate fi mai eficientă decât medicamentele clasice, fără a da însă efectele adverse ale acestora. Într-un studiu publicat în „European Journal of Medical Research”, cercetătorii au dat valeriană la 202 persoane suferind de insomnie. După şase săptămâni s-a observat că tratamentul naturist fusese la fel de eficient ca acela clasic. Dacă v-aţi hotărât să luaţi valeriană pentru a scăpa de insomnii, trebuie să ştiţi că abia după o săptămână de tratament se vor vedea efectele. E de preferabil să fie folosite capsulele sau tinctura de la magazinele naturiste, deoarece planta ca atare are un gust foarte greu de suportat.

23. Scoarţa de salcie albă stopează durerile de spate

Scoarţa de salcie albă conţine salicină, un component chimic asemănător Aspirinei. Potrivit unui studiu efectuat în Germania, în cazul a 451 de persoane cu dureri de spate, tratamentul cu scoarţă de salcie albă (240 mg pe zi) s-a dovedit mai eficient decât cel farmaceutic. Ca şi Aspirina, scoarţa de salcie albă poate provoca probleme ale stomacului, de aceea nu trebuie administrată copiilor.