Main menu

header

de Liliana Simidon

Primăvara aduce cu ea şi crizele de ulcer. În acest anotimp ele încep să-şi facă de cap. Afecţiunea, fie cea gastrică, fie cea duodenală, se caracterizează prin apariţia de mici eroziuni la nivelul mucoasei stomacului sau duodenului. Prezenţa acestor mici răni se face simţită printr-o simptomatologie diversă, ce se concretizează în pusee acute ce alternează cu perioade de „linişte”. Principal simptom este senzaţia de arsură sau durere surdă la nivelul abdomenului superior, ce apare atunci când stomacul este gol. Suferinţa poate să se întindă pe o perioadă de la câteva minute la câteva ore. Nu sunt excluse stările de greaţă, vărsăturile, scaunele, ce pot fi închise la culoare, iar senzaţia de saţietate se instalează după doar câteva înghiţituri.

Recomandări generale
- Nu folosiţi Aspirină şi antiinflamatoare!;
- Trebuie să încercaţi să vă detaşaţi de probleme atunci când vă aşezaţi la masă!;
- Mestecaţi foarte bine mâncarea!;
- Nu fumaţi, mai ales pe stomacul gol!;
- Dieta este cea mai bună cale de vindecare, aceasta contribuind la grăbirea cicatrizării leziunilor ulceroase şi la micşorarea riscului de reactivare a bolii.

Fără alcool!
La capitolul interdicţii se înscriu supele şi ciorbele de carne, dulciurile, produsele de patiserie, alimentele prăjite în grăsime, tocăturile (chiftele, sarmale, musaca) şi pâinea neagră. Nu aveţi voie să consumaţi nici conserve, fie de carne, fie de peşte. Condimentele (piper, boia, usturoi, ceapă) pot agrava boala ulceroasă. Nici să nu vă gândiţi să consumaţi băuturi alcoolice, cafea, cacao şi apă minerală! Mâncarea nu trebuie să fie nici fierbinte, dar nici prea rece.

Începeţi cure naturiste
Puteţi consuma liniştiţi paste făinoase, brânză de vaci, fulgi de ovăz, piureuri de legume, supe strecurate şi ouă fierte moi.
Să trecem în revistă câteva metode de a reda liniştea stomacului nostru:
- Sucul de varză ce conţine vitamina U (factor antiulceros) şi vitamina K (are acţiune antihemoragică) poate să vă scape de probleme, ajutând la vindecarea eroziunilor mucoasei gastrice sau duodenale. Se consumă zilnic 100 ml înainte de fiecare masă, după care nu se mănâncă nimic o jumătate de oră. Produsul trebuie consumat proaspăt;
- Sucul proaspăt de cartofi se bea înainte de fiecare masă, câte 100 ml;
- Cura cu suc de aloe - 30-40 ml înainte de fiecare masă. Este obligatoriu să beţi foarte mult lichid pe întreaga perioadă a zilei;
- Se pot consuma patru linguriţe cu polen pe zi mestecat foarte bine;
- Cura cu argilă, doar cu apă plată sau de izvor, se face numai după perioada de criză;
- Suc de morcovi - 50 ml înainte de fiecare masă.
- Ouăle de prepeliţă - 240 la adulţi;
- Consumaţi câte 50 ml de suc de orz verde de trei ori pe zi!;
- Şi laptele de capră este benefic pentru persoanele cu această afecţiune dacă este consumat cu două ore înainte de masă (100-150 ml);
- Puteţi încerca şi o cură cu chefir. A se consuma 1 l pe zi!;
- Un alt cocteil benefic este infuzia de gălbenele în amestec cu cea de flori de muşeţel, sunătoare şi flori de salcâm, toate în părţi egale. Se consumă trei căni pe zi după o jumătate de oră de la terminarea mesei;
- Cura cu ulei de sunătoare - 30 de picături, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.

 

Produse naturale benefice

Ganoderma, în cazul ulcerului, atunci când avem stări de vomă, vă poate scăpa de aceste neplăceri. Ajută şi la scăderea nivelului glicemiei. Administrare: 1-2 capsule, de două ori pe zi;
Ulcerofit protejează mucoasa stomacală, fiind util în gastritele erozive, ulcerul gastric şi duodenal. Acesta are o acţiune cicatrizantă, antihemoragică, antialgică. Administrare: 1-2 capsule, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de fiecare masă;
Guduci acţionează ca un pansament gastric, fiind binevenit şi datorită acţiunii sale tonice şi amare, cicatrizante, fiind util în hiperaciditate gastrică. Administrare: 1 capsulă, de trei ori pe zi;
Lucerna este binevenită în cazul ulcerului gastric şi duodenal, gastritei hiperacide, disconfortului abdominal (balonare) şi lipsei poftei de mâncare. Administrare: 1 capsulă, de trei ori pe zi.