Main menu

header

de Claudia Stan

Scaietele este o plantă anuală ce creşte pe marginea drumurilor pretutindeni în lume şi este considerată doar o buruiană. Aspectul său spinos şi florile de culoare mov-violet i-au adus denumirea de scaiete mov sau ciuline. Laptele are proprietăţi curative uluitoare asupra ficatului, de aceea medicina naturistă îl recomandă în scop terapeutic.

Distruge otrăvurile
Ciulinele este printre puţinele plante recomandate de medici femeilor care alăptează. În timp ce multe plante modifică structura laptelui, scaietele stimulează secreţia sa şi îi îmbunătăţeşte calitatea. Se prepară un decoct din 10 g de plantă mărunţită adăugată în 200 ml de apă rece şi se lasă o zi. Se recomandă consumarea a cinci linguri pe zi. Acesta se îndulceşte cu miere, pentru mărirea cantităţii laptelui la mamele care au nevoie (în special cele care au gemeni sau tripleţi). Mai mult, substanţele conţinute de lapte au rolul de a preveni şi vindeca intoxicaţiile alimentare sau de a proteja împotriva otrăvurilor.

Combate dermafitozele de pe pielea capului
Planta a fost folosită în primul rând în tratamentul ficatului bolnav. Încă din Antichitate, oamenii folosesc infuzia din florile ciulinului (două linguriţe cu flori uscate se adaugă la o cană cu apă clocotită şi se bea de trei ori pe zi), pentru a reface ţesutul hepatic distrus de alcool sau după hepatită. Totodată, ciulinele detoxifică ficatul, continuând şi cu celelalte organe ale corpului. În plus, infuzia vă scapă de efectele secundare ale medicamentelor luate în exces şi nu are contraindicaţii. Răcelile, bronşitele şi tusea pot fi vindecate cu uşurinţă dacă apelaţi la scaietele mov. Mai mult, decoctul poate fi folosit şi extern, sub formă de băi (în cadă se adaugă 500 grame de scaiete şi se stă aproximativ o jumătate de oră), astfel combătându-se artrita şi dermafitozele de pe pielea capului.

Pont! Persoanele care au părul uscat îşi pot procura din farmacii şamponul cu extract de ciuline, ce regenerează părul