Main menu

header

de Elena Şerban

Numele este semnificativ pentru locul în care creşte această plantă: lacuri şi heleşteie. Găsită în toată Europa, planta, al cărei nume ştiinţific este Menyanthes trifoliata, are tulpini scurte, moi şi rădăcini groase, iar frunzele cresc câte trei. În România se găseşte şi prin fâneţe, soluri umede, de la câmpie până în zona alpină. De asemenea, poate fi cultivată cu succes şi ca plantă decorativă de grădină. De la ea se folosesc frunzele, pentru scopuri medicinale. Acestea se recoltează în lunile aprilie-iunie.

Stimulează apetitul
Planta conţine trifolină - un trifoliozid echivalent cu trei alactozid-camferol, loganină (un glicozid amar identic cu meliatina), gentianină (un alcaloid prezent în genţiană), o substanţă amară glicozidică: meniantina, ce dă fructoză şi meniantol la hidroliză. Datorită acestora, planta este tonic amară, eupeptică, emenagogă, colagogă, antitiroidiană, febrifugă, stimulând funcţiile hepatice şi producând echilibru neuro-vegetativ.
În mod tradiţional este utilizată pentru stimularea apetitului şi a digestiei, gustul ei amar activând secreţia salivară şi pe cea gastrică. Planta este, de asemenea, laxativă şi diuretică.

Indicată şi în tratarea afecţiunilor reumatice
Trifoiştea de baltă este recomandată şi în tratarea afecţiunilor reumatice, datorită proprietăţilor sale antiinflamatorii. Deşi este folosită frecvent şi pentru reglarea ciclului menstrual, rezultatele studiilor efectuate până acum nu au confirmat acest lucru.
Unul dintre cele mai utilizate preparate este infuzia. Aceasta se obţine dacă opăriţi două grame de frunze uscate cu o jumătate de litru de apă clocotită. Preparatul se lasă la infuzat un sfert de oră şi se beau trei căni pe zi.
Pentru afecţiunile prezentate mai sus se poate folosi şi pulberea de plantă. În acest scop, suferinzii trebuie să ţină sub limbă o linguriţă cu pulbere timp de două-trei minute. Se înghite apoi cu puţină apă călduţă.

Atenţie!

- Preparatele pe bază de trifoişte de baltă nu se administrează suferinzilor de diaree sau celor care au infecţii sau inflamaţii ale intestinului;
- Nu depăşiţi doza prescrisă (trei căni pe zi), deoarece poate provoca vomă;
- Femeile însărcinate sau cele care alăptează au interzis total la aceste preparate.