Main menu

header

   Credeaţi că ştiţi totul despre cel mai folosit fruct atât la torturi, salate sofisticate, cât şi la ciorbe aromate şi mâncăruri de peşte? Lămâia are două atuuri: proprietăţi antibacteriene şi conţinut ridicat de vitamina C.  
     Practic, sucul unei lămâi asigură jumătate din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. Orice lămâie de calitate conţine şi vitamina B, fosfor, precum şi calciu şi fier. Iată cantitatea exactă a unei lămâi: 1,36 miligrame calciu, 25,6 miligrame fier, 0,54 miligrame vitamina C, 27 calorii fosfor, 16,2 miligrame potasiu.


Întăreşte sistemul imunitar

     Lămâia este cel mai cunoscut fruct în ceea ce priveşte sistemul imunitar. În timpul digestiei produce carbonat de potasiu, o substanţă cu rol în prevenirea acidităţii gastrice, iar substanţele antioxidante pe care le conţine ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire a celulelor.
     La toate acestea se mai adaugă şi acţiunea antiseptică, antiinflamatorie şi antipiretică (luptă împotriva febrei) a sucului proaspăt de lămâie. Consumată moderat, lămâia nu provoacă suc gastric în exces şi vă menţine pline de prospeţime şi cu un tonus de invidiat. Şi cum vitamina C din lămâie este imediat asimilată de organism, nutriţioniştii recomandă consumul zilnic al pulpei fructului, pentru a vă menţine departe de stres.

„Topeşte” celulita
     Fructele proaspete nu ar trebui să lipsească din meniul niciunuia dintre noi. În primul rând, fructul trebuie să fie tare şi greu, coaja trebuie să fie galben aprins şi uşor lucioasă. Petele verzi de pe coajă indică o aciditate mai mare a sucului, iar coaja aspră indică un conţinut scăzut de zeamă. Lămâia este un aliment fără de care gospodinele nu ar mai fi aşa de apreciate: fructul este indispensabil la mâncărurile cu peşte, albeşte maioneza, dă gust acrişor mâncărurilor şi conferă o aromă deosebită ciorbei.
     Înlocuiţi ori de câte ori este posibil oţetul cu o lămâie proaspătă şi veţi fi mai sănătoşi! Majoritatea cocteilurilor sau a mâncărurilor deosebite sunt ornate cu lămâie, pentru că ea conferă şi un aspect vizual deosebit. În plus, ajută la eliminarea toxinelor din organism şi, totodată, a kilogramelor şi a celulitei. Adevărată bombă de vitamina C, lămâia este des folosită în tratamentele cosmetice naturiste şi în diete. Calităţile şi efectele sale sunt vizibile atât la nivelul epidermei, cât şi în creşterea rezistenţei organismului. Din punct de vedere cosmetic are proprietăţi astringente, curative, antiseptice, antiiritante şi este importantă sursă nutritivă şi hidratantă pentru piele.

Coaja, un dezinfectant de top
     Lămâia este folosită încă din antichitate în tratamentele cosmetice. Grecii foloseau coaja de lămâie ca mijloc de dezinfectare, iar romanii îşi parfumau băile cu suc de lămâie. Ridurile reprezintă ţinta perfectă a sucului de lămâie. Urmaţi un tratament pe bază de suc de lămâie. Aplicaţi sucul proaspăt pe zonele predispuse la ridare. Lăsaţi-l să acţioneze ca un film protector timp de zece minute, apoi ştergeţi faţa cu un ceai calmant. Procedeul va determina atenuarea ridurilor superficiale, dar şi netezirea pielii. Tenul gras este de asemenea împrospătat de lămâie. Ştergeţi faţa de două ori pe zi cu suc de lămâie. Lăsaţi aşa tenul timp de cinci minute, perioadă în care sucul va acţiona asupra epidermei. Sucul de lămâie se îndepărtează cu un ceai calmant. Tratamentul determină reglarea secreţiei de sebum şi vitaminizarea tenului. 

Baie revigorantă
     Pielea seboreică este şi ea una dintre ţintele lămâii. Puneţi zece lămâi (tăiate în bucăţi) de mărime mijlocie într-un castron de sticlă. Turnaţi peste ele apa clocotită şi acoperiţi vasul. Lăsaţi preparatul timp de două-trei ore să se infuzeze, apoi stoarceţi bine lămâile, strecuraţi lichidul şi turnaţi-l în apa de baie. Bucăţile de lămâie trebuie puse într-un săculeţ de pânză, pe care îl veţi agăţa de robinet, astfel încât jetul de apă caldă să curgă peste el. Minunata baie înviorează şi tonifică epiderma, stimulează circulaţia sangvină, combate seboreea şi are efecte benefice asupra stării psihice. 
Ana-Maria Cocea
Spuneţi adio negilor!
     Chiar şi inesteticii negi pot fi ştirbiţi de acidul găsit în lămâie. Puneţi la macerat timp de o săptămână în 100 ml de oţet coaja de la o lămâie. Tamponaţi zilnic negii cu acest preparat şi cu timpul veţi avea o piele fără imperfecţiuni. Ori de câte ori vă simţiţi obosiţi este bine să beţi un pahar cu apă amestecată cu sucul de la o lămâie, care vă va înviora foarte rapid!