Main menu

header

de Elena Nedelcu

Printre primele fructe româneşti apărute pe piaţă se numără şi căpşunile. Aceste fructe conţin multe vitamine şi minerale, au puţine calorii, sunt dulci în mod natural şi sunt bogate în antioxidanţi, care luptă împotriva radicalilor liberi din organism. Căpşunile au şi un conţinut mare de vitamine A, B şi C, săruri minerale, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, siliciu, sulf şi iod. Adăugând la dieta dumneavoastră fructele proaspete, fie în salate, în sosuri sau ca atare, ele reprezintă un mijloc perfect de a vă întări organismul şi sistemul imunitar.

Vă fereşte de infarct
Cea mai bună metodă de a consuma căpşuni este să le cumpăraţi cât mai proaspete, să fie roşii şi să le depozitaţi în frigider cu codiţă şi fără să le spălaţi. Încercaţi să le mâncaţi crude şi fără adaosuri, precum frişcă sau zahăr.
Cercetătorii au descoperit că nivelul ridicat al antioxidanţilor pe care căpşunile îl conţin poate ajuta la neutralizarea efectelor distructive ale radicalilor liberi din organismul dumneavoastră, ajutându-l în acelaşi timp să îşi repare ţesuturile prin aportul mare de vitamina C.
O porţie din aceste fructe proaspete conţine 210 mg de potasiu, care vă ajută să preveniţi riscurile atacurilor de inimă şi infarctul. Iar conţinutul bogat în esteri ai acidului folic, ingredienţi-cheie în producerea celulelor roşii ale sângelui, poate preveni instalarea bolii Alzheimer. Fibrele din căpşuni uşurează absorbţia nutrienţilor, inhibă producerea colesterolului din ficat, favorizează eliminarea toxinelor şi ajută la stabilizarea glucozei din sânge.

Alină reumatismul
Pe lângă substanţele menţionate mai sus, căpşunile au un conţinut bogat şi de acid salicilic, important antiinflamator. Acesta prezintă interes pentru persoanele care suferă de reumatism sau artrită, deoarece alină suferinţele fără cel mai mic efect secundar, în vreme ce folosirea acidului salicilic produs în laborator nu oferă prea multe garanţii. De asemenea, au şi un efect diuretic, ajutând la eliminarea acidului uric, venind în ajutor celor suferinzi de gută. Căpşunile mai sunt indicate în afecţiuni renale, ateroscleroză, varice, intoxicaţii alcoolice sau cu tutun. Au o acţiune benefică asupra ficatului, datorită vitaminei K, ajutând la insuficienţa hepatică şi disfuncţiile biliare.

Cură gustoasă ce susţine un trai sănătos

O cură cu căpşuni poate fi urmată fără contraindicaţii, beneficiile acesteia fiind multiple. Având un conţinut scăzut de zahăr, acestea pot fi incluse, cu moderaţie, chiar şi în dieta diabeticilor sau celor care vor să slăbească.
Puteţi să consumaţi între 500 g şi 1 kg de fructe proaspete şi crude în loc de mic dejun şi cină, fără să mai mâncaţi şi altceva. Dacă toleraţi bine această cură puteţi să o ţineţi cât mai mult timp, între o săptămână şi două. Dar dacă acidul din căpşuni vă cauzează dureri, mai ales că le consumaţi pe stomacul gol, ţineţi cura doar câteva zile.
Pentru o cură exclusivă cu căpşuni se recomandă să consumaţi zilnic până la 2 kg, timp de trei zile, în loc de mâncare. Beţi doar apă plată. Cura cu căpşuni, ca orice cură vegetală, poate fi reluată în fiecare lună sau din două în două luni. Aveţi grijă, dacă sunteţi alergici la aceste fructe nu urmaţi nicio dietă cu căpşuni. Pentru a testa alergia la aceste fructe, este suficient să le mâncaţi dimineaţa, pe stomacul gol, şi să aşteptaţi o eventuală reacţie.
Oxiurii, paraziţi care trăiesc în aparatul digestiv inferior, pot fi eliminaţi cu ajutorul curei cu căpşuni. Se recomandă consumarea a 500 g de fructe în trei reprize, pe stomacul gol, fără a mai mânca altceva până la masa de prânz şi fără a adăuga lapte sau zahăr. Se face acest tratament timp de trei-patru săptămâni dacă este necesar.