Main menu

header

de Anda Postolache

Colita este o boală destul de răspândită. Ea se manifestă prin dureri abdominale apărute după mesele prea bogate, după consumarea fructelor crude, a laptelui proaspăt şi a mâncărurilor prea grase. Pe lângă un comportament alimentar adecvat, există şi remedii naturiste ce pot ameliora şi chiar estompa manifestările neplăcute ale acestei boli.

Afecţiunea este de două feluri
În cazul colitei apar balonări, diaree, sunet în burtă şi poftă de mâncare scăzută, iar colonul se inflamează din cauza unor infecţii sau a acumulării de toxine, la baza bolii stând deficitul enzimatic. Se întâmplă de multe ori ca, în acelaşi timp cu colonul, să fie afectat şi intestinul subţire, iar atunci avem de-a face cu enterocolita.
Colita este de două feluri: de fermentaţie şi de putrefacţie. Prima apare după consumul prea mare de carbohidraţi şi crudităţi şi se instalează la persoanele care au o disfuncţie a pancreasului. În acest tip apar scaunele diareice albicioase, tulburările inflamatorii şi gazele fără miros. Colita de putrefacţie apare în cazul consumului excesiv de proteine: carne, fasole, atunci când masticaţia nu este bună şi digestia este necorespunzătoare. Apar scaune diareice brune şi flatulenţă urât mirositoare.

Tinctură de captalan, de trei ori pe zi
Pentru tratarea colitei de fermentaţie se recomandă tinctura de captalan. Aceasta se prepară astfel: într-un borcan cu o capacitate de aproximativ 400 g se pun 100 g de rădăcini de captalan peste care se toarnă 200 ml alcool rafinat şi 100 ml de apă. Se ţine borcanul acoperit cu capac într-o cămară răcoroasă timp de două săptămâni. Apoi se strecoară, şi tinctura se pune în sticluţe închise. Se ia de trei ori pe zi, înainte de mesele principale, câte o linguriţă.

Este bine să fie preparate cu polen
Pentru colita de putrefacţie se recomandă polenul, tinctura de propolis, dar numai după ce vă sfătuiţi cu medicul. Se va observa dacă nu aveţi alergie la aceste produse apicole. Se recomandă să se bea ceaiul din coada-şoricelului, muşeţel, sunătoare, cimbrişor, rădăcini de cerenţel, roiniţă, mur, ienupăr. Se face infuzie şi se beau două căni pe zi. Indicat mai este şi ceaiul anticolitic, pe care îl putem cumpăra de la Plafar. Se mai recomandă masarea punctelor reflexogene din talpă ce corespund intestinelor, anusului, rinichilor şi stomacului.

Ţineţi un regim adecvat!

Vom prezenta în continuare principalele indicaţii. Se recomandă ca mesele să fie regulate, de cinci ori pe zi, pentru ca bolnavul să poată scădea cantitatea de hrană. Deci se va mânca mai puţin şi mai des, la ore fixe, cu o bună masticaţie. El va evita smântâna, untura, carnea grasă, vânatul, conservele, peştele prăjit, brânzeturile fermentate şi sărate, prăjelile, aici intrând şi ochiurile, maioneza, condimentele ce irită, muştarul, sosurile ce conţin aceste condimente iritante, fructe şi legume crude. Persoana care are probleme cu colita nu trebuie să fumeze şi nici să consume alcool.