de Mariana Borloveanu
Fiind cultivată din cele mai vechi timpuri, loboda este o plantă perfect adaptată la condiţiile din ţara noastră. Originea ei este greu de precizat, dar o putem găsi undeva între Europa şi Asia. Strămoşul ei sigur este o specie de lobodă sălbatică (Atriplex ritens).
Plantă puternic mineralizantă
Este foarte rezistentă şi perfect adaptată la condiţiile climatice de la noi, motiv pentru care loboda poate fi cultivată atât primăvara, cât şi toamna. Într-o oarecare măsură, aceasta poate fi asemănată cu ştevia, dar în esenţă loboda este o plantă anuală, puternic mineralizantă pentru organism. Din specia de lobodă sălbatică fermierii au obţinut cele trei soiuri de lobodă de grădină: Atriplex hortensis viridis (cu frunze verzi), Atriplex hortensis suber (cu furnze de culoare roşu violaceu) şi Atriplex hortensis (cu frunze gălbui).
Pigmenţii ei fac bine organismului
Frunzele de lobodă sunt triunghiulare, acestea fiind dispuse pe o tulpină care poate ajunge până la doi metri. Pigmenţii clorofilieni ai acestor frunze sunt foarte benefici pentru organism. Florile, de culoare verde sau roşie, apar în vârful tulpinii, care este simplă sau ramificată şi din ele se dezvoltă fructele, şi mai târziu seminţele. Loboda se recoltează smulgând planta întreagă în perioada în care este foarte tânără şi fragedă, de obicei în lunile aprilie-mai. Planta de lobodă este utilizată în special în bucătăria românească, în apetisante salate, borşuri, ciorbe sau plăcinte, dar şi ca remediu în fitoterapie.
Ameliorează maladiile pulmonare
În fitoterapie, loboda este utilizată pentru frunze şi uneori pentru seminţe. Planta conţine, pe lângă glucide şi proteine, şi acid oxalic liber, celuloză, substanţe minerale, pigmenţi clorofilieni şi carotenoizi. Are o puternică acţiune diuretic-depurativă, remineralizantă şi vitaminizantă, dar şi emolientă şi calmantă. În afecţiunile pulmonare şi în durerile de stomac acţionează ca un calmant sigur, fiind folosită sub formă de extract, infuzie sau decoct de seminţe, sucuri sau fierturi din frunze.