Main menu

header

de Liliana Simidon

Hipertensiunea este denumită „ucigaşul tăcut”. Tocmai acesta este motivul pentru care trebuie să îi acordăm o atenţie deosebită şi să ştim să luăm măsuri imediat cum am depistat-o.

Adoptaţi o dietă săracă în grăsimi!
Printre simptomele întâlnite frecvent se numără: durerile de cap, ameţelile, greutatea în respiraţie, vâjâitul urechilor, durerile în zona inimii, stările de oboseală accentuată şi senzaţia că vă lasă memoria.
Prima măsură ce trebuie luată este adoptarea unei diete sărace în grăsimi, dar foarte bogată în fibre. Astfel se poate reduce vâscozitatea sângelui, fapt ce duce implicit la scăderea tensiunii arteriale. Este foarte important să nu se consume prăjeli, maioneză, frişcă, unt, foitaje. Să se folosească doar ulei presat la rece, fie de sâmburi de struguri, de in, de rapiţă (dacă agreaţi gustul) şi de măsline.
Începeţi să folosiţi legume şi fructe din belşug, pe cât posibil neprelucrate termic: cereale, ceapă şi usturoi! Pentru a putea drege gustul mâncărurilor şi să nu se simtă lipsa sării, puteţi folosi condimente (cimbru, leuştean, mărar sau pătrunjel).

Infuzia de traista ciobanului, utilă în cazul hemoragiilor
În cazul în care îl puteţi ţine, postul vă poate fi folositor (o zi pe săptămână în care se consumă doar apă plată sau ceai antihipertensiv). Plantele vă pot ajuta foarte mult: cele cu efect sedativ şi antistres sunt benefice în cazul hipertensiunii arteriale, astfel puteţi alege: talpa-gâştii, roiniţa, lavanda, valeriana, florile pasiunii, sunătoarea sau florile de tei.
Să nu uităm şi de diuretice! Ştim că atunci când le consumăm, valoarea tensiunii arteriale scade, în special când se utilizează foarte puţină sare. Câteva exemple: mesteacănul, mătasea de porumb, coada-calului, cozile de cireşe sau vişine, tecile de fasole şi pirul. Tot cu efect terapeutic se poate folosi infuzia de traista-ciobanului, în special când este vorba despre sângerări.
Vâscul este unul dintre cele mai bune leacuri pentru tensiune (prea mare sau prea mică). Acesta reuşeşte să creeze un echilibru.

Produse naturale recomandate

Pentru obţinerea unor rezultate foarte bune este indicat să se folosească în paralel şi produse din plante:
CARDIOTONE: tonic cardiac, eficient în hipertensiune, aritmie, cardiopatii, palpitaţii. Acesta fortifică musculatura inimii şi protejează sistemul cardiovascular. Elimină senzaţia de presiune din zona pieptului. Administrare: 1-2 capsule, de trei ori pe zi;
DIURETIC: are acţiune diuretică, hipotensivă, fiind deosebit de util în cazul creşterii valorilor tensiunii arteriale. Administrare: 1-2 capsule, de trei ori pe zi;
ARJUN: are acţiune hipertensivă. Este recomandat în cazul cardiopatiei ischemice dureroase sau nedureroase, anginei, postinfarctului miocardic, având totodată acţiune hipocolesteroleminată. Administrare: 1 capsulă, de trei ori pe zi;
ULEI DE PEŞTE din adâncul oceanului: reduce vâscozitatea sângelui, dizolvă cheagurile de sânge, ameliorează aterioscleroza, fiind benefic în cazul hipertensiunii arteriale, având şi proprietăţi hipocolesterolemiante. Administrare: 2 capsule, de trei ori pe zi.