Main menu

header

de Ana Trifan

Menopauza, procesul natural prin care menstruaţia încetează, iar femeia nu mai poate să rămână însărcinată, apare la vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani. Se poate considera că s-a instalat după ce menstruaţia nu a mai apărut timp de 12 luni consecutive. Este un proces natural,  însă poate fi indus şi de anumite intervenţii chirurgicale, chimioterapie sau iradiere. Simptomele ce o însoţesc includ bufeuri, schimbări în periodicitatea menstruaţiei şi în cantitatea de sânge menstrual, insomnii, iritabilitate şi îngrăşare. Nu toate femeile au aceleaşi simptome. Unele pot trece prin această perioadă doar cu bufeuri, altele aproape că nu simt vreun disconfort.

Substituţia hormonală are foarte multe efecte adverse
Multe femei simt atât de intens aceste simptome, încât se adresează medicului pentru a găsi o soluţie medicamentoasă la problemele lor. Cercetările recente au arătat că terapia de substituţie hormonală ce se prescrie în perioadele de premenopauză şi menopauză are numeroase efecte adverse, printre care şi apariţia unor boli de inimă. De aceea, din ce în ce mai multe femei apelează la remedii naturiste pentru a calma simptomele provocate de această perioadă, plantele având mai puţine efecte secundare şi un preţ mai scăzut.

Fitoestrogenii mimează acţiunea estrogenului
Cele mai multe dintre plante funcţionează prin fitoestrogeni. Aceştia sunt compuşi din plante ce mimează acţiunea estrogenului din corpul uman. Nu trebuie să apelaţi la aceste remedii dacă ştiţi că, anterior, nu aţi reacţionat bine la estrogeni sau aveţi tumori benigne. Prin acest tratament se poate stimula creşterea lor. Bolile în care este interzis tratamentul cu fitoestrogeni includ cancerul, tumorile sânului, uterului sau ovarelor.

Lista plantelor indicate

Mai jos veţi găsi o listă cu principalele plante ce pot fi utilizate de femeile aflate la menopauză. Le puteţi culege chiar dumneavoastră sau le puteţi achiziţiona din farmacii sau magazine de produse naturiste, chiar dacă unele dintre ele sunt originare din alte ţări şi nu se dezvoltă la noi. Doza variază în funcţie de greutatea şi de starea de sănătate a fiecărei femei. Înainte de a apela la aceste remedii naturiste cereţi sfatul unui medic sau al farmacistului şi citiţi cu atenţie prospectele!  Pentru că de multe ori menopauza este însoţită de depresii, putând trata şi acest simptom.

Fructul castităţii
Numit şi piperul călugărilor sau mielărea, provine din zona mediteraneană şi din centrul Asiei. Planta este folosită ca tratament încă din vremea lui Hipocrate. Are capacitatea de a regla secreţia ovarelor şi de a echilibra sistemul endocrin al femeii. În cazul menopauzei, capacitatea de a echilibra balanţa hormonală a organismului le ajută pe femei să scape sau să tempereze depresiile. Se găseşte în magazinele de produse naturiste, sub formă de tablete, capsule şi tincturi.

Damiana
Este o plantă ce-şi are originile în zonele tropicale ale continentului american şi în partea de nord a Caraibelor. Este un bun afrodiziac, antidepresiv şi anxiolitic. De asemenea, stimulează secreţia de testosteron. Se poate folosi cu succes în menopauză, deoarece reglează activitatea glandelor pituitare şi creşte dorinţa sexuală, ce are deseori de suferit în această perioadă. Se găseşte în magazinele de produse naturiste, sub formă de tablete, capsule, tincturi.

Dong quai
Are tradiţie în medicina chineză. Rădăcina plantei este considerată cel mai bun tonic feminin, datorită faptului că tonifiază sângele, ovarele şi uterul. Bogată în fitoestrogeni, planta reduce bufeurile şi alte simptome caracteristice deficienţei de estrogeni. O puteţi cumpăra sub formă de tablete sau de capsule de la magazinele de produse naturiste.

Ginkgo Biloba
Este unul dintre cele mai vechi şi mai cunoscute remedii naturiste, în special pentru proprietăţile sale tonifiante. În perioadele de menopauză luaţi Ginkgo Biloba, pentru a îmbunătăţi funcţiile creierului şi memoria şi pentru a face faţă depresiilor.

Lemnul-dulce
E un stimulent puternic, cu un conţinut ridicat de fitoestrogeni. Aveţi grijă să nu depăşiţi doza recomandată, altfel poate scădea nivelul de potasiu din organism şi interacţionează cu medicamentele clasice. Lemnul-dulce îl găsiţi sub formă de ceai, tablete, capsule şi tincturi.

Zmeurul
Este o plantă estrogenică excelentă, cu acţiune generală asupra simptomelor menopauzei. Puteţi culege planta chiar dumneavoastră sau o puteţi cumpăra sub formă de ceaiuri şi tablete.

Trifoiul roşu
Conţine coumestrol, un estrogen din plante, ce stimulează activitatea ovarelor şi reduce bufeurile. Sunt sub formă de tablete sau capsule.

Palmetto di Sabal
Este un palmier ale cărui fructe acţionează cu succes în cazurile de incontinenţă urinară, retenţie de fluide sau dificultăţi la urinat, simptome ce apar des în menopauză. Extract din aceste fructe puteţi găsi sub formă de capsule sau tablete.

Ignama sălbatică
Plantă originară din Mexic şi America de Sud, este folosită de femeile din întreaga lume, pentru capacităţile sale estrogenice puternice. Are acţiune antiinflamatoare şi poate reduce un flux menstrual abundent, ce apare deseori în perioada de premenopauză. Se găseşte sub formă de extract uscat, dar şi sub formă de creme, cu care trebuie să vă masaţi în zona abdomenului.

Black cohosh
Este o plantă de pe continentul nord-american, una dintre cele mai folosite în menopauză, datorită calităţilor sale de antispastic, tonic şi hipotensiv. Fitoestrogenii din ea vor calma în special bufeurile. O găsiţi la magazinele de produse naturiste, sub formă de tablete, capsule şi tincturi.