Main menu

header

de Claudia Stan

Rozmarinul sălbatic (Rosmarinus officinalis) este o plantă lemnoasă, perenă, cu frunzele mereu verzi. Este originară din zona Mării Mediterane, însă în prezent creşte în aproape toate ţările cu climă blândă. Extrem de preţios, mai ales pentru cei care fac sport de performanţă, rozmarinul sălbatic este pe primul loc în topul plantelor medicinale.

Refacere după luxaţii
După anumite intervenţii chirurgicale sau diverse recuperări postoperatorii, rozmarinul sălbatic este o adevărată mângâiere. Proprietăţile sale de vindecare ajută la închiderea rănilor şi la cicatrizarea lor rapidă. De asemenea, reduce umflăturile, învineţirea ochilor după intervenţiile chirurgicale, inflamarea ţesuturilor şi durerea în cazul accidentărilor. Pentru aceasta se recomandă infuzia obţinută dintr-o linguriţă cu funzele plantei la o cană cu apă fierbinte, ce se bea de trei ori pe zi.
În cazul persoanelor care practică sport de performanţă, rozmarinul sălbatic se recomandă şi sub formă de comprese sau băi. Fierbeţi patru mâini pline cu frunze în şase litri de apă timp de cinci minute. Vărsaţi conţinutul în cadă şi staţi aproximativ o jumătate de oră.

Ajută circulaţia periferică
În caz de tromboflebită sau varice, cel mai simplu mod de a scăpa de neplăceri este să faceţi băi cu rozmarin, concomitent cu un regim alimentar corespunzător. Durerile şi inflamaţiile membrelor, cauzate de o circulaţie periferică proastă, pot dispărea şi ele dacă aplicaţi pe locul afectat comprese cu această plantă. De asemenea, artrita poate fi controlată cu băi, infuzie şi aplicaţii. În plus, puteţi scăpa de gută (dureri înţepătoare în gleznă, picior şi genunchi).

Comprese pe înţepături
Rozmarinul sălbatic este recomandat, sub formă de comprese, în tratarea muşcăturilor de insecte, când umflătura se extinde pe o suprafaţă mare de piele. Dacă înţepătura este însoţită şi de o senzaţie de frig, amorţeală, iar locul capătă o culoare de albastru, alternaţi tratamentul şi cu infuzie din rozmarin sălbatic. Mai mult, această plantă poate fi utilizată şi de persoanele care se confruntă cu retenţia apei în corp.

Atenţie! Compresele ce se aplică pe locurile afectate trebuie să fie reci!

Excludeţi carnea!

Adăugaţi la fiecare cană cu apă fierbinte câte o linguriţă cu plantă, în combinaţie cu urzică şi lăsaţi acoperit timp de cinci minute. Consumaţi în fiecare zi câte trei căni şi excludeţi din meniu carnea, peştele sau orice aliment gras. Bazaţi-vă pe legume proaspete şi fructe zemoase. Veţi observa ameliorări chiar din prima săptămână.