Main menu

header

de Elena Şerban

Cu nume asemănător cu al usturoiului, Alliaria petiolata nu are prea multe lucruri în comun cu acesta. Usturoiţa este o plantă spontană ierboasă, ce înfloreşte primăvara. În scop terapeutic se folosesc frunzele şi vârfurile florifere, ce se recoltează înainte sau în timpul înfloririi (aprilie-mai).

Depurativă şi tonică
Este foarte important să reţineţi că părţile folositoare în terapiile naturiste trebuie să fie utilizate doar verzi. Dacă se usucă sau sunt fierte, usturoiţa îşi pierde calităţile. Altă parte a usturoiţei ce se utilizează în farmacia verde este constituită din seminţe, ce se culeg la sfârşitul lunii iunie, început de iulie. Datorită componentelor sale, Alliaria petiolata este depurativă şi tonică.

Antidot contra nicotinei
Un alt avantaj al consumului de usturoiţă este acela că plămânii sunt curăţaţi de toate depunerile nedorite. Mai mult, conform celor mai recente cercetări, Alliaria petiolata acţionează ca un antidot contra nicotinei. De aceea, planta este foarte frecvent folosită în regimurile urmate de fumători sau de cei care s-au lăsat de „iarba dracului”, pentru detoxificarea organismului. Pentru a avea efectele dorite, pregătiţi un amestec din 50 ml de suc de usturoiţă, 50 ml de apă şi o linguriţă cu miere (de preferat de tei). Acest amestec trebuie consumat dimineaţa şi seara, timp de zece zile.

Inamicul furunculelor
Tot sucul ce se obţine storcând usturoiţa proaspătă vindecă rănile, cangrenele, dar şi furunculele. Acest suc se aplică pe zonele afectate ale pielii cu ajutorul unui prosopel curat (se realizează un fel de cataplasmă).
Seminţele de usturoiţă vă scapă de viermii intestinali dacă sunt consumate sub formă de pulbere (un vârf de cuţit de trei ori pe zi ).

Important! Nu administraţi planta suferinzilor de gastrite şi celor care se luptă cu nefrita.